Kerékpár: az 1949-es torinói tragédia előtt tiszteleg a 107. Giro d'Italia

Vágólapra másolva!
2023.10.13. 20:24
null
Primoz Roglic ott volt a pénteki sajtóeseményen, de a versenyen nem biztos, hogy részt vesz (Fotó: AFP)
Éppen csak véget ért a 2023-as szezon érdemi része, máris kapott újabb ingert a kerékpárosvilág. Pénteken bejelentették ugyanis a szervezők a háromhetes Olasz körverseny, azaz a Giro d'italia teljes útvonalát.

 

Nézzük a száraz számokat: hat sprinterszakasz, két időfutam (7. és 14. szakasz) összesen 68.2 kilométer hosszan, öt hegyi etap (legalább négy emelkedővel), valamint nyolc nagyon trükkös, hullámos szakasz szerepel a május 4. és 26. között rendezett viadalon.

Szimbolikus a rajt helyszíne és időpontjai is: Torinóban veszi kezdetét a verseny, éppen abban a városban, amelynek a futballcsapatát szállító repülő 1949. május 4-én a 672 méter magasan lévő supergai bazilikának csapódott. Az FC Torino abban az évben sorozatban ötödik olasz bajnoki címét szerezte meg, a balesetnek a vezetőedző Egri-Erbstein Ernő és a futballista Schubert Gyula révén két magyar áldozata is volt. A második nap nem lesz éppen sétagalopp, hiszen első kategóriás hegyen rendezik meg a befutót Oropában. A nyolcadik versenynap lesz az első igazán kemény hegyi, Spoleto és Parti di Tivo között szinte egy méter lapos szakasz sem lesz, illetve egy újabb masszív, majd' 15 kilométer hosszú hegyi befutó vár a mezőnyre.

A 9. és a 10. szakasz között pihennek először a résztvevők, a második blokk pedig egy újabb egyéni időfutammal zárul a 14. szakaszon. A harmadik hét eleje ígérkezik sorsdöntőnek, merthogy egymás után három erős hegyi nap következik – a 15. és a 16. ráadásul 200 kilométer feletti távval. Az utolsó lehetőség ezúttal is az utolsó előtti napon lesz, hogy az összetettben érdemi változás történjen – kétszer másszak meg a Monte Grappa 18 kilométeres emelkedőjét a versenyzők, majd hosszú lejmenetes befutó végén eldől a rózsaszín trikó sorsa.

A 2024-es Giro útvonala
A 2024-es Giro útvonala

Rómában a szokásoknak megfelelően az ünneplésé és a sprintereké lesz a főszerep, azt viszont egyelőre nagyon nehéz megmondani, ki lehet a favorit. Primoz Roglic Borába igazolásával jó esély van arra, hogy a címvédő jövőre Tadej Pogacarhoz és Jonas Vingegaard-hoz hasonlóan a Tour de France-t választja, így esetleg a 2022-es győztes Jai Hindleynek, a belga csodagyerek Remco Evenepoelnak vagy éppen az Ineos valamelyik bringásának lehet sansza a végső sikerre – már amennyiben indulnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik