MTI/ CS. M. 2021.01.20 16:55 Frissítve: 2021.01.20 17:09

Jégkorong-vb: Litvánia szívesen lenne társrendező a lettek mellett

Litvánia szívesen lenne társrendezője a május-júniusi jégkorong-világbajnokságnak, és ez ügyben felveszi a kapcsolatot a lett szervezőkkel – jelentette be Jurgita Siugzdiniene litván sportminiszter szerdán.

A finnek öröme a 2019-es világbajnoki győzelem után (Fotó: AFP)
A nemzetközi szövetség (IIHF) hétfőn biztonsági okokra hivatkozva elvette a fehéroroszoktól a rendezési jogot, amely így egyedül a letteket illeti, ám Krisjanis Karins lett miniszterelnök jelezte: csak bizonyos feltételek teljesülése esetén tudnák egyedül megrendezni a 16 csapatos tornát. Példaként említette, hogy ha nézők nélkül kellene a mérkőzéseket lejátszani, akkor pénzügyileg nagyon nehéz helyzetbe kerülnének.
A szomszédos Litvánia most sportminisztere révén bejelentkezett társrendezőnek. Ahogy Jurgita Siugzdiniene hangsúlyozta: hazája még sohasem rendezett ilyen szintű hokis eseményt, és most történelmi esély mutatkozik erre. Szerinte Vilnius és Kaunas alkalmas lenne házigazdának.

Aigars Kalvitis, a Lett Jégkorong Szövetség elnöke ugyanakkor egyelőre nem hallott a litván kezdeményezésről, még nem tárgyaltak velük. Hozzátette: a helyszín kijelölése az IIHF feladata. Az egyedüli lett rendezés mellett szóba jött Dánia és Szlovákia, mint lehetséges beugró.

Az IIHF hétfőn azok után vette el a rendezés jogát Minszktől, hogy a szövetség vezető testülete, a tanács független szakértőkkel kiegészülve teljeskörűen átvizsgálta a belorusz helyzetet, mind politikai, mind a koronavírus-járvány szempontjából. Ezek alapján nem látták biztosítottnak a vb összes résztvevőjének biztonságát.

René Fasel, az IIHF elnöke közleményben elmondta, nagyon sajnálatosnak tartja, hogy el kell venniük Minszktől a rendezési jogot. Hozzátette: az eljárás során megpróbálták előmozdítani, hogy a világbajnokság a megbékélés eszközeként szolgálhatna a Fehéroroszországban zajló társadalmi és politikai kérdések megnyugtatásához.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő tavaly augusztusi újraválasztása óta a fehérorosz ellenzék folyamatosan tüntet az elnök távozását és új választások kiírását követelve. Számos nemzetközi szervezet és ország, így a társrendező Lettország is arra szólította fel az IIHF-et, hogy vigye el a tornát Minszkből a fehéroroszországi feszült politikai helyzet, az ellenzékiekkel szembeni erőszakos hatósági fellépések és a sorozatos bebörtönzések miatt.

A múlt héten két jelentős támogató, a főszponzor Skoda, valamint a Nivea jelentette be, hogy anyagilag nem támogatja a vb megrendezését, amennyiben Minszkben lesznek mérkőzések.

Lukasenka – amikor személyesen találkozott múlt hétfőn Fasellel – hangsúlyozta: a minszki hokiarénák készen állnak a tornára, és ha Lettország nem vállalja a társrendezést, akkor Fehéroroszország egyedül is képes otthont adni a tornának.
2021.02.08 23:16:42

Jégkorong MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. A magyar csapat a világon a 7., Európában az 5. lett, s ezzel az összegzés szerint »pontosan azt a helyet jelölte ki magának, amelyet – reálisan! – megérdemelt«. A nyolc nap alatt a hat mérkőzés »olyan erőkifejtésre kényszerítette a résztvevőket, ami közel jár az emberfölöttihez«.

2021.01.13 22:28:50

Jégkorong BOBORY BALÁZS

NS-VÉLEMÉNY. Szlovákiában már rég nem nevetnek rajtunk.

2020.11.04 21:24:27

Jégkorong SZŰCS ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY.   Ilyen kalibert megnyerni a hokinknak hatalmas fogás.

2020.10.12 14:23:44

Jégkorong H. Á.

A szlovák bázisú nemzetközi jégkorongbajnokságban érdekelt DVTK Jegesmedvék bajnoki menetrendje.

2020.10.12 13:33:09

Jégkorong H. Á.

Az osztrák bázisú nemzetközi jégkorong-bajnokságban szereplő Fehérvár AV19 bajnoki menetrendje.