MTI/K. B. 2021.05.16 13:58 Frissítve: 2021.05.16 15:53

Kajak-kenu vk: öt érem, egy arany a vasárnap délelőtti döntőkben

A magyar versenyzők öt érmet, közte egy aranyat szereztek a szegedi kajak-kenu világkupa vasárnap délelőtti döntőiben – írja a Magyar Távirati Iroda.

Takács Kincső és Balla Virág kiharcolta a válogatottságot (Fotó: Földi Imre)

 

A zárónapi finálés program rögtön egy magyar szempontból kiemelt számmal indult, a Balla Virág, Takács Kincső és a Gönczöl Laura, Opavszky Réka duó ugyanis nemcsak az érmekért, hanem az olimpiai indulás jogáért is versenyzett C–2 500 méteren. A múlt heti első válogatót a győriek rutinos, Európa-bajnok, többszörös világbajnoki ezüstérmes párosa nyerte, s Hüttner Csaba szövetségi kapitány azt mondta, ha most is előrébb végeznek, mint a sződligetiek fiatal egysége, akkor készülhetnek Tokióra. Nos, ezúttal elmaradt közöttük a múlt hetihez hasonló, szoros csata, Balláék a második helyen értek be a győztes ukránok mögött, Gönczölék pedig negyedikek lettek, így Balla és Takács már ötkarikás indulónak érezheti magát. Ők az elsők, akik bekerültek a tokiói magyar kajak-kenu válogatottba. 

„Szerintem most mi vagyunk itt a legboldogabb páros. Ez az ezüstérem most úgy csillog, mint az arany – mondta fülig érő szájjal Balla Virág. – A múlt héten edzésmunkából álltunk oda a válogatóra, most azonban próbáltuk jobban beosztani a pályánkat, ami sikerült is, emiatt eveztünk sokkal jobb időt, mint a másik magyar egység.”   

Takács Kincső hozzátette: az olimpián prioritás lesz számukra a páros, és a dobogót célozzák meg.

Női K–1 500 méteren a szegedi Kárász Anna – messze csúcsformájától – kilencedik lett, és ezúttal az Adolf Balázs, Fejes Dániel 1000 méteres kenus duó is messze volt az éremszerzéstől. A két 21 éves sportoló csütörtökön megszerezte a hőn áhított két férfi kenus kvótát Magyarországnak, de utána még elindultak a vk-n is. A svéd stílusban, azaz azonos oldalon – a jobbon – evező páros most nem tudta a legjobbját nyújtani, végig a mezőny második felében lapátolt, és végül a nyolcadik helyen ért a célba.

Női K–2 és C–2 200-on is elmaradt a magyar érem. A kajakosoknál a 2019-es, szegedi vb-n harmadik Lucz Anna, Kiss Blanka párosnak most nem hozott szerencsét a Maty-ér, ezúttal csak az utolsó hely jutott nekik, míg a kenusoknál Bragato Giada és Kisbán Zsófia negyedikként, Seres Fanni és Horányi Dóra pedig hatodikként zárt.

A négyeseknél a két férfikvartett középfutamos kudarca után csak a magyar nőkért lehetett szorítani, de a fiatal hazai egység – Kőhalmi Emese, Biben Karina, Bakó Olga és Csikós Zsóka – ebben a számban sem tudott beleszólni a dobogós helyek sorsába, nyolcadik lett.

A vasárnap délelőtti döntős programot a 200 méteres vegyes számok futamai zárták, s ezekben már ismét hazai sikereknek lehetett örülni. A kajakosok között Lucz Anna és Csizmadia Kolos nyert, Kiss Blanka és Apagyi Levente pedig a svédek kizárása után második lett, míg a kenusok versenyében Horányi Dóra és Fekete Ádám ezüst-, Molnár Csenge és Hajdu Jonatán pedig bronzérmet szerzett.

A vasárnap (ma) záruló világkupán összesen 26 számban osztottak, illetve osztanak érmeket és 45 versenyző képviseli a hazai színeket. A viadal – amely a délutáni 5000 méteres finálékkal zárul – a járványügyi intézkedések miatt nézők nélkül zajlik a Maty-éren.

2021.06.08 13:26:49

Kajak-kenu nemzetisport.hu

A szabadidős vízisport népszerűsége az elmúlt években folyamatosan nő. (x)

2021.04.04 12:02:29

Kajak-kenu LIPICZKY ÁGNES

„A világon egyedülálló edzőközpont létesül Sukorón, ahol mindent megtalálhatunk egy helyen.”

2021.02.23 09:06:50

Kajak-kenu JOCHA KÁROLY

Miközben számos országból hívták edzősködni, itthon 1976-ban kirúgták a válogatottak mellől.

2020.07.31 18:25:31

Kajak-kenu K. T. I.

A bajnoknő kislánya, Olívia, már szinte csapattagnak számít a szolnoki edzőtáborokban, s hajóba is ülne.

2020.07.27 17:39:32

Kajak-kenu PIRCS ANIKÓ

Leült a gödör aljára, és fázni kezdett a feneke. Innentől már csak egy út vezetett – felfelé.