Super Mariónak gomba sem kellett – íme, a 2012-es Európa-bajnokság legjobb mérkőzése

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2024.05.25. 10:04
36. perc: a második gólját bevágó olasz csatár, Mario Balotelli emlékezetes erődemonstrációja (Fotó: Getty Images)
Sorozatunkban felelevenítjük – időrendi sorrendben haladva – minden eddigi Európa-bajnokság legjobb mérkőzését. A 2012-es, lengyel–ukrán közös rendezésű volt az utolsó 16 csapatos Eb. A világbajnoki és Eb-címvédő spanyolok ezt a tornát is megnyerték az ekkorra már rendkívül unalmassá és idegesítővé váló tiki-takájukkal, de a kép, amely mindenkinek beugrik arról az Eb-ről: Mario Balotelli befeszített meztelen felsőteste.

Hogyan jött létre a randevú?

A németek nem vicceltek a selejtezőben: mind a tíz meccsüket megnyerték, hibátlanul végeztek a törököket, a belgákat, az osztrákokat, az azerieket és a kazahokat is felvonultató csoportjukban. Aztán nem vicceltek az Eb halálcsoportjában sem: három találkozón három győzelem (Portugália 1–0, Hollandia 2–1, Dánia 2–1). A negyeddöntőben pedig a görögöknek rúgtak egy négyest (4–2). Az olaszok is megnyerték gyenge selejtezőcsoportjukat, amelyben Észtország, Szerbia, Szlovénia, Észak-Írország és Feröer végzett mögöttük, de az Eb-kvartettjükben izgulniuk kellett a továbbjutásért, két 1–1-es döntetlennel kezdtek a spanyolok és a horvátok ellen, majd Írországot 2–0-ra legyőzve maradtak versenyben. Az angolok elleni negyeddöntőn pedig nem esett gól, de a tizenegyeseket az azúrkékek rúgták jobban.

Kinek állt a zászló?

Egyértelműen a németeknek, mert Joachim Löw együttese nemcsak hibátlan volt minden tétmeccsen a 2010-es vb-elődöntő óta (0–1 Spanyolország ellen), hanem tetszetősen is futballozott, és nem volt hajlandó hibázni. Cesare Prandelli olasz csapata láttán mindenki inkább azt mondta: nem rossz, nem rossz, de láttunk már sok-sok jobb olasz válogatottat.

Kik voltak a sztárok?

Manuel Neuer, Philipp Lahm, Mats Hummels, Bastian Schweinsteiger, Toni Kroos, Mesut Özil, Lukas Podolski, Mario Gómez, Miroslav Klose a német oldalon, vagyis szinte mindenki, akivel két évvel később világbajnokságot nyertek. De az olaszok között is akadt egy-két nagy név: Gianluigi Buffon, Leonardo Bonucci, Giorgio Chiellini, Andrea Pirlo, Antonio Cassano, és persze Mario Balotelli. A meccs előtti napon a Nemzeti Sport helyszíni tudósítói arról kérdezgették a két gárda szurkolóit, elcserélnék-e a maguk Marióját a másikéra (Gómezt Balotellire, és fordítva), de erről senki sem akart hallani.

A 20. percben Balotelli fejes gólja adta meg a meccs alaphangját (Fotó: AFP)
Olaszország–Németország 2–1 (2–0)
Európa-bajnoki elődöntő, 2012. június 28.
Varsó, Nemzeti Stadion, 55 540 néző. Vezette: Stéphane Lannoy (francia)
Olaszország: Buffon – Balzaretti, Barzagli, Bonucci, Chiellini – Pirlo – Marchisio, Montolivo (Thiago Motta, 64.), De Rossi – Balotelli (Di Natale, 70.), Cassano (Diamanti, 58.). Szövetségi kapitány: Cesare Prandelli
Németország: Neuer – J. Boateng (Thomas Müller, 70.), Hummels, Badstuber, Lahm – Schweinsteiger, Khedira – Kroos, Özil, Podolski (Reus, a szünetben) – M. Gómez (Klose, a szünetben). Szövetségi kapitány: Joachim Löw
Gólszerző: Balotelli (20., 36.), ill. Özil (92. – 11-esből)

Mit húztak az edzők?

Joachim Löw a torna elején letette a garast a 4–2–3–1-es játékrendszer mellett, és nem volt hajlandó változtatni rajta annak érdekében sem, hogy a két középcsatár, Mario Gómez és Miroslav Klose egyszerre lehessen a pályán. Végig Gómeznek szavazott bizalmat kezdőként, aki ezt az első két csoportmeccsen három góllal hálálta meg. Bár a szurkolók és a média képviselői eljátszottak a gondolattal, mi lenne, ha mind a ketten játszanának, a kapitány ismét Gómeznek adott lehetőséget. A németek pontosan tudták: sikerük záloga az lehet, ha sikerül kivonniuk a játék szervezéséből az olasz „registát”, az egész tornán fantasztikusan játszó Andrea Pirlót, amihez Mesut Özilnek kellett volna „visszafelé” védekezni. Nem sikerült…

Az olasz védelem helytállt, Mesut Özil csak tizenegyesből tudott szépíteni (Fotó: Imago)

Mi volt a dramaturgia?

Mario Balotelli (Olaszország)

„Életem legszebb meccse volt” – mondta a lefújás után a tv-nek az akkor a Manchester Cityben futballozó, 21 éves Balotelli. De nem is ő lett volna, ha nem mást mondott volna minden médiumnak. Lapunk újságírójának, Csillag Péternek például azt: „Ha valaki az önök szemében attól nagy játékos, hogy két gólt szerez, nem bánom, gondolják csak így.” A La Gazzetta dello Sportnak pedig azt: „Nincs mit mondanom, látták, mit csináltam, értékeljék, ahogyan akarják…”

Amit a tv-nek mondott, abba nem lehet belekötni. Az volt neki a csúcs, onnan már csak lefelé vezetett az útja.

135899690
Mario Balotelli (Fotó: AFP)
A mérkőzés játékosa

Ez az összecsapás nem a fordulatairól és a drámai végjátékáról híresült el, mint sorozatunk korábbi „választottjai” közül jó néhány. Itt az első félidőt az olaszok okozta sokkhatás, a másodikat a kétségbeesett németek rohamai tették emlékezetessé. Igaz, a németek már azonnal offenzívát indítottak, de az olaszok átvészelték a nehéz időszakot (amihez kellett az is, hogy Andrea Pirlo a gólvonalon kézzel mentsen, amit a játékvezető nem vett észre), majd beindult a Balotelli-show! A renitens támadó ezen a meccsen a legszebb arcát mutatta, és az első félidőben szerzett két góljával mindenkit leforrázott. Előbb Antonio Cassano balról ballal érkező beadását fejelte Neuer kapujába, majd a 36. percben Riccardo Montolivótól kapott passzt, amellyel egyedül iramodhatott kapura. Végigvezethette volna a labdát a kapuig, ám ő sokkal váratlanabb és ösztönösebb megoldást választott: tizenhat méterről, futtából, elemi erővel bezúdította a labdát a bal ficakba! A németek végighajtották a második félidőt, a végén vészkapusként játszó Manuel Neuer az olaszok térfelén egy csukafejessel szerzett labdát, majd Özil egy tizenegyessel visszahozta a reményeiket – de már későn. Buffon mégis feldúlt volt a lefújás után. „Mérges vagyok, hogy az utolsó öt percben megnehezítettük a saját dolgunkat – mondta a csapatkapitány. – Ha az Eb elődöntőjében a németek ellen rúghatunk hét gólt, rúgjunk hetet! Állítom, ha a végén egyenlítenek, a hosszabbításban tíz-kettőre kikapunk.”

Mitől vált legendássá?

Második gólja után Balotelli lekapta magáról a mezt, majd befeszítette fekete, csupa izom felsőtestét. A képsor mindenkinek beleégett a retinájába, ha akarta, ha nem. Persze rögtön mém is lett belőle, az egész Eb legikonikusabb fotójává vált.

 

Mit írt a sajtó?

„Jogi Löw tehet a kiesésről? A szünetre már belátta, hogy nem Mario Gómez az ő embere, de addigra már késő volt” (Bild – német); „Német részről Sami Khedira a nap nyertese. Egyedül ő dicsérhető, övé a jövő” (Die Welt – német); „Szép teória volt a szurkolóktól, hogy az elődöntőben revansot veszünk az olaszokon 2006-ért, a döntőben pedig a spanyolokon 2010-ért – de túl korai volt az öröm. Nem fejben kellett volna lejátszani a meccseket” (Frankfurter Allgemeine Zeitung – német); „Móresre tanítottuk a németeket, Prandelli forradalmasította az olasz támadójátékot” (Corriere dello Sport – olasz); „A mi Super Mariónk két gólt lőtt, az ő (Mini) Mariójuk a neki jutó negyvenöt percben annyira volt mozgékony, mint egy lámpaoszlop” (La Gazzetta dello Sport – olasz); „Balotalia! Egész Olaszország Mario király lába előtt hever” (Tuttosport – olasz).

Tudta?

A milánói szaklap, a La Gazzetta dello Sport ezután a meccs után kért elnézést Mario Balotellitől, amiért a negyeddöntőben az angolok kiejtését olyan karikatúrával ünnepelte, amelyen a színes bőrű játékost King Kongként ábrázolta, amint megmássza a Big Bent…

Soccer - UEFA European Championships Euro 2012 - Semi-Final - Germany v Italy
Nem ez volt a legjobb olasz válogatott, meglepetésre jutott be a döntőbe (Fotó: Getty Images)

Volt-e visszavágó?

A következő Eb-n máris revansot vettek a németek. Akkor a negyeddöntőben futottak össze, Mesut Özil és Leonardo Bonucci góljával 1–1 lett, a tizenegyespárbajt a németek nyerték meg. Azóta három barátságos meccsen találkoztak, illetve a mieinkkel is közös Nemzetek Ligája-csoportban voltak az A-ligában 2022-ben, akkor Olaszországban 1–1 lett, odahaza pedig 5–2-re nyertek a németek. De a csoportot – mi ne tudnánk… – az olaszok nyerték meg.

D-csoport: Svédország–Anglia 2–3 (0–1)

Fordulatos mérkőzés volt Kijevben: Andy Carroll góljával még az angolok vezettek, aztán egy öngóllal és Olof Mellberg találatával fordítottak a svédek, ám Theo Walcott és Danny Welbeck gólja nyomán mégis az angoloké lett a három pont.

Negyeddöntő: Németország–Görögország 4–2 (1–0)

Csak a 39. percben törték meg a jeget a németek Philipp Lahm góljával és Jorgosz Szamarasz még tudott egyenlíteni. De aztán a 61. és 74. perc közötti tizenhárom percben hármat is lőttek a németek Sami Khedira, Miroslav Klose és Marco Reus révén, Dimitrisz Szalpingidisz csak szépíteni tudott büntetőből.

További nagy meccsek 2012-ben

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2024. május 25-i lapszámában jelent meg.) 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik