Kajak-kenu: a szakmai stáb tekintetében is megerősödött a Kovács-akadémia

D. SZ.D. SZ.
Vágólapra másolva!
2022.04.13. 17:45
null
Kovács Katalin (középen) számára nagyon felemelő és lelkesítő, hogy immár 170 sportoló jövőjéért tehet (Fotó: KKNKKA)
Immár 170 fiatal sportoló pallérozódik a Velencei-tónál, a háromszoros olimpiai, 31-szeres világ- és 29-szeres Európa-bajnok kajakozóról, Kovács Katalinról elnevezett akadémián, amely akár már idén adhat sportolókat a felnőtt-világversenyekre, de a cél a magyar sikerek hosszú távú fenntartása.

A kajak-kenu megkerülhetetlen alakja, Kovács Katalin beszámolója szerint a 2024 nyarára ígért sukorói sportkomplexum a novemberi alapkőletétel óta rohamléptékben épül, a tartófalak már „nőnek ki” a földből, s emellett az elmúlt időszakban rengeteg új tanonccal is bővült az akadémia.

„Nagyon felemelő és lelkesítő, hogy immár százhetven sportoló jövőjéért tehetek, de érzem ennek a felelősségét is egyben – vallotta be Kovács lapunknak. – Megnyugtató a tudat, ha a szakmai stábunkra gondolok, hiszen olyan csapat állt össze Betlenfalvi István szakmai igazgató vezetésével, amelyet egy közös cél vezérel, és részese lehetek valami újnak, miközben a magyar kajak-kenusportért dolgozhatok.”

A KKNKKA kuratóriumi elnöke azt is elmondta, amíg a teljes központot nem veszi át a szervezet, nehezített körülmények között kell teljesítenie: „Átmeneti szakaszban vagyunk, mi, a vezetőség oldalán érezzük, hogy nem ideális a helyzet, de ez most természetes, és persze reménykedünk benne, hogy a gyerekek ebből nem érzékelnek semmit, sőt, az eddigi változások is pozitívak voltak nekik. Viszont, ha beköltözhetünk az új létesítményekbe, ahol minden egy helyen lesz, zökkenőmentesen dolgozhat mindenki.”

Ugyan a napi edzésmunkában nem vesz aktívan részt, a szakmai stáb folyamatosan tájékoztatja Kovácsot a folyamatról, aki szerint idén az akadémia több versenyzőjének valós esélye nyílik, hogy felnőtt világeseményeken is megmutathassák, mire képesek – még inkább, mivel Hadvina-Bodonyi Dóra és Kozák Danuta sem áll rajthoz az évben. Emellett a hosszú távú sikerekben is bízik, főleg, mivel az akadémián a sportdiagnosztika és a tudományos háttér is fókuszba kerül, amelyhez az ő aktív pályafutása alatt nem, vagy csak komoly nehézségek árán lehetett hozzáférni. Ez segítheti a fiatalokat, hogy később a „nagyok” között is megállják a helyükre.

„A tokiói olimpián láthattuk, már nem csupán európai sikersportág a kajak-kenu: új-zélandi, ausztrál, amerikai, brazil, kubai és kínai nyakba is került aranyérem – csatlakozott hozzá Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke. – A globalizálódó versenyközeggel pedig csak akkor tarthatjuk a lépést, ha minél több erőforrást fordítunk az utánpótlásképzésre.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik