Magasról lehet nagyot zuhanni – Football Benchmark-riport a Napoliról

GYENGE BALÁZSGYENGE BALÁZS
Vágólapra másolva!
2024.03.04. 13:15
Az SSC Napoli csupán története harmadik bajnoki címét ünnepelte 2023-ban, korábban 1987-ben és 1990-ben nyerte el a scudettót (Fotók: Imago Images, AFP)
A nemzetközi labdarúgás üzleti információinak adatbázisa, a Football Benchmark (FB) legfrissebb riportjában a kontinens nyolc topligájának – Anglia, Spanyolország, Németország, Olaszország, Franciaország, Portugália, Hollandia, Törökország – 2022–2023-as bajnokait mutatja be, összehasonlítva és elemezve üzleti, illetve pénzügyi eredményeiket a legfontosabb teljesítménymutatók alapján. Sorozatunkban a bajnokokra vonatkozó elemzéseket tesszük közé – harmadikként a tavaly szédületes magasságba jutó Napoli kerül terítékre.

A Napoli igazi kakukktojás a 2022–2023-as idény bajnokai között, ugyanis a Football Benchmark által vizsgált nyolc nagy európai liga aranyérmesei közül az olasz klub ért fel a legkevesebbszer hazája trónjára – tavaly mindössze a harmadik scudettóját gyűjtötte be, miközben a többiek szinte kivétel nélkül már a kétszámjegyű elsőségnél tartanak (Manchester City 9, PSG 11, Feyenoord 16, Galatasaray 23, Barcelona 27, Bayern München 33, Benfica 38). 

A Napoli szurkolóinak nem kevesebb, mint 33 évet kellett várniuk a legutóbbi bajnoki cím óta – ennek megfelelően gyakorlatilag végeláthatatlan népünnepély zajlott a déli kikötővárosban tavaly tavasszal –, ráadásul az akkor Luciano Spalletti vezette alakulat a Bajnokok Ligájában is kiválóan szerepelt, olyannyira, hogy az AC Milan elleni negyeddöntős kiesést szörnyű kudarcként élték meg a Vezúv tövében. Akárhogy is, a pályán elért figyelemre méltó eredmények óriási hatást gyakoroltak a klub pénzügyi teljesítményére, ezen a fronton pedig szintén kakukktojásnak számít a Napoli az FB riportjában górcső alá vett egyesületek között. 

Mindenekelőtt azt kell kiemelni, hogy a klub működési bevételei finoman szólva is látványosan megugrottak, és a 2018–2019-es idény után először haladták meg a 200 millió eurós küszöböt. Sőt, megközelítették a 300 milliós határt, ugyanis a Serie A-ban elhódított bajnoki cím, valamint a Bajnokok Ligája-menetelés után 275.1 millió eurót könyvelhettek el Nápolyban, ami 79 százalékos emelkedés az egy évvel korábbi teljesítményhez képest. Ez olyan jelentős javulás, amelyet még csak megközelíteni sem tudott a többi bajnokcsapat – összehasonlításképpen: a második legjobb vonatkozó mutatóval álló Barcelona 26 százalékot tudott felmutatni.  

Victor Osimhen a keret legértékesebb tagja    

Tegyük gyorsan hozzá, hogy ez természetesen arányosított eredmény, mert nominálisan a 275.1 millió euró a határban sincs az igazi cápák 700-800 millió eurós működési bevételéhez képest. És hiába a páratlanul sikeres sportszakmai idény, a bevételeket képző három pillért tekintve csak a közvetítési jogokból származó juttatások terén tudta valamelyest felvenni a versenyt a Napoli a többiekkel. Itt – leszámítva a Premier League minden előnyét élvező, továbbá a BL-címig menetelő Manchester Cityt, amely több mint a dupláját kereste a Napoli 162.5 millió eurós gázsijának –, csak 1.25-1.5-szöröse a nagy bajnokságok győzteseinek bevétele az olaszokéhoz mérten. Természetesen Nápolyban szó sincs kesergésről, elvégre az egy évvel korábbi eredményt 78 százalékkal, összesen 71 millió euróval szárnyalták túl. 

Az európai elithez mérten a legnagyobb lemaradást ugyanakkor a kereskedelmi és a mérkőzésnapi bevételek terén lehet megfigyelni, annak ellenére, hogy a kiváló idénynek hála mindkét területen bődületes emelkedést produkált a klub. A kereskedelmi bevételek megközelítették a 75 millió eurót, ami ugyan 25 millió eurós növekedés az előző idényhez képest, ám a kontinens másik négy nagy bajnokságának élcsapatai egységesen 400 millió euró körüli jövedelemmel számolnak ezen a téren. A meccsnapi bevételek pedig egyenesen egy szinttel lejjebb helyezik a Napolit, mert hiába a lelkes és nagyszámú szurkolótábor, ha a régió általános gazdasági helyzete miatt a jegyárak, és az egyéb áruk díjtétele meg sem közelíti a nyugat-európai szintet. Ennek megfelelően a Napoli 37.9 millió eurós bevétele inkább a Benficáéval (33.9) és a Feyenoordéval (32.5) vethető össze, mintsem a PL (82.7), a Bundesliga (102), a Ligue 1 (153.1) és a La Liga (189.5) bajnokáéval.  


Csakúgy, mint bármelyik cég esetében, egy futballklub pénzügyi menedzselésének is két oldala van, márpedig a Napoli a nem mindennapi bevételnövekedés mellett a kiadások terén is bravúrosan teljesített. A személyi jellegű költségek 15 százalékkal voltak alacsonyabbak az előző idényhez képest, nagyrészt annak köszönhetően, hogy olyan kulcsjátékosok hagyták el a keretet, mint Lorenzo Insigne, Dries Mertens, Fabián Ruiz és Kalidou Koulibaly. Nem véletlen, hogy a személyi költségeknek a működési bevételekhez viszonyított mindig kényes aránya az egy évvel korábban regisztrált és borzalmasnak számító 85 százalékról az eminensekre jellemző 40 százalékra apadt. 

A sportszakmai és pénzügyi siker értékét növeli, hogy a klub nemcsak a játékoseladások, hanem az igazolások terén is brillírozott. Az FB számításai szerint 2022 nyarán a Napoli 11 millió eurós nettó transzferbevételt ért el, miközben két gyöngyszemet is megszerzett a piacról. A dél-koreai Kim Min Dzse a védelem tengelyének meghatározó tagja lett, akit azóta több mint kétszeres áron adott el a klub a Bayern Münchennek. A legnagyobb fogás a grúz Hvicsa Kvarachelia volt, aki szinte aprópénzért érkezett a Diego Maradona Stadionba, azóta pedig a FB saját játékosértékelő rendszere szerint a világ 25. legértékesebb futballistájává vált, 93.1 millió eurós piaci értékkel.  

Ennek fényében nem meglepő, hogy a klub történetének legsikeresebb pénzügyi idényét zárta közel 80 millió eurós adózás utáni nyereséggel, ami amellett, hogy az olasz egyesületek között a valaha mért legmagasabb nettó eredmény, már nominálisan is versenyre kel a legnagyobb európai klubok számaival. Ha kivesszük a számításból a Barcelona extra tranzakciókból szerzett bevételeit, akkor a 2022–2023-as évadban csak a Manchester City (92.4 millió eurós adózás utáni nyereség) mutatott fel jobb pénzügyi teljesítményt. 

Ugyanakkor félő, hogy a Napoli nem lesz képes megismételni ezt a produkciót, elsősorban azért, mert a bajnoki cím megszerzését követően a kispadról felálló Spalletti mester távozása után a csapat zuhanórepülésbe kezdett. A most futó idényben Francesco Calzona már a harmadik edző a gárda élén (Rudi Garcia és Walter Mazzarri után), amely a Serie A középmezőnyében tanyázik. A BL-ben ugyan megismételheti a tavalyi negyeddöntős szereplést (ehhez a Barcelonát kell kiejtenie a hazai pályán elért 1–1 után), de vérmesebb reményei az európai porondon sem lehetnek. És 2024 nyarán – pláne, ha a BL-indulás sem jön össze – jóval mélyebbről kezdheti újra az építkezést a klub, mint ahol két évvel korábban tartott… 

Aurelio De Laurentiis elnök újra építkezhet


 (A következő részben: FC Bayern München)

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2024. március 2-i lapszámában jelent meg.)   

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik