MTI/H. D. 2021.01.21 18:16 Frissítve: 2021.01.21 18:26

Jégkorong-vb: az IIHF köszöni, de nem él Litvánia ajánlatával

A Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) megköszönte Litvánia felajánlását, de elvetette, hogy Vilnius rendezze meg közösen a lett fővárossal, Rigával a május-júniusi világbajnokságot – írja az MTI.

René Fasel, az IIHF elnöke (Fotó: AFP)

 

Az elutasító válasszal René Fasel, az IIHF elnöke szolgált az orosz hírügynökségnek adott csütörtöki nyilatkozatában. Litvánia sportminisztere, Jurgita Siugzdiniene egy nappal korábban jelentette be, hogy országa szívesen lenne társrendezője a vébének, és ez ügyben felveszi a kapcsolatot mind a világszövetséggel, mind a lett szervezőkkel.

A nemzetközi szövetség hétfőn biztonsági okokra hivatkozva elvette a fehéroroszoktól a rendezési jogot, amely így egyedül a letteket illeti, ám Krisjanis Karins lett miniszterelnök jelezte: csak bizonyos feltételek teljesülése esetén tudnák egyedül megrendezni a 16 csapatos tornát. Példaként említette, hogy ha nézők nélkül kellene a mérkőzéseket lejátszani, akkor pénzügyileg nagyon nehéz helyzetbe kerülnének.

Az IIHF hétfőn azok után vette el a rendezés jogát Minszktől, hogy a szövetség vezető testülete, a tanács független szakértőkkel kiegészülve teljeskörűen átvizsgálta a fehérorosz helyzetet mind politikai szempontból, mind a koronavírus-járvány alakulását illetően, ezek alapján pedig nem látták biztosítottnak a vb összes résztvevőjének biztonságát.

Fasel csütörtöki nyilatkozatában azt mondta: videokonferencián beszélt Litvánia miniszterelnökével, és megköszönte, hogy az ország segítséget ajánlott a világbajnokság lebonyolításához. Ugyanakkor tudatta: az IIHF nem kívánja bővíteni a szóba jöhető társrendezők körét.

„Már tárgyaltunk Szlovákiával és Dániával, mindkét országnak kellő tapasztalata van vb-rendezésben, és ez nagy előnyt jelent számukra Litvániával szemben. A litván miniszterelnök megértette álláspontunkat” – jelentette ki Fasel.

(MTI)

2021.03.02 18:05:54

Jégkorong H. Á.

A magyar élvonalbeli jégkorongbajnokság 2020–2021-es kiírásának rájátszásbeli adatbankja.

2021.02.08 23:16:42

Jégkorong MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. A magyar csapat a világon a 7., Európában az 5. lett, s ezzel az összegzés szerint »pontosan azt a helyet jelölte ki magának, amelyet – reálisan! – megérdemelt«. A nyolc nap alatt a hat mérkőzés »olyan erőkifejtésre kényszerítette a résztvevőket, ami közel jár az emberfölöttihez«.

2021.01.13 22:28:50

Jégkorong BOBORY BALÁZS

NS-VÉLEMÉNY. Szlovákiában már rég nem nevetnek rajtunk.

2020.11.04 21:24:27

Jégkorong SZŰCS ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY.   Ilyen kalibert megnyerni a hokinknak hatalmas fogás.

2020.10.12 14:23:44

Jégkorong H. Á.

A szlovák bázisú nemzetközi jégkorongbajnokságban érdekelt DVTK Jegesmedvék bajnoki menetrendje.