SZŰCS ANDRÁS
2021.08.26 06:52 Frissítve: 2021.08.26 10:05

Női hoki-vb: győzelemmel zárta a tornát a magyar válogatott

Történelmi győzelemmel fejezte be szereplését első elit-világbajnokságán a magyar női válogatott, amely 5–1-re nyert Dánia ellen az utolsó csoportmérkőzésén.


Sporttörténelmi sikert értek el a lányok zárásként (Fotó: MJSZ)

Sosem győzött még a magyar női válogatott az elit-világbajnokságon, immár megvan ez is, a lányaink ugyanis a Németországtól, Csehországtól és Japántól elszenvedett vereségek dühét is becsatornázva 5–1-re lemosták a dánokat!

Ráadásul olyan játékelemekben (is) produkáltak kiemelkedően jól, amikben eddig kevéssé: például a négy lehetőségből egyetlen egy találatot sem kaptak emberhátrányban, viszont a saját fórjaikból háromszor is eredményesek voltak! Az szinte csak poénértékkel bír most, hogy az egyetlen kapott gólunkat is akkor sikerült benyelni, amikor a mieink voltak többen a jégen, de kit érdekel ez négygólos győzelemkor?!

„Mindannyiunknak feljebb kellett lépnünk, amit megtettünk – nyilatkozta a duplázó Gowie Alexandra. – Én a jó helyen voltam a jó időben… Az elsőnél jól támadtunk le, a másodiknál nem igazán láttam más lehetőséget, mint kapura lőni. Nagyon sokat tanultunk ezen a vb-n, nőtt az önbizalmunk is, jövőre már tudni fogjuk, hogy pontosan mire számítsunk.”

Az események az első harmad közepén indultak el jó irányba, amikor a skandinávok egymásután három kiállítást is összeszedtek, amiből Jókai-Szilágyi Kinga megszerezte a vezetést (ez volt a dupla fóros találat), majd a helyzet lélektani előnyét kihasználva Gowie egy egyenlő létszámosat is hozzátett (2–0).

A középsőben Gasparics Fanni ezúttal is feliratkozott a táblára, majd jött Gowie másodikja – közben meg a fura szépítés, ugye…

Ám az utolsó szó is a mieinké lett, konkrétan Gasparicsé, aki csapatkapitányhoz méltóan teljesített az egész vb-n, amire pedig kiesett mellőle a csatárkontingensből Huszák Alexandra és Jókai-Szilágyi Zsófia is, úgyhogy ebből a küldöttségből senkinek sem volt könnyű dolga.

„Igyekeztünk minél gyorsabban elfelejteni a Japán elleni vereséget: utólag úgysem tudunk már változtatni az eredményen, legalább a következőre ne legyen hatással… Fontosnak véltük, hogy stílusosan fejezzük be a vb-t: rakjunk össze hatvan jó percet!” – mondta Lisa Haley szövetségi kapitány, immár nyilván széles mosollyal.

Mert hiszen a mezőnyből legalacsonyabban jegyzett válogatottunk megszerezte története első győzelmét az elitben, a B-csoport negyedik helyén zárt, összességében a kilencediken, jövőre is a legjobbak között versenyezhet, az ősszel pedig vár rá az olimpiai kvalifikáció utolsó szakasza – amit a férfiak ma délután kezdenek Rigában…

JÉGKORONG
NŐI ELIT-VILÁGBAJNOKSÁG
B-CSOPORT, 4. FORDULÓ
Magyarország–Dánia 5–1
(2–0, 2–1, 1–0)
Calgary, zárt kapuk mögött. Vezette: Neary (kanadai), Vichorek (amerikai), Hammar (svéd), Heikkinen (finn)
MAGYARORSZÁG:
NÉMETH A. – KISS-SIMON, KNEE (1) / Tóth E., NÉMETH B. (2) / ODNOGA L., Mayer / Pártos – GOWIE 2, Kreisz E. (1), Seregély / JÓKAI-SZILÁGYI K. 1 (2), Dabasi, GASPARICS 2 / Kiss A., Rónai (1), Szamosfalvi / Pintér L., Horváth I., Metzler / Pintér H. Szövetségi kapitány: Lisa Haley
DÁNIA:
Nordström – Frandsen, Asperup / Ploug, A. Andersen / Skott, Melberg / Refsgaard – N. Jensen, Jakobsen 1, Weis / Glud, Ostergaard, Persson / Bau, Brix, Oksjberg / Skriver, Peters, Friis-Hansen / Russell. Szövetségi kapitány: Peter Elander
Kapura lövések:
18–11. Gól – emberelőnyből: 8/3, ill. 4/0

MESTERMÉRLEG

Lisa Haley: – Két éve vártunk rá, hogy egyáltalán itt lehessünk. A torna során rengeteget fejlődtünk, főleg talán az önbizalmunk nőtt meg, hogy a legjobbakkal is fel tudjuk venni a versenyt. Németh Ancsa ezúttal is remekelt, a speciális egységeinket kellett rendbe szednünk, és habár ma egyet a saját fórunkból kaptunk, lőttünk is hármat emberelőnyből, ami ugyancsak a fejlődés jele. Már úgy érezzük, hogy ide tartozunk: fantasztikus, hogy megszületett az első győzelmünk az elitben! Most pihennünk kell, a lányoknak elkezdeni az évadot a klubjaikkal, aztán szeptemberben-októberben összejövünk és utána felkészülünk a novemberi olimpiai selejtezőre. Az is hatalmas kihívás, de készen állunk majd.

A B-CSOPORT ÁLLÁSA 
1. Csehország 4
4
16–  3 12
2. Németország 3
2
1   6–  3   6
3. Japán 3 2 1   5–  5   6
4. MAGYARORSZÁG 4
1
3   8–12   3
5. Dánia 4
4
  3–15   0

További eredmény: Csehország–Németország 2–0. A Japán–Németország meccset péntekre virradóra játsszák.
Az A-csoport állása: 1. Egyesült Államok 9 pont (12–0, 3 mérkőzés), 2. Kanada 9 (15–4, 3), 3. Finnország 3 (7–8, 3), 4. Orosz csapat 3 (4–16, 4), 5. Svájc 0 (1–11, 3)

2022.09.13 12:41:52

Jégkorong nemzetisport.hu

A magyar bázisú nemzetközi jégkorongbajnokság alapszakaszának menetrendje, eredményei.

2022.09.20 10:38:03

Jégkorong nemzetisport.hu

A magyar női jégkorong-válogatott alapembere szorult helyzetekben lép elő vezéregyéniséggé.

2022.09.16 23:09:07

Jégkorong nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Pat Cortina nem merev ember, játékosai számára egyáltalán nem megközelíthetetlen, alázatos, de egészen biztos, hogy tiszteletet parancsol. Ocskay Gábor hangoztatta mindig: szerinte a magyar sportolónak korbácsos edző kell, mert aki puha és bratyizik, azt egy idő után elfogyasztják reggelire az aktuális sztárok.

2022.09.07 23:36:15

Jégkorong nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A Csíkkarcfalván működő Székelyföldi Jégkorong Akadémia igazgatója, Nagy Attila állt a rendszerváltó csapat élére. Szerdai Facebook-bejegyzésében többek között így írt az RJSZ-ben kialakult helyzetről: „Mostantól tehát azon leszünk, hogy jogi úton szerezzünk érvényt az igazunknak és a sportág érdekének. Nyilvánvalóan figyelünk arra, hogy a szövetségnek valamilyen módon kiszolgáltatott kluboknak, Erste Ligá-s csapatoknak ne ártsunk az eljárás során.”

2022.09.05 23:35:23

Jégkorong S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. Akik viszont folytatják, azokra legalább egy meghódítandó csúcs még mindenképpen vár: a magyar női jégkorong-válogatott sohasem szerepelt olimpián.