„Armstrongnak nincs helye a kerékpársportban” - megfosztották sikereitől

Vágólapra másolva!
2012.10.22. 13:39
null
Elvették Lance Armstrong Tour-sikereit (Fotó: Action Images – archív)
A Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (UCI) ma hivatalos sajtótájékoztatón jelentette be, hogy nem áll ki a doppingügybe keveredett Lance Armstrong mellett, és mind a hét Tour de France-győzelmétől megfosztja.

Pat McQuaid, az UCI elnöke jelentette be, hogy elveszik a kerekes Tour-győzelmeit, és úgy fogalmazott: „Armstrongnak nincs helye a kerékpársportban”.

„Ez a döntés egyben üzenet, hogy a kerékpározásnak van jövője. Nem először kell hasonló nehézségekkel megküzdenünk, és elölről kezdenünk mindent. Amikor kétezer-ötben átvettem az elnökséget, miután Armstrong megnyerte a hetedik Tourját, az lett a fő célom, hogy véget vessek a doppingolásnak. Az idő ellenünk dolgozik, és még sok tennivalónk van, de nem fogok lemondani. Azonban szeretnék elnézést kérni a UCI-tól, hogy nem tudtam időben elkapni az elkövetőket” – mondta Pat McQuaid.

Arra a kérdésre, mely szerint Armstrongnak vissza kell-e fizetnie a pénznyereményeit, így válaszolt: „Péntekre összehívtam egy vezetőségi ülést. Változtatni kell egyes szabályokon, de ehhez csak a bizottság tagjainak van joguk.”

„Kiderült, hogy ez a sztár hazug. Egyelőre csak azt döntöttük el, hogy megfosztjuk Armstrongot a hét Tour-győzelmétől, a többi kérdésben egy későbbi tárgyaláson döntünk, az új szabályok tükrében.”

„Most már sokkal szigorúbbak a szabályok, nem lehet olyan könnyen megkerülni őket. Nagyon sok versenyző nem kíván részt venni ezekben a doppingügyekben. Bíznunk kell a kerekesekben. Ez a legnagyobb válság, amit a versenykerékpározás valaha átélt.”

„Sajnos sohasem lesz doppingmentes a sport, de mindent elkövetünk, hogy lecsökkentsük a visszaélések számát.”

„Optimista vagyok az üggyel kapcsolatban, úgy vélem, ez az ítélet döntően befolyásolja majd a jövőbeni történéseket, de még mindig sok munka áll előttünk. A kerékpározásnak van jövője, és hasonló többé nem fordulhat elő” – zárta nyilatkozatát McQuaid.

A világ legrangosabbnak tartott körversenyét 1999 és 2005 között – rekordot jelentő módon – sorozatban hétszer megnyerő amerikai kerekest augusztusban az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) örökre eltiltotta, és megfosztotta az 1998 augusztusa óta elért összes eredményétől.

Az ügynökség a nyomozás lezárultával a múlt héten küldte meg az UCI-nak több száz oldalas jelentését, amely a csapattársak terhelő vallomásai mellett pénzügyi kimutatásokat, számlákat, elektronikus leveleket, kutatási adatokat és teszteredményeket tartalmaz a laboratóriumokat éveken keresztül sikeresen kijátszó US Postal-eljárásokról. Erre azért volt szükség, mert az UCI konkrét bizonyítékokat várt a USADA-tól, hogy ezek alapján saját hatáskörben döntsön Armstrong eltiltásáról és címeinek elvételéről.

A USADA szerint Armstrong és volt klubja, a US Postal a sporttörténelem legkifinomultabb, legprofesszionálisabb és mostanáig a legsikeresebb doppingprogramját fejlesztette ki és működtette.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik