MTI, CS. M. 2021.10.08 19:30 Frissítve: 2021.10.08 20:44

Peking 2022: Kucserov, Ovecskin is az orosz keretben

Nyikita Kucserov, Alekszandr Ovecskin és Andrej Vaszilevszkij az oroszok kiemelt NHL-es sztárja a jövő februári pekingi téli olimpiára nevezett jégkorong-válogatott bő keretében.

Alekszandr Ovecskin is ott van az oroszok keretében (Fotó: AFP)
A 36 éves Ovecskin háromszoros világbajnok, kétszeres vb-ezüstérmes, négyszeres vb-bronzérmes, a 27 éves Vaszilevszkij egyszeres vb-győztes és kétszeres vb-3., míg a 28 éves Kucserov kétszeres vb-3. Három évvel ezelőtt, a phjongcsangi olimpián győztes együttesben azonban az NHL-játékosok távolmaradása miatt egyikük sem szerepelhetett. Azt megelőzően az orosz jégkorongozók 1992-ben tudtak olimpiát nyerni.
A nemzetközi szövetség (IIHF) honlapjának tájékoztatása szerint az érintett csapatok közül 11 válogatott leadta NHL-játékosainak a nevét, egyedül a kínaiak maradtak ki ebből, de az olimpiai házigazdáknak nincs légiósuk a világ legerősebb jégkorongbajnokságában. Ráadásul jelenleg még a részvételük sem biztos. Másfél héttel ezelőtt a nemzetközi szövetség (IIHF) napokkal korábban megválasztott új elnöke, a francia Luc Tardif azt mondta: tisztviselőik ellenőrzik majd, hogy a kínai férfi válogatott eléri-e a kívánt szintet, már csak azért is, mert NHL-es sztárokkal felálló Kanada, Egyesült Államok és Németország ellen vívja majd a csoportmérkőzéseit. A kínai férfiak a 32. helyen állnak a világranglistán, és a koronavírus-járvány miatt már két éve nem játszottak tétmérkőzést.

Amennyiben az IIHF-ellenőrzés végén úgy döntenek, hogy a kínai férfi hokiválogatott mégsem lehet ott a pekingi olimpián – a mindenkori házigazda jogosult ugyan a versenyzésre, ám ez nem automatikusan járó lehetőség –, akkor az utolsó kvalifikációs körben elvérző legjobb ranglistás helyen álló norvégok ugorhatnak be.

A most kiemelt NHL-játékosok csak sérülés, betegség, formahanyatlás vagy eltiltás miatt maradhatnak távol az olimpiától, illetve abban az esetben, ha a koronavírus-járvány esetleges újabb berobbanása miatt ellehetetlenül az NHL-esek vendégjátéka.

A Pekingben szereplő férfi válogatottaknak jövő pénteken kell leadniuk a bő, 55 fős keretüket, míg az utazó csapatot januárban jelölik majd ki.
2021.10.14 19:36:57

Jégkorong S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. A Nemzetközi Jégkorongszövetség elküldte a megfigyelőit Kínába, s az ő tapasztalataik alapján dönt majd arról, maradhat-e a pekingi játékok mezőnyében a hazaiak férficsapata; ha nem, a világranglistán 11. Norvégia lehet a beugró.

2021.10.07 21:54:44

Jégkorong BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. A felelősség tehát továbbra is nagy a mai magyar jégkorongozókon, mert úton-útfélen a közelmúlt hőseivel hasonlítják össze őket, viszont a körülményeket tekintve ők már többre hivatott sportolók, és remélhetőleg szintet is tudnak lépni.

2021.10.07 20:27:00

Jégkorong CS. B.

A magyar szövetség bejelentése szerint hat együttes a selejtezőben kezdi meg a szereplését.

2021.09.22 20:45:45

Jégkorong H. Á.

Az osztrák bázisú nemzetközi jégkorong-bajnokságban szereplő Fehérvár AV19 bajnoki menetrendje.

2021.09.22 17:54:20

Jégkorong H. Á.

A magyar bázisú nemzetközi jégkorong-bajnokság alapszakaszának menetrendje, eredményei.