Női jégkorong-vb: vereséggel kezdett a magyar válogatott

SZŰCS ANDRÁSSZŰCS ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2021.08.21. 22:35
null
Háromszor került a korong Németh Anikó kapujába (Fotó: MTI/Czagány Balázs – archív)
Vereséggel kezdte meg szereplését története első elit-világbajnokságán a magyar női jégkorong-válogatott: Németország 3–0-ra verte a mieinket, akik vasárnap este hazai idő szerint 20 órakor Csehország ellen folytatják Calgaryban.  

 

Véletlenségből ritkán lesz valaki olimpiai bajnok, főleg nem jégkorongban Kanada válogatottjával. Szóval a tény, hogy Lisa Haley a 2014-ben Szocsiban aranyérmes juharleveles csapat másodedzője volt, garancia a szaktudására, főleg, hogy e mellé gyűjtött még egy vb-aranyat meg három ezüstöt is. Következésképp vakon követhetjük, kivált, hogy a mi női válogatottunk most először szerepel az elitben, azaz saját tapasztalatunk nincsen a legjobbak eseményéről. Haleynek annál inkább, és a Németország elleni nyitómeccsünk pontosan úgy alakult, ahogy ő megjósolta.

Például felhívta a figyelmet, hogy mivel a rivális tapasztaltabb, gyorsan fel kell vennünk a tempót meg a kesztyűt, aztán nem szabad zokon venni, ha a klasszis kapusnak minősített Jennifer Harrsnak elsőre, másodjára, harmadjára is meg kell ütni ugyanazt a korongot. A jó hír, hogy mindezzel nem is volt gond, a lámpaláz legkisebb látható jele nélkül startoltak lányaink, miénk lett az első lövés, az első emberelőny, amely révén is 3–1-nél is tartott a lövésszámláló az elején.

Csak aztán lett belőle 4–4, majd 4–7 is, az állás meg közben 0–2...

Az is az elit (lánykori nevén: A-csoport) sajátja ugyanis, hogy az összes hibát megbüntetik, sőt, néha még hiba sem kell a kapott gólhoz. Mert igaz ugyan, hogy emberelőnyhöz juttattuk Németországot, na de ebből, majd nagyjából a következő akcióból Nina Christof egészen mesteri gólokat szerzett, ráadásul eltérő módokon. Előbb közelről emelt a léc alá, de gyakorlatilag fénysebességgel, aztán a kapu előtt takarta a kilátást, ráadásul ügyesen nyúlt a pakkhoz, ami ismét a léc alá vágódott – 58 másodperc telt el a csapások között. Úgyhogy hiába kezdtek lányaink vagányan, és korongoztak biztatóan, gyorsan lejtőre kerültek.

A lövésszámot tekintve nem is sikerült elállítani a vérzést, kétszer-háromszor annyiszor próbálkozott a rivális – sőt, álltunk e tekintetben 4–16-ra is... –, viszont újabb gól nem lett belőle, és akár szépíthettünk is volna, mert háromszor is fórba kerültünk. Csak épp közben érződött, hogy a sokkal nagyobb sebesség viszi az energiákat és nehezíti az alkotást: olykor előnyben is elpattogott vagy leragadt a korong az ütő tollánál, hátul pedig olykor alföldnyi területek maradtak szabadon a kapu előtt, úgyhogy Németh Anikónak tartalmas munkanapja kerekedett.

Az utolsó harmadra egy gól maradt, az sem volt csúnya, csak sajnos nem a mieink, hanem az ellen csapatkapitánya, Julia Zorn ütötte fonákkal – miután néhány percen belül másodszor is a kapunk mögötti palánkillesztésbe akadt egy ütő, ez esetben Rónai Alexandráé, aki így munkaeszköz nélkül maradt akció közben...

Bemutatkozásnak nem volt ez rossz produkció, és gyorsan lehet fejlődni tovább: vasárnap este nyolckor Csehországgal folytatjuk.

JÉGKORONG
NŐI ELIT-VILÁGBAJNOKSÁG
B-CSOPORT
NÉMETORSZÁG
–MAGYARORSZÁG 3–0 (2–0, 0–0, 1–0)
Calgary, zárt kapuk mögött. V:
Furberg (svéd), Lieffers (kanadai), Blair (kanadai), Heikkinen(finn).
NÉMETORSZÁG: HARSS – Botthof, Strobel / Reich, Orendorz / JOBST-SMITH (1), T. EISENSCHMID (1) / Rothemund – CHRISTOF 2, KLUGE, Weidenfelder (1) / Zorn 1, Karpf, Spielberger (1) / N. Eisenschmid, Delarbre, Wagner / Dusterhoft, Schiefer, Voigt. Szövetségi kapitány: Thomas Schadler
MAGYARORSZÁG
: Németh A. – Kiss-Simon, KNEE / ODNOGA L., Németh B. / Tóth E., MAYER / Pártos – Jókai-Szilágyi K., Kreisz E., Gasparics / Seregély, DABASI, Gowie / Metzler, Horváth I., Pintér L. / Kiss A., Rónai, Szamosfalvi. Szövetségi kapitány: Lisa Haley
Kapura lövések: 26–19.
Gól – emberelőnyből: 4/1, ill. 5/0
MESTERMÉRLEG
Lisa Haley:
– Voltak jó pillanataink, még akkor is, ha néha azért megilletődötten játszottunk. De jól kezdtünk, és őszintén szólva kicsit pechesen kerültünk kétgólos hátrányba. Hiába kaptunk még egyet, meríthetünk önbizalmat a második két harmadból. Akadnak javítani való részletek, ám megtapasztaltuk, milyen az elitben, és vasárnap is nagy meccs vár ránk. Csehországgal találkoztunk néhányszor a közelmúltban, és nem mi voltunk a sikeresebbek, most sem mi leszünk az esélyesek, ráadásul talán miénk a legfiatalabb keret a mezőnyben. Ám győzelmekért jöttünk mi is…

TOVÁBBI EREDMÉNYEK
A-csoport
Kanada–Finnország 3–1
Egyesült Államok–Svájc 3–0
B-csoport
Csehország–Dánia 6–1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik