Giro: Intxaustié a szakasz, Santambrogio a nap vesztese

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.05.21. 17:11
null
Intxausti szépen végigvitt hajrá után mehetett ünnepelni (Fotó: Giro d'Italia)
A spanyol Benat Intxausti nyerte meg az országúti kerékpáros Giro d'Italia 16., Valloire és Ivrea közti, 238 kilométeres szakaszát.

A Giro második leghosszabb szakaszán két mászás, a Col du Mont Cenis és az Andrate várt a mezőnyre – az utóbbi nem sokkal a cél előtt, így a sprintereknek fel volt rendesen adva a lecke, viszont minden adott volt egy sikeres szökés végigviteléhez.

A száznyolcvanas mezőnyből tizenöten gondolták úgy, hogy korán kalandozásra indulnak, még az első kategóriás Col du Mont Cenis megmászása előtt, majd heten még csatlakoztak hozzájuk – a szökevénycsoport négy perc fölé növelte előnyét. A Col du Mont Cenis-re Stefano Pirazzi ért fel elsőként, a különbség pedig négy és öt perc között stabilizálódott a mezőnnyel szemben.

A születésnapos Cavendish
A születésnapos Cavendish

Favria városát elérve a mezőny megunta a szökevények békés tekerését, és felpörgette a tempót: tíz kilométerrel később már csak 2:10 volt a fór. A Skyból Danny Pate, a Saxo-Tinkoffból Rory Sutherland, a GreenEdge-ből pedig Christian Meier próbálta „kisebbre venni” a szökevénycsoport létszámát, hárman robbantottak. Sikertelenül, a többi szökevény zárta a csoportot, így együtt kezdhették meg az Andrate megmászását, miközben hátul, a mezőnyben az Asztana, a Katyusa és a RadioShack diktálta a tempót. Huszonöt kilométerrel a vége előtt nyolcan maradtak szökésben (Sella, Pate és Kelderman tekert elöl, mögöttük a Verdugo, Bole, Navardauskas, Herrada, Pirazzi ötös jött), a mezőny pedig egy percre csökkentette hátrányát.

A mezőnytől ellépő, és a szökevényeken is „keresztültekerő" Fabio Duarte és Stefano Pirazzi volt leginkább besózva, utóbbi sorra indította az akciókat, közben viszont megjött a „főcsapat”, és a nyakukba lihegett. Pirazzi ráadásul még azzal sem vigasztalódhatott, hogy elsőként ért fel az emelkedő tetejére, mert a fehér trikós Carlos Betancur elvitte a hegyi hajrát előle.

A meredek és egyáltalán nem veszélytelen lejtőn a Betancurt „kergető” Samuel Sánchez kapta el nagyon a tempót, Nibali, Scarponi és Kangert is veszett tempóban ereszkedtek – annyira veszettben, hogy kis híján egy falnak csattantak… Mauro Santambrogio kivételével az élmezőny összes tagja elöl tekert, a hajrára Intxausti, Gesink, Niemiec és Kangert maradt szakaszgyőzelemre esélyesként. Niemiec vágódott be elsőként az utolsó egyenesbe, de nem ért célt (elsőként) – Benat Intxausti nyerte meg a szakaszt, Kangert és Niemiec előtt. Vincenzo Nibali, Cadel Evans és Rigoberto Uran egyaránt 13 másodperc hátránnyal ért be, míg a szakasz nagy vesztese, Santambrogio végül 2:23-at kapott a győztestől, és 2:10-et az összetett éllovas Nibalitól.

GIRO D'ITALIA, 16. SZAKASZ (Valloire–Ivrea, 238 km)
A szakasz végeredménye: 1. Intxausti (spanyol, Movistar) 5 óra 52 perc 48 másodperc, 2. Kangert (észt, Asztana) azonos idővel, 3. Niemiec (lengyel, Lampre-Merida) a. i., 4. Navardauskas (litván, Garmin-Sharp) 14 másodperc hátrány, 5. Evans (ausztrál, BMC Racing) a. i., 6. Pellizotti (olasz, Androni Giocattoli) a. i., 7. Scarponi (olasz, Lampre-Merida) a. i., 8. Majka (lengyel, Saxo-Tinkoff) a. i., 9. J. Herrada López (spanyol, Movistar) a. i., 10. Betancur (kolumbiai, AG2R La Mondiale) a. i.
Az összetett élcsoportja: 1. Nibali (olasz, Asztana) 67 óra 55 perc 36 másodperc, 2. Evans 1 perc 26 mp hátrány, 3. Rigoberto Uran (kolumbiai, Sky) 2:46 p h., 4. Scarponi 3:53 p h., 5. Niemiec 4:13 p h., 6. Santambrogio (olasz, Vini Fantini-Selle Italia) 4:57 p h.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik