MALONYAI PÉTER
2021.12.16 16:25 Frissítve: 2021.12.16 17:25

Gyász: a szíve vitte el – Sári Nándorra emlékezünk

Életének 65. évében meghalt Sári Nándor mesteredző – számolt be róla a Magyar Kajak-kenu Szövetség a hivatalos honlapján.

 

Harcos edző volt, nem tűrte a méltánytalanságot (Fotó: Szakony Attila)
Harcos edző volt Sári Nándor, nem tűrte a méltánytalanságot (Fotó: Szakony Attila)

 

Bártfai Krisztián, Fidel László, Horváth Gábor, Janics Natasa, Kammerer Zoltán, Kovács Katalin, Kozák Danuta, Kucsera Gábor, Storcz Botond, Szabó Gabriella, Vereckei Ákos, Veréb Krisztián – a neveket az is ismeri, aki csak a legnagyobb versenyeken követi a kajakozást. Nos, mindegyikük kapott Sári Nándortól, és adott is neki, mert vallotta, hogy a versenyző teszi az edzőt. Igen ám – tette hozzá –, de az edző közreműködése nélkül nem lehet bajnok a versenyző. Esetében ez sokszoros szorzóval igaz.

Sikerei közül kiemelkedik a Kammerer, Storcz, Vereckei, Horváth négyes sydneyi és athéni szereplése, a négy fiú 2000 után 2004-ben is olimpiai bajnok lett, a címvédés ritka bravúr és sportemberi tett volt. Méltán lett mesteredző (1999), az év edzője (2000), s tüntették ki a Magyar Köztársasági Érdemrend három fokozatával is.

Mindig a kajakon járt az esze, már versenyzőként is. Kérdeztem, miért nem vitte többre, hiszen már akkor sok volt a fejében, azt felelte, azért, mert a kajak nem szellemi sport. Soha nem járt a fellegekben, a tanítványaira azért is büszke volt, mert – ezt sokszor emlegette – rengeteget tanult tőlük. Például azt, hogy rutinos versenyző nincs, legfeljebb tapasztalt, ahány verseny, annyiszor kell felkészíteni őt a részletekbe menően.

Harcos edző volt, nem tűrte a méltánytalanságot, pedig volt benne része, azok részéről is, akik most – nyilván – könnyes szemmel emlékeznek rá. Nem véletlen, hogy 2013-ban hátrébb lépett, de nem adta alább, meghonosította a sportágat Nagykanizsán.

„A bruszt, az adok-kapok egyáltalán nem hiányzik, most kívülről szemlélem az indulatokat, az érdekharcokat, és csak mosolygok. A kollégákon és magamon is, mert nem kell úgy élnem, mint azoknak az edzőknek, akiknek állandó kényszer alatt bizonyítaniuk kell a megélhetésükért” – mondta, s élvezte, hogy gyerekek között lehet.

A szíve vitte el, ez sem véletlen, mi pedig nem csupán kevesebben, kevesebbek is lettünk a halálával.

2022.07.10 09:53:07

Kajak-kenu POZSONYI SZILÁRD

A sportágnak köszönheti a szerelmét is: férje a kétszeres olimpiai bajnok német Tom Liebscher.

2021.10.02 21:01:28

Kajak-kenu MTI/ CS. B.

Az ifjúságiaknál Sellyei Csanád győzött, míg az ezüstérmet Kolozsvári Brúnó szerezte meg.

2021.09.19 08:24:44

Kajak-kenu V. Á.

Csipes mellett a Hajdu, Fekete páros, a női kenu négyes, valamint a női kajak négyes is ezüstérmes lett • Aranyérmes a kajak kettes vegyes páros.

2021.09.06 23:05:42

Kajak-kenu CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Ez a vérre menő rivalizálás a legnagyobb román-magyar sportbarátságot szülte. A legendás Wichmann Tamás, Ivan Patzaichin duettet, olyan kapcsolatot, amelynek hőfoka az aktív pályafutás befejezése után sem csökkent.

2021.08.27 19:56:55

Kajak-kenu CS. B.

Bodonyi Dóra kihagyja a versenyt, s a kvartettben Gazsó Alida Dóra fogja helyettesíteni.