Kajak-kenu: meglepő győztes született férfi K–2-ben

PIRCS ANIKÓPIRCS ANIKÓ
Vágólapra másolva!
2021.05.30. 16:54
Férfi K–2 1000 méteren Noé Bálint és Kulifai Tamás, női K–1 200 méteren Lucz Dóra nyert vasárnap Szegeden, a kajakosok és kenusok válogatóversenyén, amelyen az olimpiai, illetve az Európa-bajnoki csapatba kerülés volt a tét.
Férfi K–2 1000 méteren Noé Bálint és Kulifai Tamás nyert vasárnap a szegedi válogatón (Fotó: Tumbász Hédi) – GALÉRIÁHOZ KATT A KÉPRE!
Férfi K–2 1000 méteren Noé Bálint és Kulifai Tamás nyert vasárnap a szegedi válogatón (Fotó: Tumbász Hédi) – GALÉRIÁHOZ KATT A KÉPRE!

 

A tokiói csapat összeállítását illetően a hétvégi olimpiai és Európa-bajnoki válogatóverseny után elvileg tisztulnia kellett volna a képnek, azonban kijelenthetjük: csak homályosabb lett. Nem ok nélkül lehetett több helyről is hallani a vasárnapi záró futam után a Maty-éren, hogy nem irigylik az ötkarikás küldöttség összeállítására javaslatot tevő Hüttner Csaba szövetségi kapitányt.

A válogató utolsó napja férfi- és női kajakban is tovább kuszálta a szálakat. A nőknél újabb pályázó jelent meg a színen, a K–1 200 métert megnyerő Lucz Dóra (Újpesti TE) nem is titkolta, a sprintszám mellett négyesben is szívesen indulna.

„Biztos majd akkor lesz, ha a kapitány kihirdeti a tokiói indulók névsorát, de bízom benne, hogy helyem lesz a csapatban. Évek óta ezért dolgozom, a kétszázas döntő megnyerésével kicsit megkönnyebbültem, várom, hogyan alakul a folytatás – mondta elégedett mosollyal Lucz Dóra, aki az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danutával (FTC) készül együtt. – Ami a négyesbeli szereplést illeti: hatalmas lehetőség a magyar női kajak négyesben ülni. Örülök, hogy sokat fejlődtem ötszáz méteren, ötödik lettem egyesben, és noha elvileg az első négy alkotja a kvartettet, egy csapathajó összeállításánál vannak egyéb szempontok is.”

Míg Lucz az „egyéb szempontokban”, addig Kárász Anna a számokban bízhat a négyes kapcsán, a Szeged négyszeres világbajnoka két egyesbeli eredményével – ötszázon negyedik, kétszázon harmadik lett – adott stabil alapot a reményeinek.

„Nem tudom, mi várható, és nem is szeretek matekozni, hamarosan úgyis választ kapunk a kérdésekre – szögezte le Kárász. – Hullámzó időszakon vagyok túl, a válogató-hétvégével összességében elégedett lehetek. Megnyugodva várom a döntést, úgy érzem: kedvezően alakulnak a dolgok.”

KULIFAI BALÁZS
a K–2 1000 méter győztese
„Amikor az ember nyer, úgy érzi, nem fáradt el, a döntőben a végén még tartalékolni is tudtunk, mert láttuk, hogy megtehetjük. Ha egy másik egység megszorított volna bennünket, még tudunk volna gyorsulni a hajrában. A győzelmünk Európa-bajnoki indulást ér, de az is biztos, hogy nem K–2 1000 méteren, hiszen abban a számban korábban eldőlt, melyik páros versenyez. Valószínűleg az ezer méteren induló négyesben kaphatunk helyet.”

Férfikajakban az előzetes elképzelésekbe „kicsit” bekavart, hogy a Noé Bálint, Kulifai Tamás (Budapesti Honvéd, MTK) duó meglepetésre lelépte a mezőnyt K–2 1000 méteren, ugyanakkor az egyesben Varga Ádám (KSI) mögött második Kopasz Bálint megmutatta: a szegedi Nádas Bencével ütőképes párost alkothatnának akár az olimpián is. Ne feledjük: a kontinensbajnokságon Varga klubtársával, Béke Kornéllal versenyez, és a fiatalok egy jó eredménnyel ugyancsak biztosíthatnák tokiói indulásukat ezer párosban.

„Szerettünk volna nyerni, de miután ez volt az első versenyünk együtt, nem lehetünk elégedetlenek. Ennyire jól egyetlen edzésünkön sem kajakoztunk, mint a döntőben – értékelt Kopasz, aki az Eb-n K–1 500 és 1000 méteren versenyez. – Az olimpián lehetőség lesz arra, hogy párosban is két egység induljon nemzetenként, nagyon örülnék, ha Bencével a miénk lehetne az egyik.”

KISS Balázs
a C–1 1000 m győztese
„Az első válogató nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna, ami miatt mélypontra kerültem. Mentálisan kellett leginkább rákészülnöm a második versenyre, örülök, hogy úgy néz ki, sikerült összeszedni magam. Megvan az Eb-indulás; innen már nincs megállás, szeretnék végre egy jó ezer métert teljesíteni nemzetközi versenyen, a cél, hogy az első hatban végezzek Poznańban.”

Nádas egy másik hajóban, az Eb-n K–4 500 méteren induló négyes oszlopos tagjaként is megcélozná Tokiót, „apró” bökkenő, hogy a kvartett vezérevezőse, a szegedi Kuli István néhány hete megsérült, így kérdéses, vele vagy egy beugró versenyzővel képes lehet-e a négyes olyan teljesítményre, amellyel meggyőzheti a kapitányt arról, hogy a hatból négy kvótát ez az egység használjon fel.

Első körben, az Eb-n induló csapatról hétfőn dönt a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöksége.

KAJAK-KENU
OLIMPIAI ÉS EURÓPA-BAJNOKI VÁLOGATÓVERSENY, SZEGED

Férfiak
1000 m
K–2:
1. Noé Bálint, Kulifai Tamás (Budapesti Honvéd, MTK) 3:10.410, 2. Kopasz, Nádas (Graboplast Győr, MVM Szeged) 3:13.667, 3. Erdélyi, Erdőssy (Graboplast Győr) 3:14.062
C–1: 1. Kiss Balázs (Dunaferr) 3:53.979, 2. Hajdu (Dunaferr) 3:54.207, 3. Fodor (MTK) 3:56.355
Nők
200 m
K–1: 1. Lucz Dóra (Újpesti TE) 39.122, 2. Kiss B. (Újpesti TE) 39.536, 3. Kárász (MVM Szeged) 39.731

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik