Az ára 0, az értéke 234.8 millió euró – Football Benchmark-riport Kylian Mbappéról

GYENGE BALÁZSGYENGE BALÁZS
Vágólapra másolva!
2024.04.15. 13:00
Kylian Mbappé, a világ legértékesebb játékosa (Fotók: AFP, Imago Images)
A Football Benchmark adatbázisában Kylian Mbappé a nyáron lejáró szerződése miatt nulla euró értékkel szerepel. Természetesen a francia klasszis játékjoga így is rengeteget ér, sőt, elméletileg továbbra is ő a világ legtöbbre taksálható labdarúgója. Az FB adatai alapján megvizsgáltuk, miként fest a legértékesebb játékosok, keretek és bajnokságok helyzete.

 

Ha egy labdarúgó úgy dönt, kitölti a szerződését, a klubjának korlátozott jogi lehetőségei vannak, és végül kénytelen ingyen elengedni. A játékos értéke már a szerződése lejárta előtt csökkenni kezd, a dinamika az egyezség utolsó hat hónapjában felerősödik – fél évvel a szerződés lejárta előtt már szabadon tárgyalhat leendő egyesületével –, és ha végül szabadügynökként vált klubot, az elhagyott egylet legfeljebb a vonatkozó bértömeg megszűnését írhatja fel a nyereség rubrikába. A labdarúgásban egyre jobban terjedő trend akkor válik igazán feltűnővé, ha a legszűkebb elithez tartozó spílerek élnek a lehetőséggel. 

Mint most Kylian Mbappé. A Paris Saint-Germain támadója hivatalosan ugyan még nem jelentette be, hogy a nyáron elhagyja a francia óriást, de a nemzetközi sportsajtó jó ideje tényként kezeli, hogy Naszer Al-Kelaifi klubelnököt, valamint csapattársait már tájékoztatta a döntéséről. Szintén a sportsajtó – meg nem erősített – információja, hogy a Real Madrid lesz a következő alakulata, sőt, a királyi gárdához ezer szállal kötődő Marca azt is tudni véli, hogy a francia klasszis már alá is írta a szerződését.

A Football Benchmark játékosértékelési módszertana szerint Mbappé piaci értéke nulla euróra zuhant február elején, mert a még élő szerződésének utolsó hónapjaiba lépett. Az FB azért alkalmazza ezt a megközelítést, mert a következő átigazolási időszakban úgy szerezheti meg a játékjogát egy új klub, hogy egyetlen eurocentet sem fizet ki a Paris Saint-Germainnek átigazolási díjként. Természetesen lesznek kiadásai a szolgálataira lecsapó egyesületnek, például a játékosnak fizetendő aláírási bónusz, ám a PSG-vel még csak tárgyalnia sem kell a szabadügynök Mbappéért.

776081399
 

A francia klasszis ráadásul nem most kerül először ilyen helyzetbe. 2022-ben a PSG mindent megtett, hogy megtartsa Mbappét, akinek ugyanúgy, mint most, lejárt a megállapodása, Al-Kelaifi pedig egy új, rövid távú és elképesztően busás szerződést kínált fel neki. Jóllehet, már akkor tudta mindenki, hogy legfeljebb tüneti kezelésre és ambuláns ellátásra lesz elég az új kontraktus, amellyel – ha közben nem történik változás – 2024. január 31. után ismét szabadügynökké válik.

Tekintve, hogy a PSG sportszakmai szempontból egy fikarcnyit sem fejlődött az elmúlt két évben, Mbappé pedig már fel is vette az új szerződés szerint neki járó óriási pénz nagyobbik hányadát, úgy fest, hogy a klub kockáztatása nem jött be, és valóban ingyen fogja elveszíteni a keret, de tulajdonképpen a világ legértékesebb játékosát – már ha az utolsó pillanatban a támadó meg nem gondolja magát és aláírja a hosszabbítást.

Az FB rendszerében tehát most nulla euró Mbappé értéke, mégis, abban a pillanatban, ahogy megköti az új megállapodást, nagy valószínűség szerint ismét a világ legértékesebb játékosa lesz (feltehetően nemcsak az FB játékosértékelő szisztémájában), visszaszerezve azt a címet, amellyel az utóbbi időben már oly sokszor büszkélkedhetett.
Ha viszont a király a saját döntésének következményeként jelenleg nem ül a trónján, kik viszik a prímet az elitben? A Football Benchmark évente ötször precízen frissíti az adatbázisában szereplő több mint tízezer labdarúgó piaci értékét – a legutóbbi, februári aktualizálása után a következőképpen fest a „creme de la creme”. 

 

A téli sérüléséből felépülő Erling Haaland a legértékesebb játékos, a Manchester City norvég csatárát a Real Madrid két fiatal klasszisa, Jude Bellingham és Vinícius Júnior követi. Valamivel lemaradva a dobogósoktól az Arsenallal ragyogó idényt futó Bukayo Saka, majd a kevésbé sikeres évadot taposó Bayern München ásza, Jamal Musiala következik. Az abszolút ranglistán egyébként a legtöbbre taksált magyar futballista, Szoboszlai Dominik a 36., 81.2 millió eurós értékkel.

Érdemes megjegyezni, hogy az első öt játékos közül egyedül Jude Bellinghamnek sikerült növelnie az értékét (+13,61 millió euró), a többieké kis mértékben visszaesett az előző időszakhoz (2023 decembere) képest. A 25 legtöbbre taksált játékos között az RB Leipziget kölcsönben erősítő Xavi Simons növelte a legnagyobb mértékben az értékét (+14.3 millió euró), a legnagyobb ugrást pedig a Manchester United fiatal középpályása, Kobbie Mainoo hajtotta végre (+25.35). Szoboszlai Dominik értéke 820 ezer euróval nőtt az elmúlt időszakban.

 

A Manchester City és a Real Madrid egyaránt három-három játékost delegál a top tízbe, egyértelműsítve pénzügyi erőfölényét a többi európai klubbal szemben. Nem meglepő, hogy mindkét egyesület dobogós a legértékesebb keretek listáján, a City konkrétan az első, a Real pedig a harmadik. Talán meghökkentő, de a két óriás közé az Arsenal férkőzött be, az viszont már kevésbé, hogy a top tízben hat Premier League-klub szerepel. Külön kategória az elitben a „milliárdosok klubja”, azon egyletek csoportja, amelyeknek keretértéke meghaladja az egymilliárd eurót.

 Összesen hat tagja van (az említett dobogósok mögött a Liverpool, a Barcelona és a Bayern München), de heten is lehetnének, mint a gonoszok, ehhez viszont vissza kell utalnunk Kylian Mbappéra, nélküle ugyanis a Paris Saint-Germain kerete „csak” 981.5 millió eurót ér. Az FB természetesen tisztában van Mbappé elméleti értékével – vagyis, ha ma egy hat hónapnál hosszabb hatályú szerződése lenne –, a Football Benchmark számítása szerint jelenleg 234.8 millió euróra tehető – ebből következően, egy: a PSG-t is nyugodtan a milliárdosok közé sorolhatjuk; kettő: elméletileg a francia támadó a világ legértékesebb labdarúgója. Sőt, az FB 2018 óta datálódó adatbankjában Mbappé egyszer sem érte el ezt az értéket, ami azt jelenti, hogy amikor aláírja az új szerződését, várhatóan új egyéni csúccsal lesz piacvezető.

 

Ezzel együtt, ha megnézzük, hogy az egyes bajnokságokban mennyit ér valamennyi játékos összesített értéke, akkor Mbappé ide vagy oda, a Ligue 1 a határban sincs a legnagyobbak között. Természetesen ezen a téren is toronymagasan a Premier League vezet, az angol élvonalban szereplő játékosok összértéke több mint kétszerese a rangsorban második La Ligában játszókénál. Ha pedig lebontjuk, hogy mennyit érnek átlagban a játékosok egy-egy ligában, akkor is szinte kétszeres szorzót találunk az első helyezett PL és a második Bundesliga között.

Végül pedig érdemes megemlíteni, hogy nemcsak az élvonal értékes Angliában (és Walesben), a másodosztály, vagyis a Championship követi az öt nagy ligát a játékosok összértékében, jóllehet ha átlagolunk, a portugál élvonalban értékesebb spílerek futballoznak. Nem véletlen, hogy a száz legértékesebb labdarúgó listájára csak ketten férnek fel az öt topligán kívülről, és mindketten a portugál Primeira Ligában játszanak: António Silva (72.8 millió euró) a Benficát, Diogo Costa (57.7) a Portót erősíti.

 

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2024. április 13-i lapszámában jelent meg.) 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik