Tour: Rodríguezé a szakasz, Vingegaard növelte az előnyét

Vágólapra másolva!
2023.07.15. 18:12
null
Carlos Rodríguez élete első részsikerét aratta a Touron (Fotó: Getty Images)
A spanyol Carlos Rodríguez (INEOS) nyerte meg a Tour de France országúti kerékpáros-körverseny 14., Annemasse és Morzine Les Portes du Soleil közötti 151.8 kilométer hosszú szakaszát és ezzel feljött összetettben a harmadik helyre – egy másodperccel megelőzve Jai Hindleyt. Az összetettben élen álló címvédő Jonas Vingegaard a harmadik helyen ért célba és annak ellenére növelte egy másodperccel az előnyét a nagy rivális Tadej Pogacar előtt, hogy a szlovén a másodikként ért be, ugyanis a dán bringás vitte el a cél előtt 10 kilométerrel a királykategóriás Col de Joux Plane emelkedőjén a hegyi hajrát és az érte járó időjóváírást.

Szombaton Annemasse és Morzine között tett meg 151.8 kilométert a Tour mezőnye: az öt kategorizált emelkedővel tarkított szakasz utolsó magaslata a kiemelt kategóriás Col de Joux Plane volt. Már a versenynap legelején akadt dolga az egészségügyi személyzetnek, ugyanis több mint 30 kerékpáros tekert bele egy tömegbukásba: a vizes úton a földre kerülők között volt az összetett harmadik helyén álló ausztrál Jai Hindley is, aki az etap végén visszaesett a negyedik helyre, ám ne szaladjunk ennyire előre.

A szakasz kétharmadához közelítve, a Col de la Ramaz-i emelkedő alján teljesen szétszakadt a mezőny, Michael Woods és Giulio Ciccione óriásit harcolt egymással az első helyért, s közben 15 másodperccel lépett el az üldözők csoportjától. A pelotonban tekerő Jonas Vingegaard és Tadej Pogacar ekkor közel fél perc hátrányban volt, de az előző nap tapasztalatai alapján tudhattuk, hogy ez a fór vajmi kevés az összetett éllovasaival szemben. Ez most is bebizonyosodott: a két sztár a hegymenetben begyújtotta a rakétákat, s 58 km-rel a szakasz vége előtt gyorsan befogta a nap szökését, majd előzött is – 25 másik versenyzővel együtt lehagyta az addigra egyedüliként az élen tekerő olaszt. Mire az élmezőny elérte az 1619 méteres magasságot, a közel nyolcvanas csoport tizenhétre csökkent: a lejtmenetben Wout Van Aert, Jay Hindley, Sepp Kuss, Vingegaard és Pogacar felváltva állt az első pozícióban, így az utolsó negyven kilométeren borítékolható volt a nagy csata.

A versenynap legmagasabb pontjának számító, 1691 méter magas Col de Joux Plane meghódítását Kuss kezdte meg elsőként, de még mindig tizenöten álltak tizenkét másodpercen belül az élcsoportban – az utolsó magaslaton a boly azért már kezdett szétmorzsolódni, végül pedig a két éllovas kettesben maradt, s Vingegaard vitte el a hegyi hajrát, ezzel pedig egyrészt holtversenyben beérte a hegyi pontversenyt vezető Neilson Powlesst, másrészt az időjóváírásoknak köszönhetően három másodpercet adott a második Pogacarnak, így az összetettben 12-re növelte az előnyét.

A lejtmenetben aztán Carlos Rodríguez és Adam Yates felért az élen haladókra, s a fiatal spanyol egyből tovább is ment, és miután Pogacarék egymással voltak elfoglalva, Rodríguez behúzta a szakaszt. Másodikként a kétszeres győztes szlovén kerekes, a címvédő dánnal azonos idővel ért célba, s ezzel Vingegaard az újabb időjóváírások után végül egy másodpercet megtartott a hegyen szerzett háromból.

Érdekesség, hogy Rodríguez 22 évesen, 5 hónaposan és 13 naposan elért sikerével a legfiatalabb spanyol versenyző lett, aki szakaszt nyert a Touron.

AZ UTOLSÓ KILOMÉTER

ÖSSZEFOGLALÓ

KERÉKPÁR
TOUR DE FRANCE

14. SZAKASZ (Annemasse–Morzine Les Portes du Soleil, 151.8 km)
1. Carlos Rodríguez (spanyol, Ineos Grenadiers) 3:58:45 óra
2. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 5 másodperc hátrány
3. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) azonos idővel
4. Adam Yates (brit, UAE) 10 mp h.
...6. Jai Hindley (ausztrál, BORA-hansgrohe) 1:46 perc hátrány

ÖSSZETETT
1. Vingegaard 57:47:28 óra
2. Pogacar 10 másodperc hátrány
3. Rodríguez 4:43 perc hátrány
4. Hindley 4:44 p h.
5. A. Yates 5:20 p h.

Vasárnap újabb kemény hegyi szakasz, a Les Gets les Portes du Soleil és Saint-Gervais Mont-Blanc közötti 179 kilométeres, hegyi befutóval záruló táv vár a mezőnyre a hétfői szünnap előtt. A 110. TdH jövő vasárnap a francia fővárosban, a Champs-Élysées-n ér véget.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik