MTI/D. S. B. 2022.08.05 21:55 Frissítve: 2022.08.05 22:07

Kajak-kenu vb: Nádas Bence és Kopasz Bálint döntőbe jutott 500 méteren

A magyar idő szerint péntek esti középfutamos program négy magyar hajója közül csak egynek – a Nádas Bence, Kopasz Bálint 500 méteres kajak kettesnek – sikerült kiharcolnia a döntőbe jutást a kanadai Halifaxben zajló kajak-kenu világbajnokságon – írja az MTI.

 

Kopasz Bálint és Nádas Bence kajak párosa döntős 500 méteren (Fotó: Tumbász Hédi)

A helyi idő szerint délutáni műsor során a vasárnapi döntős programba kerülésért küzdöttek a résztvevők, minden futamból az első három helyezett lépett tovább a legjobb kilenc közé.

Kezdésként Takács Kincső nagyon beragadt a rajtnál C–1 200 méteren, s az első métereken összeszedett hatalmas hátrányát nem tudta ledolgozni a folytatásban. A hetedik helyen ért célba, s mivel ebben a számban nem rendeznek B-döntőt, kiesett.

Férfi kenu egyes 1000 méteren a tavaly bronzérmes, tokiói olimpikon Adolf Balázs nagyon nehéz középfutamba került, amelyben ott volt többek között az ötkarikás címvédő brazil Isaquias Queiroz dos Santos is. A mezőny az egész táv során csak a dél-amerikai sztár hátát nézhette, mögötte azonban óriási csata alakult ki a további két továbbjutó helyért. Adolf sokáig a második helyen lapátolt, de aztán az utolsó 2-300 méteren a cseh Martin Fuksa és a kubai José Pelier is elment mellette, s a hajrában hiába tett rá még egy lapáttal, csak a negyedik helyen ért célba, ami B-döntős zárást jelent a számára ebben a számban.

Kiss Blanka és Lucz Anna elsősorban 200-as páros, de azzal a céllal érkeztek a vb-re, hogy az olimpiai számban, K–2 500-on is bekerüljenek a fináléba. A középfutamban ők rajtoltak a legjobban, szinte kilőttek, s bár 250 méternél a kanadaiak már előttük jártak, úgy tűnt, meglesz a továbbjutás. A hajrában azonban elfogyott a magyarok ereje, egyre lassultak, a riválisok pedig elmentek mellettük, s végül a britek, a hazaiak és a franciák szerezték meg a három továbbjutó helyet. Kiss és Lucz negyedik lett, így a vasárnapi zárónapon a B-döntőben szállhat vízre.

A férfiak hasonló számában – amely Párizsban ismét ott lesz az olimpiai programban – Nádas Bence és Kopasz Bálint kettőse ugyancsak jól kezdett, ők azonban végig bírták a részben általuk diktált tempót. A tavalyi tokiói olimpián 1000 méteren negyedik magyar páros elsősorban a németekkel csatázott, egyszer egyik, másszor a másik hajó orra volt előrébb, ám a célba Nádasék érkeztek elsőként. A magyar duó ezzel a teljesítménnyel a vasárnapi döntőben is esélyes lesz az éremszerzésre.

Az előcsatározások három napja után szombaton már döntők következnek a vasárnapig tartó vb-n, az első finálés napon kilenc magyar hajóért lehet szorítani.

2022.07.10 09:53:07

Kajak-kenu POZSONYI SZILÁRD

A sportágnak köszönheti a szerelmét is: férje a kétszeres olimpiai bajnok német Tom Liebscher.

2021.10.02 21:01:28

Kajak-kenu MTI/ CS. B.

Az ifjúságiaknál Sellyei Csanád győzött, míg az ezüstérmet Kolozsvári Brúnó szerezte meg.

2021.09.19 08:24:44

Kajak-kenu V. Á.

Csipes mellett a Hajdu, Fekete páros, a női kenu négyes, valamint a női kajak négyes is ezüstérmes lett • Aranyérmes a kajak kettes vegyes páros.

2021.09.06 23:05:42

Kajak-kenu CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Ez a vérre menő rivalizálás a legnagyobb román-magyar sportbarátságot szülte. A legendás Wichmann Tamás, Ivan Patzaichin duettet, olyan kapcsolatot, amelynek hőfoka az aktív pályafutás befejezése után sem csökkent.

2021.08.27 19:56:55

Kajak-kenu CS. B.

Bodonyi Dóra kihagyja a versenyt, s a kvartettben Gazsó Alida Dóra fogja helyettesíteni.