V. J.
MTI
2022.11.06 12:52 Frissítve: 2022.11.06 13:39

Kajak-kenu: olimpiai kvalifikációs multiszakág vb-t rendezne Szeged

Szombaton Pattayában véget ért a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség (ICF) 39. kongresszusa, amelyen a háromtagú magyar delegáció megerősítette szándékát a 2027-es gyorsasági világbajnokság megrendezésével kapcsolatosan, amely rendhagyó módon négy szakágat (gyorsasági, para kajak-kenu, maraton, SUP) felölelő multiszakág-világbajnokság lenne Szegeden.

A szegedi versenypálya a Maty-éren (Fotó: kajakkenusport.hu)

A magyar szövetség (MKKSZ) honlapjának vasárnapi beszámolója szerint Szakács Bálint, az MKKSZ ügyvezető igazgatója, Kárai Péter gazdasági és vagyongazdálkodási alelnök, valamint Horváth Noémi nemzetközi kapcsolatokért felelős munkatárs, az ICF SUP bizottságának elnöke vett részt a thaiföldi tanácskozáson.


„A sportág történetében még nem volt példa ilyen jellegű multiszakág-világbajnokság megrendezésére, a törekvésünkről már a szegedi ifjúsági vb-n egyeztettünk Thomas Konietzkóval, az ICF elnökével, valamint Richard Pettit főtitkárral, akik elvi támogatásukban részesítettek bennünket. A tervünk, hogy a 2027-es gyorsasági világbajnoksággal egy időben rendeznénk meg Szegeden a para kajak-kenu, a maraton- és a SUP-vb-t is. Mivel a 2027-es világbajnokság olimpiai kvalifikációs verseny a gyorsasági szakág számára, ez egy nagy presztízsű, a nemzetközi szövetség, valamint a sportág szempontjából is minden szempontból branderősítő, nem mellesleg költséghatékony eseménye lenne a nemzetközi kajak-kenu sportnak” – mondta Szakács Bálint az mkksz.hu-n.

Az ügyvezető hozzátette, mivel a novemberben benyújtott pályázatról áprilisában döntenek az ICF boardülésén, azt szeretnék, hogy ennek a tanácskozásnak Budapest legyen a házigazdája.

„Thomas Konietzko januárban Budapestre látogat, és akkor személyesen is prezentálni tudjuk neki a koncepciónkat, itt lesz lehetőségünk meggyőzni őt arról, hogy valóban működőképes lehet egy ilyen nagy volumenű rendezvény” – fogalmazott Szakács.

Szeged korábban elnyerte a 2024-es gyorsasági Európa-bajnokság rendezési jogát, a magyar szövetség pedig ezzel egy időben, egy helyszínen szeretné megtartani a SUP szakág első Európa-bajnokságát is. Tavaly a SUP-vb-t Balatonfüreden rendezték.

A pattayai kongresszuson két új nemzeti szövetséget is tagjai közé vett a sportág: az ICF-hez csatlakozott Salamon-szigetek és a Comore-szigetek, így jelenleg 172 tagszövetsége van a testületnek.

2023.01.23 23:09:30

Kajak-kenu nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A Duna hátán tömegével, a parttól számolva egymás mellett öt sorban (!) siklottak a különféle hajók, és ahogy Feró bácsi mondta, a Római-part volt a proli Riviéra vagy Abbázia, aki menő volt, felment egészen Esztergomig vagy megkerülte a Szentendrei-szigetet.

2022.12.24 20:38:33

Kajak-kenu nemzetisport.hu

A K–1 1000 méter regnáló olimpiai, világ- és Európa-bajnoka a munkában hisz.

2022.07.10 09:53:07

Kajak-kenu POZSONYI SZILÁRD

A sportágnak köszönheti a szerelmét is: férje a kétszeres olimpiai bajnok német Tom Liebscher.

2021.10.02 21:01:28

Kajak-kenu MTI/ CS. B.

Az ifjúságiaknál Sellyei Csanád győzött, míg az ezüstérmet Kolozsvári Brúnó szerezte meg.

2021.09.19 08:24:44

Kajak-kenu V. Á.

Csipes mellett a Hajdu, Fekete páros, a női kenu négyes, valamint a női kajak négyes is ezüstérmes lett • Aranyérmes a kajak kettes vegyes páros.