Jégkorong-vb: Litvánia szívesen lenne társrendező a lettek mellett

MTI/ CS. M.MTI/ CS. M.
Vágólapra másolva!
2021.01.20. 16:55
null
A finnek öröme a 2019-es világbajnoki győzelem után (Fotó: AFP)
Litvánia szívesen lenne társrendezője a május-júniusi jégkorong-világbajnokságnak, és ez ügyben felveszi a kapcsolatot a lett szervezőkkel – jelentette be Jurgita Siugzdiniene litván sportminiszter szerdán.
A nemzetközi szövetség (IIHF) hétfőn biztonsági okokra hivatkozva elvette a fehéroroszoktól a rendezési jogot, amely így egyedül a letteket illeti, ám Krisjanis Karins lett miniszterelnök jelezte: csak bizonyos feltételek teljesülése esetén tudnák egyedül megrendezni a 16 csapatos tornát. Példaként említette, hogy ha nézők nélkül kellene a mérkőzéseket lejátszani, akkor pénzügyileg nagyon nehéz helyzetbe kerülnének.

A szomszédos Litvánia most sportminisztere révén bejelentkezett társrendezőnek. Ahogy Jurgita Siugzdiniene hangsúlyozta: hazája még sohasem rendezett ilyen szintű hokis eseményt, és most történelmi esély mutatkozik erre. Szerinte Vilnius és Kaunas alkalmas lenne házigazdának.

Aigars Kalvitis, a Lett Jégkorong Szövetség elnöke ugyanakkor egyelőre nem hallott a litván kezdeményezésről, még nem tárgyaltak velük. Hozzátette: a helyszín kijelölése az IIHF feladata. Az egyedüli lett rendezés mellett szóba jött Dánia és Szlovákia, mint lehetséges beugró.

Az IIHF hétfőn azok után vette el a rendezés jogát Minszktől, hogy a szövetség vezető testülete, a tanács független szakértőkkel kiegészülve teljeskörűen átvizsgálta a belorusz helyzetet, mind politikai, mind a koronavírus-járvány szempontjából. Ezek alapján nem látták biztosítottnak a vb összes résztvevőjének biztonságát.

René Fasel, az IIHF elnöke közleményben elmondta, nagyon sajnálatosnak tartja, hogy el kell venniük Minszktől a rendezési jogot. Hozzátette: az eljárás során megpróbálták előmozdítani, hogy a világbajnokság a megbékélés eszközeként szolgálhatna a Fehéroroszországban zajló társadalmi és politikai kérdések megnyugtatásához.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő tavaly augusztusi újraválasztása óta a fehérorosz ellenzék folyamatosan tüntet az elnök távozását és új választások kiírását követelve. Számos nemzetközi szervezet és ország, így a társrendező Lettország is arra szólította fel az IIHF-et, hogy vigye el a tornát Minszkből a fehéroroszországi feszült politikai helyzet, az ellenzékiekkel szembeni erőszakos hatósági fellépések és a sorozatos bebörtönzések miatt.

A múlt héten két jelentős támogató, a főszponzor Skoda, valamint a Nivea jelentette be, hogy anyagilag nem támogatja a vb megrendezését, amennyiben Minszkben lesznek mérkőzések.

Lukasenka – amikor személyesen találkozott múlt hétfőn Fasellel – hangsúlyozta: a minszki hokiarénák készen állnak a tornára, és ha Lettország nem vállalja a társrendezést, akkor Fehéroroszország egyedül is képes otthont adni a tornának.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik