Kajak-kenu: megvan a menetrend a kvalifikációs vb-ig

Vágólapra másolva!
2022.11.09. 10:39
null
Hüttner Csaba szerint komoly konkurenciát kapnak a visszatérő olimpiai bajnokok (Fotó: Nemzeti Sport)
A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöksége elfogadta a felnőtt gyorsasági szakág 2023-as felkészülési tervét. A jövő év legfontosabb versenye az augusztusi, duisburgi olimpiai kvalifikációs világbajnokság lesz – írja az MTI.

Egy ország 18 kvótát szerezhet 2024-es párizsi ötkarikás játékokra, kajakban a férfiak és a nők egyaránt hatot, kenuban pedig hármat-hármat. Fontos változás, hogy az eddigi 12 helyett 10 versenyszám lesz a programban, emellett férfi kajak és kenu párosban 1000 helyett 500 méter lesz a táv.

Hüttner Csaba szövetségi kapitány a jövő évi menetrend ismertetésekor elmondta, hogy a mostani idényt teljes egészében kihagyó tokiói olimpiai bajnokok közül Csipes Tamara és Hadvina (Bodonyi) Dóra már megkezdte a felkészülést, Kozák Danuta anyai örömök elé néz, Kárász Anna pedig még nem döntött a folytatást illetően. A szintén olimpiai aranyérmes Tótka Sándor már edzésben van.

A duisburgi vb-n – valamint a krakkói Európai Játékokon – szereplő magyar csapat a hazai válogatókon, valamint két világkupa eredményei alapján áll majd össze.

A válogatási elvek nem minden szakágban egyeznek meg, női kajakban például két hazai válogató dönt a csapatba kerülésről.

„Azt gondolom, hogy a visszatérő olimpiai bajnokaink hazai viszonylatban is komoly konkurenciával nézhetnek majd szembe. Nyilván kell egy kis idő majd, mire visszarázódnak, de fontos, hogy új párosokat és csapathajókat is ki fogunk próbálni” – idézte az MKKSZ hírlevele Hüttner Csabát.

Kenuban és férfi kajakban egy hazai válogató mellett a két világkupa lesz sorsdöntő. A válogatóról két-két egység jut ki a világkupákra, és az ott elért eredmények alapján állítja össze a csapatot a kapitány. Ez különösen férfi kajakban okozhat majd fejtörést a kapitánynak.

„Úgy kell hat kvótát szereznünk ebben a szakágban, hogy szükségünk lesz egy erős négyesre, párosra és egyesre. A hazai válogatóról egy egység jut ki a világkupákra, a másik indulót minden esetben én jelölöm majd ki, és a világkupák eredményei alapján alakítom ki a csapatot. Természetesen egyébként is lesz eredménykényszer, így utólag akár bele is nyúlhatok mondjuk a négyesbe, mert egy olyan egységre van szükségünk a világbajnokságon, amely bármilyen elő- vagy középfutamból döntőbe tud kerülni” – fogalmazott Hüttner Csaba.

Fontos kitétel, hogy míg a férfiaknál lehet egy átfedés a négyes és a páros tagjai között, a nőknél erre nem lesz lehetőség.

A gyorsasági szakág 2023-as versenynaptára:
I. válogató (férfi kajak, illetve női és férfi kenu) és női kajak tájékoztató
– május 5-7. Szeged
I. világkupa – május 11-14., Szeged
I. válogató (női kajak) – május 19-21., Szolnok
II. világkupa – május 26-28., Poznan
II. válogató (női kajak, nem olimpiai számok) – június 15-17., Szeged
Európai Játékok – június 21-24., Krakkó
Doktor24 országos bajnokság – július 26-28., Szeged
Olimpiai kvalifikációs világbajnokság – augusztus 23-27., Duisburg
Előolimpia – augusztus 30.-szeptember 1., Párizs

Az elnökség legutóbbi ülésén megszavazta az MKKSZ pályázási szándékát a 2026-os ifjúsági és U23-as Európa-bajnokság megrendezésére. Ezt az eseményt eddig csupán egyszer, még 2008-ban tartották Magyarországon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik