Valter Attila: Sokszor tudatosan leteszem a telefont, és megélem a pillanatot

CZIPÓ ÁDÁMCZIPÓ ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2023.09.22. 18:56
null
Valter Attila Budapesten értékelte a Vuelta-szereplését (Fotó: Árvai Károly)
Sajtóeseményen és közönségtalálkozón lehetett személyesen gratulálni és kérdezni a történelmet író Jumbo-Visma versenyzőjétől, Valter Attilától pénteken Budapesten.

 

„Sportszakmailag ez a Vuelta volt a csúcs, de a szívemhez közelebb áll a tavalyi Giro d'Italia a Nagy Rajttal és 2021-ben a rózsaszín trikóval”– kezdte sajtótájékoztatóját pénteken Kőbányán a Magyar Közlekedési Múzeumban Valter Attila, aki sportágtörténeti sikernek volt tagja a triplázó Jumbo-Vismával a Spanyol körversenyen.

„Nekem a sport közel száz százaléka arról szól, hogy jelen legyek fejben és érzelmileg, megéljem a pillanatokat, jelen esetben például, hogy a világ legjobb csapatában voltam egy Grand Tour-győztes sor tagja. Bár nem úszkálok a háromhetes-győzelmekben, egyrészt nyilván cél, de a nap végén mégis az a legfontosabb, hogy az ember élvezze és szeresse, amit csinál, emlékeket gyűjtsön. Láttam sok versenyzőt a mezőnyben az évek során, aki gépiessé vált ebből a szempontból, mondván »ez is megvan, mehetünk tovább«, de én ezt nem szeretném, mert ha ez az érzés eluralkodik, akkor nehéz szerintem motiváltnak maradni. A háromszoros Vuelta- és egyszeres Giro-győztes Primoz Rogliccsal volt is egy nagyon jó beszélgetésem a témában, azt mondta, hogy bár a médiában ezt nem hangsúlyozza, de az ötvenedik győzelem nem ugyanolyan, mint az első. És ezt magamon is abszolút megfigyeltem, hogy a huszonötödik győzelemnek idén nem tudtam úgy örülni, mint az elsőnek, ami ráadásul a kis Gran Caminon volt, egy negyedannyira erős mezőnyben, mint a Vuelta”– mondta a 25 éves bringás a Nemzeti Sport kérdésére.

(Fotó: Árvai Károly)
(Fotó: Árvai Károly)

És a kérdésre, hogy Valter alapjáraton ilyen karakter, vagy esetleg tervezett munka áll-e a háttérben, maga a magyar bajnok adta meg a választ.„Részben ilyen vagyok, de még inkább ilyen szeretnék lenni, úgyhogy ebben tényleg van tudatosság. Vannak pillanatok, amikor egy szakasz után a buszban szándékosan leteszem a telefont a kezemből és figyelem a többieket, a hangulatot. De ez nem mindig könnyű, főleg a fizikai fáradtság mellett kihívás erre konzisztensen odafigyelni”– fogalmazott.

A következő nagy cél nem lehet más, mint a legjobb csapatban helyet kapni a legnívósabb versenyen. És bár még Valter idei szezonjának sincs vége, – az Il Lombardia, illetve több olasz egynapos is vár még rá – szóba kerültek a 2024-es kilátások is.

„Nyilván az egyik következő célom a Tour de France-indulás, ez nem titok. Már idén sem volt titok, még akkor sem, ha nem volt rá igazán esély, bár ugye a végén betegségek miatt elég közel kerültem hozzá. Volt is egy elég hosszú hetem, ahol vártam a telefonhívást. Szinte hibátlanul alakult ez az év az én és a teljes csapat szempontjából, de mivel a legerősebb csapatban versenyzem, ide is a legnehezebb bekerülni. A legfontosabb változó a csapattársak formája, így lehet, hogy én magamhoz képest száztíz százalékot nyújtok, a többiek még jobbak. Sok múlik persze a Tour terepviszonyain is, mennyire hegyes, oldalszeles, ráadásul rengeteg idő van még.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik