Giro: fantasztikus etap, Yates nyert, Carapaz rózsaszínben

Vágólapra másolva!
2022.05.21. 17:16
null
Simon Yates második szakaszgyőzelmét aratta az idei Girón (Fotó: AFP)
Fantasztikus versenyt hozott az olasz országúti kerékpáros-körverseny 14. szakasza, amely 147 kilométerével az idei Giro d'Italia legrövidebb etapja: a Santenából induló és Torinóban két kört leíró útvonal 3100 méter szintkülönbséget tartalmazott, s a végén Simon Yates örülhetett a győzelemnek, míg az olimpiai bajnok Richard Carapaz átvette az összetettben a vezetést. A magyarok közül Valter Attila zárt a legjobban: 31. lett, s összetettben feljött a 40. helyre.

Ahogy a korábbi napokon, ma is akadt jó nevű versenyző, aki nem folytatta a viadalt: a Girón a pontversenyt kétszer (2015, 2016) megnyerő Giacomo Nizzolo nem állt rajthoz. Rajthoz állt viszont, ám a napot nem fejezte be, a körverseny összetettjét 2017-ben megnyerő Tom Dumoulin – 45 kilométer megtétele után hátfájdalmak miatt feladta a küzdelmet.

A szakasz meglehetősen hektikusan kezdődött, Mathieu van der Poel jó szokásához híven ismét megpróbálkozott egy szökéssel – hamar be is fogták. Az első hegyi hajráig – a rajt után 40 kilométerrel lévő – Il Pilonetto emelkedőjéig nem is alakult ki a nap elmenése. Ebben kis szerepe van a nap elején rövid ideig az élen szervezkedő Valter Attilának is és a Van der Poelt üldöző mezőnyt egy ideig vezető Fetter Eriknek is.

A hegyi hajrára felfelé kialakult egy kisebb szökevénycsoport, amelynek legnagyobb előnye két és fél percig tudott nőni, ám 75 kilométerrel a cél előtt, amikor az első torinói kört kezdték a szökevények, a Bora-Hansgrove a mezőny élére állt, és meghúzta a sort a supergai emelkedőn – szép lassan elkezdtek leszakadozni a bringások. Az első kör végére az élen már csak tucatnyi versenyző maradt, s borítékolható volt, hogy közülük kerül majd ki a szakasz győztese.

A supergai kaptató második meghódításánál aztán az olimpiai bajnok Richard Carapaz 30 kilométerrel a vége előtt támadásba lendült, meglépett a többiektől – akik közül eddigre már lemaradt a rózsaszín trikós Juan Pedro López és a fehér trikót viselő (Lópeztől ideiglenesen megöröklő) Joao Almeida.

Carapaz 20 másodperc előnyt tudott kiépíteni, ám 15 kilométerrel a vége előtt Jai Hindley beérte az ecuadorit, s röviddel később a veterán Vincenzo Nibali és Simon Yates is felért Carapazra – mögöttük Domenico Pozzovivo és a sokadszor feltámadó Almeida érkezett az utolsó 10 kilométerre fordulva. Az utolsó emelkedőre a Parco de Nobile „hupliján” kialakított részhajrá felé haladva Yates nyitott támadást. Mivel Carapazt és Hindleyt az összetett érdekelte, Nibali pedig nem tudott a brit bringással tartani, Yates a lejtmenetben elegendő előnyre tudott szert tenni, és a budapesti időfutam után második szakaszgyőzelmét aratta az idei Girón!

A második helyen a nagyot hajrázó Jai Hindley ért be, megelőzve Carapazt, utóbbi átvette a rózsaszín trikót, éppen Hinleyt megelőzve mindössze hét másodperccel.

A magyarok közül Valter Attila bizonyult a legjobbnak, a Groupama-FDJ bringása a 31. helyen ért célba, 14:41 perc hátránnyal, Fetter Erik az 52. helyen futott be 26 perc 47 másodperccel Yates után, míg Peák Barnabás a 83. helyen haladt át a célvonalon.

ÖSSZEFOGLALÓ

KERÉKPÁR
GIRO D'ITALIA

14. szakasz, Santena–Torino, 147 km (nehéz hegyi szakasz)
1. Simon Yates (brit, Team BikeExchange-Jayco) 3:43.44 óra
2. Jai Hindley (ausztrál, Bora-Hansgrohe) +15 másodperc hátrány
3. Richard Carapaz (ecuadori, INEOS-Grenadiers) azonos idő
...31. Valter Attila (Groupama-FDJ) +14:41 perc hátrány
...52. Fetter Erik (EOLO-Kometa) +26:47 p h.
...83. Peák Barnabás (Intermarchy-Wanty) +31:39 p h.

Az összetett állása
1. Richard Carapaz (ecuadori, INEOS-Grenadiers) 58:21.28 óra
2. Jai Hindley (ausztrál, Bora-Hansgrohe) +7 mp hátrány
3. Joao Almeida (portugál, UEA Team Emirates) +30 mp h.
...40. Valter Attila (Groupama-FDJ) +56:44 p h.
...88. Fetter Erik (EOLO-Kometa) +1:58:04 ó h.
...122. Peák Barnabás (Intermarchy-Wanty) +2:43:35 ó h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik