Ismét felragyogott a csillaga – sztárportré Lara Gut-Behramiról

SZENDREI ZOLTÁNSZENDREI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2024.04.03. 13:05
Lara Gut-Behrami (Fotók: AFP)
2016 után ismét Lara Gut-Behrami lett a legjobb női alpesi síző. Aki szerint csak azért ért fel újra a csúcsra, mert Mikaela Shiffrin sérülés miatt több mint egy hónapig harcképtelen volt, nagyobbat nem is tévedhetne. A svájci az egész idényben kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtva nyerte meg az összetett-világkupát, feltéve a koronát pályafutására.


Nyolc év telt el azóta, hogy Lara Gut-Behrami először nyerte meg az összetett-világkupát, és emelte magasba a győzelemért járó nagy kristálygömböt. Korábban senki sem volt képes ennyi idő elteltével visszaülni a trónra, mint az 1991. április 27-én a Luganói-tó partján fekvő Sorengo városában született síelő. Amíg 2016-ban még a minden idők legjobb gyors sízőjének tartott Lindsey Vonn volt a legnagyobb ellenfele, az elmúlt években már az ő sikereit is felülmúló Mikaela Shiffrint kellett legyőznie annak, aki összetettben nyerni akart. Nem könnyíti meg Gut-Behrami és társai dolgát, hogy a 97 vk-futamgyőzelemnél járó Shiffrin mostanában nemcsak szlalomban és óriás-műlesiklásban jeleskedik (60, illetve 22 vk-siker, mindkettő rekord), hanem a gyors számokat is vállalja. Mondjuk, a nemrég véget érő idényben éppen egy lesiklóversenyen elszenvedett bukás miatt kapta meg sorstól az esélyt Gut-Behrami…

 

Amikor január 26-án Shiffrint mentőhelikopter szállította el Cortina d’Ampezzóból, a legnagyobb sztárok közül Petra Vlhová évada már véget ért. Hozzájuk csatlakozott egy héttel később Sofia Goggia is, aki eltörte a lábát, így a szlovákhoz hasonlóan már nem csatolhatott lécet az idény utolsó harmadában. Shiffrin a sérülése pillanatában 420 pontos előnyben volt Gut-Behramival szemben (minden győzelemért 100 pont jár), de már túl voltak nyolc szlalomversenyen. Gut-Behrami ebben a számban nem áll rajthoz, ezért csalókának tűnhetett a nagy hátránya.

Hősnőnket nemcsak a szépsége emeli ki a mezőnyből, hanem az a képessége is, hogy legendásan jól tudja memorizálni a pályákat anélkül, hogy akár csak egyszer is lecsúszna a lejtőn. Ez szuper G-ben számít a legtöbbet, amely a második leggyorsabb versenyszám a vk-ban lévő négyből. Ebben nincsenek edzőfutamok, mint lesiklásban, elsőre jönnek le versenykörülmények között a kijelölt pályán. Nem véletlen, hogy 22 vk-sikerénél csak Vonn jegyez többet (28). Itt nem elég gyorsnak lenni, de sokkal jobban kell érezni a ritmust a sűrűbbre tűzött kapuk miatt, mint lesiklásban, éppen ezért tudnak az óriás-műlesiklás specialistái is érvényesülni benne. Gut-Behrami a szuper G mellett éppen ebben a számban nagyon erős még.

2022: Pekingben szuper G-ben nyert olimpiai bajnoki címet

Talán csak Shiffrin síel szebben nála a mezőnyből. Ha például az új „lesiklókirálynőnek” tartott Goggia stílusával vetjük össze az övét, máris láthatjuk, hogy melyek azok az apróságok, amelyek igazán esztétikussá teszik a síelését. Az olasz mindent feláldoz a sebesség oltárán, emiatt azonban gyakoriak a kiesései és a sérülései, míg Gut-Behrami kevésbé vakmerő, „intelligensebb” versenyző.
A sportág nehézségéből adódóan persze neki is volt egy-két súlyos sérülése: három nappal azután, hogy 2017-ben hazai pályán világbajnoki bronzérmes lett szuper G-ben, a kombinációban a két futam között térdsérülést szenvedett, és többször már nem is tudott elindulni St. Moritzban.

A sors aztán a 2020-as években kárpótolta, a 2021-es vb-n a szuper G-t és az óriás-műlesiklást is megnyerte, majd egy évvel később Pekingben olimpiai bajnok lett legsikeresebb versenyszámában. Ha azt vesszük, hogy a világkupában már 2014-ben, 22 esztendősen megszerezte első kis kristálygömbjét, akkor ezek a sikerek relatíve későn jöttek neki.

Manapság ha egy közismert sportoló nincs jelen a közösségi médiában, az óriási kihagyott ziccer, hiszen minél több a követője valakinek, annál nagyobb eséllyel kelti fel a legnagyobb márkák figyelmét. (Ott van például Alica Schmidt német atléta, akit ötmillióan követnek az Instagramon, kétmillióan a Tiktokon. Nem tartozik a 400 méter klasszisai közé, de azért 52.07 másodperces egyéni csúcsával ki-kijut a világversenyekre. Saját bevallása szerint nem tudna megélni a versenysportból, de a népszerűsége sokat segít neki, amihez szépsége mellett az aktív tartalomgyártás is társul.) A szponzorok ráadásul megkövetelik, hogy az általuk támogatott versenyző időről időre posztoljon. Van persze kivétel ez alól: a legmagasabb szint. A sportvilág topversenyzőinek nem feltétlenül kötelező posztcunamival elárasztani a rajongókat, jó példa erre Sebastian Vettel, aki egy teljes pályafutást lehúzott úgy a Formula–1-ben, hogy a közelébe sem ment a közösségi médiának. És persze ebbe a kategóriába tartozik Gut-Behrami is, aki Vettelhez hasonlóan mégis képes megtalálni a közös hangot szurkolóival. Párja, a korábbi 83-szoros svájci válogatott labdarúgó, Valon Behrami szintén nem a virtuális térben váltotta meg a világot; ő az első svájci futballista, aki négy világbajnokságon játszott.

2018-ban házasodott össze a korábbi svájci válogatott labdarúgóval, Valon Behramival

Lara ugyan a többi svájci síelővel együtt edz az egyes futamok között, de már fiatal kora óta megvan a saját csapata. Ez kezdetben annyira szúrta a svájci szövetség (Swiss Ski) szemét, hogy 2013-ban két versenyre eltiltotta. Öt nyelven beszél, a francia, az olasz, a német, az angol és a spanyol sem okoz gondot neki. Ugyan a nyilvánosságot kerüli, de amikor alig múlt 21 éves, eljátszott egy feltörekvő fiatal síelőt a Tutti giu című díjnyertes filmben.

„Imádok síelni azért a szabadságérzetért, amit ez a sport ad nekem. Nincs jobb érzés annál, mint amikor ott állsz a rajtkapu mögött, és csak azt várod, hogy elrajtolhass. Ezt az érzést szeretném minél többször átélni újra és újra, ez a fő motivációm” – mondta egy interjújában.

Miután az ausztriai vk-döntő első hétvégéjén biztossá tette összetett elsőségét, a záró víkenden már csak az vezérelte, hogy épségben lejöjjön. Szuper G-ben még sikerült megtartani első helyét a pontversenyben, de lesiklásban kicsúszott a legjobb tíz közül, így az idény utolsó futamát megnyerő Cornelia Hütteré lett ez a kristálygömb. Reméljük, hogy ez a kudarc extra motivációt ad neki a következő évadra, és méltó ellenfele tud lenni az egészséges Shiffrinnek is.

Forrás: Rolexmagazin 
Marco Odermatt teljesítményére elfogytak a jelzők a 2023–2024-es idényben. Mivel a télen nem rendeztek sem olimpiát, sem világbajnokságot, a legnagyobb presztízse a nagy kristálygömb megszerzésének volt. A svájci nagyon hamar egyértelművé tette, hogy 2022 és 2023 után ismét őt kell legyőzni a végső sikerhez, azonban legnagyobb riválisai közül előbb Marco Schwarz, majd Aleksander Aamodt Kilde idényének is súlyos sérülés vetett véget – ahogy a hölgyek mezőnyében, a férfiak között is szedte áldozatait a megszokottnál sűrűbb versenynaptár. Az évad utolsó óriás-műlesiklása előtt Odermattnak még arra is volt esélye, hogy mind a tíz futamot megnyerje ebben a szakágban. Végül ez nem sikerült neki, mert kiesett a vk-döntőn, de összességében 25 versenyéből hússzor dobogósként zárt, Wengenben két lesiklást is megnyert. Csak azért nem lett meg neki ismét a 2000 pont (1947-et gyűjtött), mert az évadzáró lesiklást a nagy szél miatt törölték. Jövőre sorozatban negyedik címét nyerheti meg, amire Ingemar Stenmark sem volt képes, szemben Marcel Hirscherrel, aki 2012 és 2019 között letaszíthatatlan volt a trónról. Hirscher hetes rekordja azért még messze van a 26 éves szupersztártól.
SVÁJCI TAROLÁS A FÉRFIAKNÁL IS A VILÁGKUPÁBAN 

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2024. március 30-i lapszámában jelent meg.)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik