H. Á.
2022.03.10 09:24 Frissítve: 2022.03.10 09:49

Jégkorong: Pat Cortina visszatér a női válogatott élére

A 2019-ben az A-csoportos világbajnoki feljutást kiharcoló kanadai-olasz szakember irányíthatja újra a magyar női jégkorong-válogatottat – számolt be róla a Magyar Jégkorong-szövetség a hivatalos honlapján.


 

Cortinával ünnepelte a feljutást a válogatott (Fotó: mjsz.hu)

„Pat Cortinát nevezte ki a magyar női válogatott szövetségi kapitányának a Magyar Jégkorong Szövetség elnöksége, Such György elnök előterjesztésére. Lisa Haley szerződése 2021 novemberében, az olimpiai selejtező után lejárt. A torna után Vas Márton általános igazgató és Kolbenheyer Zsuzsanna nemzetközi vezető elkezdte az új szövetségi kapitány keresését. A nemzetközi tapasztalat miatt külföldi szakvezetőben gondolkodtak, és mivel a következő A-csoportos világbajnokság augusztusban lesz, az idő rövidsége miatt azzal a két edzővel tárgyaltak, akik a legjobban ismerik a csapatot, vagyis Lisa Haleyvel és Pat Cortinával” – olvasható a szövetség honlapján megjelent közleményben.

„A hatalmas tapasztalata, képzettsége, jó motivációs készsége, a játékosokkal való kiváló kommunikációja, a csapat és a stáb összefogása, irányítása, valamint jó meccselése miatt esett Pat Cortinára a választás. Ezer szállal kötődik Magyarországhoz, a magyar jégkoronghoz és a szurkolókhoz. Szerződése az augusztusi, A-csoportos világbajnokság végéig szól, azzal az opcióval, ha mindkét fél elégedett, és a szakvezető egyéb elfoglaltságai is lehetővé teszik, akkor meghosszabbítható. A dániai vb-n a bentmaradás a cél” – idézi a közlemény Kolbenheyer Zsuzsannát, aki a szövetség és a csapat nevében megköszönte Lisa Haleynek az eddigi munkát, benne a történelmi, Dánia elleni győzelmet a tavalyi kanadai vb-n.

Pat Cortina 2019 tavaszán lett a női válogatott szövetségi kapitánya, és vele vívta ki a történelmi feljutást az élvonalba a magyar együttes. Ő az első edző a hokitörténelemben, aki férfi és női csapatot is az elitbe vezetett, a szapporóit a káposztásmegyeri csoda követte. 2020 tavaszán a vb a járvány miatt elmaradt, így nem irányíthatta a legjobbak között a csapatot, később németországi klub elfoglaltságai miatt nem tudta folytatni a munkát. 

„Pat Cortina ebben az idényben a német harmadik ligás Riessersee vezetőedzőjeként is dolgozik, így nem főállásban látja el a női válogatott irányítását. A német klubmunkája kevesebb elfoglaltsággal jár, mint korábbi, élvonalbeli feladata, így tudta vállalni a szövetségi kapitányi posztot és a magyar együttes felkészítését” – zárul az mjsz.hu-n olvasható közlemény.

2023.01.30 20:04:24

Jégkorong nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A Fehérvár tovább rombolta saját nimbuszát.

2023.01.18 13:39:03

Jégkorong nemzetisport.hu

Edzője szerint a magyar jégkorongozó megnyerte magának a társait, és biztos gólnak látszó lövéseket is kivédi.

2022.11.25 10:39:08

Jégkorong nemzetisport.hu

A kanadai születésű hátvéd négy jelentős tornán erősítette a magyar jégkorong-válogatottat.

2022.11.12 20:52:43

Jégkorong nemzetisport.hu

Mit hallgatott kilenc évesen Nagy Gergő, ami ilyen hatással volt rá? Melyek a kedvenc kazettái?

2022.11.07 13:07:43

Jégkorong nemzetisport.hu

Kovács Zoltán, az MJSZ szakmai alelnöke adomázott a szövetség legendás vezetőjére emlékezve.