KAPOLCSI-SZABÓ BENCE
2022.10.07 09:31 Frissítve: 2022.10.07 12:57

NS-klub: Kangyal Balázs máig őrzi a róla szóló cikkeket

 Tizenegy éves kora óta meghatározza a jégkorong Kangyal Balázs mindennapjait, akkor csatlakozott ugyanis a KSI csapatához. Első ob I-es mérkőzését is ott játszotta, majd pályafutása során megfordult az örök rivális Újpest és a Ferencváros együttesében is, mielőtt 1997-ben az Alba Volánhoz szerződött volna. 

Kangyal Balázs örül, hogy a magyar hoki sikere ma már nem szenzáció (Fotó: Nemzeti Sport)

 

Először mégsem a klubsikerei, hanem a válogatottban történő bemutatkozása kapcsán írt róla lapunk. „A nyolcvanas évek vége felé írtak rólam először, akkor mutatkoztam be ugyanis a felnőttválogatottban. Emlékszem, rajtam kívül is volt még újonc a csapatban.”

A válogatottal legnagyobb sikerét egyértelműen 2008-ban érte el, amikor a Szapporóban rendezett divízió 1-es világbajnokságon csoportgyőztes lett, s feljutott az elitbe a Pat Cortina által irányított nemzeti csapattal. Kangyal így emlékszik vissza arra az időszakra: „Sok Nemzeti Sportot eltettem abból az időből. Kiugrónak számított a teljesítményünk, hiszen a modern jégkorong történetében először jutott A-csoportos világbajnokságra a magyar férfiválogatott, ennek megfelelően a sajtó is rengeteget foglalkozott velünk. A televízióban, a rádióban és a nyomtatott sajtóban is rendre megjelentünk. Szerencsére azóta a férfiak és a nők is többször jól szerepeltek a jégpályán, így már nem annyira újszerű, ha egy válogatottunk elitvébén szerepel.”

 

Kangyal Balázs a kilenc magyar bajnoki címmel ékített játékos-pályafutása után a Vasas elődjénél, a Budapest Starsnál dolgozott, ezután került a BJA HC elődjéhez, a MAC-hoz. „A Budapest Starsnál általános igazgató és játékos is voltam egyszerre, majd miután ez a kihívás véget ért, a MAC-hoz kerültem. Azóta is itt dolgozom, többedmagammal építjük, egyengetjük a ma már BJA HC néven szereplő klub útját. Voltam már utánpótlásedző, szakmai és ügyvezető igazgató, jelenleg pedig vezetőedzőként dolgozom. Egyelőre öt mérkőzésből öt győzelmünk van az Erste Ligában, nehéz lesz ezt a mérleget fenntartani, de erre törekszünk.”

Kangyal Balázs idő hiányában manapság már inkább a Nemzeti Sport online felületeit olvassa, és gőzerővel készül csapata soron következő megméretésére, amelyen éppen korábbi klubja, az Újpest ellen szerepel pénteken 18 órától.

2022.11.25 10:39:08

Jégkorong nemzetisport.hu

A kanadai születésű hátvéd négy jelentős tornán erősítette a magyar jégkorong-válogatottat.

2022.11.12 20:52:43

Jégkorong nemzetisport.hu

Mit hallgatott kilenc évesen Nagy Gergő, ami ilyen hatással volt rá? Melyek a kedvenc kazettái?

2022.11.07 13:07:43

Jégkorong nemzetisport.hu

Kovács Zoltán, az MJSZ szakmai alelnöke adomázott a szövetség legendás vezetőjére emlékezve.

2022.10.23 10:41:48

Jégkorong nemzetisport.hu

A szlovák Extraligában szereplő Érsekújvárnál értékelik a magyar szakember munkáját.

2022.09.13 12:41:52

Jégkorong nemzetisport.hu

A magyar bázisú nemzetközi jégkorongbajnokság alapszakaszának menetrendje, eredményei.