Vuelta: Kuss és a Jumbo-Visma történelmi sikert aratott, Valter a 22. helyen zárt

Vágólapra másolva!
2023.09.17. 21:46
null
Sepp Kuss lett a Vuelta történetének második amerikai győztese Chris Horner után (Fotó: Getty Images)
Az amerikai Sepp Kuss győzött a vasárnap zárult Vuelta a Espanán, amelyen Valter Attila a 22. helyen végzett, csapatuk, a Jumbo-Visma pedig történelmi triplázást hajtott végre azzal, hogy egy évben megnyerte a Giro d'Italiát, a Tour de France-t és a spanyol országúti kerékpáros körversenyt is.

A holland csapat úgy érkezett az esztendő utolsó háromhetes viadalára, hogy két kapitánya közül a Vuelta háromszoros bajnoka, a szlovén Primoz Roglic a Girón diadalmaskodott, a dán Jonas Vingegaard pedig megvédte címét a Touron. Legfőbb hegyi segítőjük, Kuss mindkettejük Grand Tour-győzelmeiből kivette részét az elmúlt években és idén is végigtekerte mindkét korábbi háromhetest. A hatodik etapon egy nagy előnnyel hazaért szökésből nyert, ezzel került jó helyzetbe összetettben, a 8. szakaszon pedig átvette a piros trikót, amelyet aztán nem is adott ki kezéből, így pályafutása első háromhetes körversenyén győzött.

A Vueltán a 2013-ban diadalmaskodó Chris Horner után ő lett a második amerikai győztes, egyben a második olyan kerékpáros az 1957-ben Girót nyert olasz Gastone Nencini után, aki egy naptári éven belül teljesítette mindhárom Grand Tour-viadalt és az egyiket meg is nyerte.

A Jumbo-Visma – amelynek jelmondata „együtt nyerünk” – a Vueltán is triplázott: a második helyet Vingegaard, a harmadikat Roglic szerezte meg, ez legutóbb az 1966-os spanyol körversenyen a Kas-Kaskolnak sikerült három hazai kerékpárossal.

Mögöttük három spanyol bringás végzett összetettben: a fiatalok kategóriájának győzteseként Juan Ayuso lett a negyedik, ötödikként Mikel Landa, hatodikként Enric Mas zárt.

Valter Attila segítőként a 22. helyen végzett az összetettben és dobogóra állhatott Madridban, mivel a Jumbo-Visma megnyerte a csapatversenyt. A magyar bajnok kiváló munkával járult hozzá a történelmi eredményhez és volt meghatározó tagja a már előzetesen is az elmúlt évtizedek egyik legerősebb háromhetes sorának tartott nyolcasban.

A fiatalok kategóriájában nyolcadikként zárt a 25 éves Valter. A záró etap előtt az M4 Sport helyszíni stábjának rámutatott: mezőnyszakaszon először tekert ugyanabban a mezben, mint csapattársai, mivel a kiemelten sikeres naptári esztendő és a megnyert Grand Tourok tiszteletére speciális mezben, sisakban, kesztyűben és kerékpáron tekert a Jumbo-Visma, fekete alapon rózsaszín, sárga és piros csíkokkal.

„Örülök, hogy ma nincs különbség, a holland bajnok Dylan van Baarle is ebben az egyedi, mai napra gyártott különleges mezben lesz” – fogalmazott.

Elárulta, szombat este volt egy kicsi ünneplés, a stábtagoknak egy kicsit nagyobb, ám fáradtság miatt korán ágyba kívánkozott minden bringás.

„Eddig három Grand Tourt teljesítettem, mindhárom Giro d'Italia időfutammal végződött, ez lesz az első, hogy a csapattársaimmal karöltve érek be a célvonalon” – szögezte le.

Vingegaard kiemelte: neki és a csapatnak is történelmi volt ez az idény, nagyon boldog az elért sikerek és a mostani első három hely megszerzése miatt.

„Nagyon örülök Sepp sikerének” – hangsúlyozta. Valter kapcsán azt mondta: lenyűgöző lépéseket tett meg ebben az évben a magyar bajnok.

„Nagyon megérdemelte azt, hogy itt volt, nagyszerű srác és kiváló kerékpáros. Egész évben láttuk, milyen erős, nagy jövő áll előtte” – vélekedett Vingegaard.

A hegyi pontverseny nyerteseként a pöttyös trikót a tavalyi összetett győztes belga Remco Evenepoel viheti haza, míg a sprinterek pontversenyében az ausztrál Kaden Groves végzett az élen és lett zöld trikós.

Az utolsó szakasz első fele hagyományosan az ünneplésről és a pezsgőzésről szólt, így volt ez a spanyol fővárosban borús időben rendezett záró etapon is: a Zarzuela lóversenypályánál kezdődő 101.5 kilométeres táv első felében elkészültek a fotók a megkülönböztető trikók viselőiről, a csapatokról. A belvárosi körözés során többen is hosszú szökést indítottak, az utolsó 40 kilométerre összeállt hatfős csoportban benne volt Groves, Evenepoel és Filippo Ganna is, izgalmassá téve a verseny lezárását.

Legutóbb 1983-ban volt sikeres szökés a Vuelta záró etapján, a mezőny mindent megtett, hogy ezúttal is sprintbefutó döntsön a Paisaje de la Luzon. Hatszáz méterrel a cél előtt épp utolérték a megtorpanni látszó szökevénycsoportot, ám ekkor Evenepoel újra megindult, majd Groves bújt ki a szélárnyékából, és a zöld trikós a harmadik szakaszsikerét ünnepelhette ezen a Vueltán.

78. VUELTA A ESPANA
21., utolsó szakasz (Hipódromo de la Zarzuela–Madrid. Paisaje de la Luz, 101.5 km)
1. Kaden Groves (ausztrál, Alpecin-Deceuninck) 2:24:13 óra
2. Ganna (olasz, Ineos Grenadiers) azonos idővel
3. Denz (német, Bora-Hansgrohe) a. i.,

50. Valter Attila (Jumbo-Visma) 26 másodperc hátrány,

56. Kuss (amerikai, Jumbo-Visma) 26 mp h.

Az összetett végeredménye:
1. (piros trikóban) Sepp Kuss 76:48:21 óra
2. Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 17 másodperc hátrány
3. Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 1:08 perc h.,

22. Valter Attila 1:05:42 óra h.  

 A gyorsasági pontverseny végeredménye:
1. (zöld trikóban) Kaden Groves (ausztrál, Alpecin-Deceuninck) 315 pont
2. Evenepoel (belga, Soudal Quick-Step) 236 pont
3. Kron (dán, Lotto Dstny) 167 pont

A hegyi pontverseny végeredménye:
1. (pöttyös trikóban) Remco Evenepoel 135 pont
2. Vinge­gaard 51 pont
3. Storer (ausztrál, Groupama-FDJ) 39 pont

A 25 éven aluliak versenyének végeredménye:
1. (fehér trikóban) Juan Ayuso (spanyol, UAE Emirates) 76:51:46
2. Uijtde­broeks (belga, Bora-Hansgrohe) 4:48 p h.
3. Almeida (portugál, UAE Emirates) 6:43 p h.

8. Valter Attila 1:02:24 ó. h.

A csapatverseny végeredménye: 1. Jumbo-Visma 229:42:26, 2. Bahrain-Victorious 20:49 p h., 3. Bora-Hansgrohe 32:54 p h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik