Giro: Cavendishé a záró etap, Nibalié a végső győzelem

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.05.26. 17:08
null
Vincenzo Nibali a jól megérdemelt trófeával (Fotó: Action Images)
Vincenzo Nibali különösebb probléma nélkül célba ért az Olasz kerékpáros körverseny utolsó szakaszán, így hivatalosan is kijelenthető, hogy ő nyerte meg a versenyt. A záró etap bresciai befutóján Mark Cavendish sprintelt a leggyorsabban, ezzel elkönyvelhette ötödik etapsikerét az idei Giro d'Italián.

Az utolsó napnak 168 kerekes vágott neki, közölük Vincenzo Nibali lehetett a legboldogabb, hiszen szombati szakaszgyőzelmével tovább növelte előnyét összetettben, és gyakorlatilag megnyerte hazája legfontosabb körversenyét. Hogy hivatalosan is Giro-győztesnek mondhassa magát, ahhoz lényegében csak arra kellett ügyelnie, hogy bukás nélkül megússza a záró etapot, amely sík terepen zajlott.

Mark Cavendish szombaton elveszítette a piros trikót, de vasárnap – annak ellenére, hogy volt egy defektje is –, a részhajrákkal visszavette a pontversenyben élen állónak járó ruhadarabot. A befutónál aztán utoljára még egyszer odatette magát, és lehajrázta Sacha Modolót, valamint a szakaszgyőzelem nélkül záró Elia Vivianit, ötödször diadalmaskodva az idei Girón.

A hegyi pontversenyt már korábban megnyerte az olasz Stefano Pirazzi, a legjobb fiatalnak (25 éven alulinak) járó címet pedig a kolumbiai Carlos Betancur szerezte meg.

Az összetett élmezőnye nem változott, Nibali a Vuelta 2010-es megnyerése után pályafutása második nagy körversenyén végzett az élen összetettben, a második helyet a kolumbiai Rigoberto Urán szerezte meg, míg harmadikként Cadel Evans végzett. Az ausztrál ezzel a negyedik olyan kerékpáros lett, aki dobogóra állhatott mindhárom nagy körverseny (Tour de France, Giro d'Italia, Vuelta a Espana) végén, és világbajnoknak is mondhatja magát.

GIRO D'ITALIA 2013
21. SZAKASZ (Riese Pio X–Brescia, 197 km)
1. Mark Cavendish (brit, Omega Pharma-Quick Step) 5:30:09
2. Sacha Modolo (olasz, Bardiani Valvole-CSF Inox) azonos idővel
3. Elia Viviani (olasz, Cannondale Pro Cycling) a. i.
AZ ÖSSZETETT VÉGEREDMÉNYE (az élmezőny)
1. Vincenzo Nibali (olasz, Asztana) 84:53:28
2. Rigoberto Urán (kolumbiai, Sky) 4:43 perc hátrány
3. Cadel Evans (ausztrál, BMC) 5:52
4. Michele Scarponi (olasz, Lampre-Merida) 6:48
5. Carlos Betancur (kolumbiai, Ag2R La Mondiale) 7:28
6. Przemyslaw Niemiec (lengyel, Lampre-Merida) 7:43
7. Rafal Majka (lengyel, Team Saxo-Tinkoff) 8:09
8. Benat Intxausti Elorriaga (spanyol, Movistar Team) 10:26
9. Mauro Santambrogio (olasz, Vini Fantini-Selle Italia) 10:32
10. Domenico Pozzovivo (olasz, Ag2R La Mondiale) 10:59
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik