MTI
R. P.
2023.03.23 15:29 Frissítve: 2023.03.23 16:04

Kajak-kenu: „Most mi lettünk az üldözöttek”

Idén szeretné túlszárnyalni tavalyi remek teljesítményét a Bragato Giada, Nagy Bianka kenupáros, amely 2022-ben világbajnoki bronzérmet és Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett az olimpiai számban, 500 méteren.

Bragato Giada és Nagy Bianka (Fotó: Karnok Csaba/Délmagyarország)

 

A duó tagjai az elmúlt hetekben a Dél-afrikai Köztársaságban edzőtáboroztak, Bragato azonban most már itthon készül a szezonra, amely rendkívül fontos az olimpiai kvalifikációs világbajnokság miatt.

„Én most voltam másodszor Dél-Afrikában, úgyhogy nyilván rutinosabb voltam, mint az első alkalommal. Gyorsabban el is telt ez a három hét, Biankáék pedig még maradtak további két hétre” – mesélte a magyar szövetség honlapjának a tiszaújvárosi versenyző. – Tudtunk párosozni szerencsére. Volt egy három részből összerakott hajó, de így is remekül megoldottuk, eljutottunk arra a szintre, hogy a hajó nem okozott akadályt, nagyon jó edzéseket tudtunk ennek ellenére is produkálni. Átlagosan napi három edzésünk volt: délelőtt volt a hangsúlyos vízi edzés, ami vagy hosszú evezés vagy résztáv volt, nyilván az időszaknak megfelelően. Délután valamilyen kiegészítő mozgás volt – futás, kondi – utána pedig még kievezés, a kilométergyűjtés miatt.”

Nagy Bianka a szegedi klub sportolója, de Bragato elárulta, hogy amikor mind a ketten itthon készülnek, akkor is össze tudják egyeztetni az a közös munkát.

„Mindig az a fontos, hogy minél jobb vízen edzhessünk. Dunavarsányba, Szolnokra vagy Szegedre utazunk általában” – mondta.

Az idei év egyik legfontosabb eseménye az augusztusi, duisburgi olimpiai kvalifikációs vb lesz, az ezen való induláshoz azonban először a hazai válogatókon kell jól szerepelni.

„Az itthoni válogatók a legfontosabbak idén, nagyon szoros és erős mezőny van a kenu párosoknál, így az a célunk, hogy a tavalyi formánkat túlszárnyalva, még erősebb pályákat mehessünk. Elég nagy csatákra számítunk, az ellenfelek nagyon erősek és nem szabad elfeledkezni a berobbanó fiatalokról sem, akik ugyanúgy meglephetik a mezőnyt, mint ahogyan nem olyan régen nekünk is sikerült. Arra számítunk, hogy mindenki nagyon jó formában lesz, ami plusz motiváció a számunkra. A C-2 500 a fő számunk idén is, ez élvez prioritást minden más előtt” – fogalmazott Bragato Giada.

A páros tavaly sorra hozta a kiváló eredményeket a felnőttek között - az olimpiai számban aratott sikerek mellett 200-on vb-bronzot és Eb-aranyat nyert -, majd a szezon lezárásaként az U23-as korosztályban világbajnoki címet szerzett Szegeden.

„Szerintem a hatalmas nagy löket mellett ez egy terhet is adott nekünk. Balla Virág fogalmazta meg az egyik interjújában azt, hogy „üldözöttnek lenni sokkal nehezebb”, szerintem ebben maximálisan igaza volt, és ha a tavalyi eredményeket nézzük, most mi lettünk az üldözöttek” – mondta az olasz édesapa és magyar édesanya gyermekeként született, 23 éves kenus.

Bragato tavaly ősszel egy hatfős delegáció tagjaként kipróbálhatta a párizsi olimpiai pályát, emellett bejárták a helyszíneket, valamint a tervezett szállást is megnézték.

„Nagyon örülök, hogy nekem is megadatott, hogy kimehettem a pályabejárásra. Nagyon nagy élmény volt, és jó volt úgy odalátogatni, hogy nem lesz verseny, tét nélkül evezhettünk. Számomra hihetetlen, hogy én is azok közé a versenyzők közé tartozom, akinek számít a véleménye, hogy megfelel-e szállás, hogy hogy érzem magam. Gondolok Párizsra, de addig még hosszú idő van hátra. Erre az évre is megvan a feladat, amivel foglalkoznunk kell, és jövőre is. Most más a prioritás, kvótát szeretnénk szerezni, illetve a világkupákon és az Európai Játékokon is minél jobb eredményeket elérni.”

Az idei első válogatót május 5-7-én rendezik Szegeden.

2023.05.10 20:29:27

Kajak-kenu nemzetisport.hu

A szegedi világkupán 59 ország versenyzői szállnak vízre.

2023.05.06 16:36:02

Kajak-kenu nemzetisport.hu

A királyszámban az olimpiai, világbajnoki címvédő Kopasz Bálint mégsem állt rajthoz.

2023.02.08 23:52:51

Kajak-kenu nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Megesett, hogy szinte „balettoztak”.

2023.01.23 23:09:30

Kajak-kenu nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A Duna hátán tömegével, a parttól számolva egymás mellett öt sorban (!) siklottak a különféle hajók, és ahogy Feró bácsi mondta, a Római-part volt a proli Riviéra vagy Abbázia, aki menő volt, felment egészen Esztergomig vagy megkerülte a Szentendrei-szigetet.

2022.12.24 20:38:33

Kajak-kenu nemzetisport.hu

A K–1 1000 méter regnáló olimpiai, világ- és Európa-bajnoka a munkában hisz.