Újabb szlovák dráma a végén – tíz orosz gól az olaszoknak

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.05.15. 22:56
null
Kane (sötétkékben) 1+2-vel zárta a meccset (Fotó: AFP)
A Szlovákiában zajló elit jégkorong-világbajnokság 6. játéknapján a délutáni mérkőzéseken az A-csoportban a sereghajtó brit válogatott az Egyesült Államoktól is kikapott, míg a B-csoport listavezetője Svájc továbbra is hibátlan, ezúttal Norvégiát győzte le. Este az A-csoportban az eddigi listavezető Németország drámai meccsen őrizte meg hibátlan mérlegét a továbbjutással kapcsolatban nagyon nehéz helyzetbe kerülő Szlovákiával szemben, míg a B-ben az oroszok könnyed gólfesztivált rendeztek az olaszok ellen.

DÉLUTÁN

Az A-csoport mérkőzéseit Kassán rendezik, itt találkozott egymással az Egyesült Államok válogatottja és az újonc britek csapata, és az első húsz perc után némi meglepetésre 1–1 állt az eredményjelzőn. Az amerikaiak játékában nem volt sok meglepetés, minden helyzetből tüzeltek, a britek viszont fegyelmezett és szabályos védekezéssel és egy-egy veszélyes megindulással jelezték, nem adják magukat könnyen. Sőt, míg az amerikaiak 18-szor, a britek összesen 13 alkalommal lőttek kapura az első harmadban, ami csak eggyel kevesebb, mint a korábbi három meccsen összesen bejegyzett 14 lövés.

A második harmadban aztán elfogyott a szufla és a brit gólszerző, Mike Hammond kiállítását Clayton Keller használta ki a harmad közepén, majd további két gyors góllal 4–1-re elléptek az amerikaiak, ám a hajrára rákapcsoló britek a végén szépíteni tudtak.

Az utolsó húsz percben viszont az amerikaiak nem lassítottak egy pillanatra sem, és két újabb találattal végleg eldöntötték a mérkőzést – Patrick Kane 1+2-vel zárt. A kilencgólos mérkőzés utolsó gólja azonban mégis egy brit játékoshoz fűződik, Ben Davies nagyszerű csuklólövése tett pontot a meccs végére.

Eközben a B-csoportban Pozsonyban, a listavezető és hibátlan Svájc Norvégia ellen lépett jégre és a világbajnoki ezüstérmes svájciak Andres Ambuhl góljával a hatodik percben megszerezték a vezetést, majd röviddel a második harmad kezdete után Nico Hischier találatával duplázták meg az előnyüket.

A helvétek győzelmét a harmadik 20 percben feléhez közeledve Gregory Hoffmann biztosította be, majd Ambuhl másodszor is betalált. A svájciak csak azt bánhatják, hogy a norvégok két perccel Tobias Lindström góljával szépítettek, így megfosztották a svájci kapust, Leonard Genonit, egy kapott gól nélkül lehozott mérkőzés lehetőségétől.

Sekera (balra) és Draisaitl (jobbra) egy-egy gólt szereztek (Fotó: AFP)
Sekera (balra) és Draisaitl (jobbra) egy-egy gólt szereztek (Fotó: AFP)

ESTE

A nap legnagyobb érdeklődéssel várt mérkőzésén este a házigazda szlovákok léptek jégre Kassán az A-csoportot vezető németek ellen azzal a tudattal, hogy vereségük esetén jelentős nehézségekkel kell számolniuk, ha a nyolc közé szeretnének kerülni.

Ennek szellemében a házigazdák nagy elánnal vetették bele magukat a mérkőzésbe, s az első 20 percben tucatnyi alkalommal próbálkoztak kapura lövéssel, míg az olimpiai ezüstérmes németek csak háromszor, gól azonban egyik oldalon sem született.

A középső harmadban sem változott a játék képe, ám hiába a sokkal nagyobb szlovák nyomás, a vezetést három perc játék után mégis a németek szerezték meg Marc Michaelis révén. Öt perccel később aztán villámgyorsan megtelt a német büntetőpad, előbb Moritz Seider, majd néhány másodperc múlva Moritz Müller és Korbinian Holzer ült ki – utóbbi 10 percet kapott, miután nekiesett Tomás Tatarnak. A kettős előnyt pedig kétszer is kihasználták a szlovákok: hat másodperccel Müllerék kiküldése után Andrej Sekera egyenlített, majd másfél perc múlva Libor Hudácek a vezetést is megszerezte.

Draisaitl (29) lő, 3–2 (Fotó: AFP)
Draisaitl (29) lő, 3–2 (Fotó: AFP)

A záró harmad feszült játékot, számos kőkemény szerelést, ütközést hozott, ám az eredmény sokáig nem változott. Bő két perccel a vége előtt a németek lehozták kapusukat, s néhány pillanattal később Markus Eisenschmidt nagy erejű kapáslövésével egyenlítettek, s még nem volt vége: 28 másodperccel a vége előtt jött Leon Draisaitl, s pontos lövésével 3–2-re megnyerte a mérkőzést a németeknek.

Ezzel Szlovákia ismét az utolsó pillanatokban bukta el a mérkőzést – két napja Kanada egyetlen másodperccel a vége előtt ütötte a győztes gólt a házigazda ellen –, s nehéz helyzetbe került északi szomszédunk a továbbjutást illetően.

Az oroszok nem sokat vacakoltak az olaszokkal, az első harmadban gyakorlatilag minden lényegi kérdést eldöntöttek, miután Zajcev már az első percben, majd a tizedikben Hafizullin is betalált, aztán Kuznyecov és Ovecskin is beköszönt. A további két harmadra már csak az várt eldöntésre, hogy mekkora különbséggel nyeri meg az orosz válogatott a találkozót.

Miután az orosz válogatott még gyorsabban betalált a második harmad elején és később még további három alkalommal is eredményes volt, a záró harmadban már csak annyi izgalom maradt, hogy vajon kérdés, megszületik-e a vb első 10 gólos különbséggel aratott győzelme?

A válasz viszonylag hamar megszületett, az oroszok a harmadik harmad elején megszerezték kilencedik, majd tizedik találatukat, s ennyivel be is érték, nagyot javítottak eddig sem rossz gólkülönbségükön, aminek köszönhetően a csoport élére ugrottak.

JÉGKORONG
VILÁGBAJNOKSÁG, SZLOVÁKIA
A-CSOPORT(KASSA)
Egyesült Államok–Nagy-Britannia 6–3
(1–1, 3–1, 2–1)
Németország–Szlovákia 3–2
(0–0, 1–2, 2–0)

B-CSOPORT (POZSONY)
Svájc–Norvégia 4–1
(1–0, 1–0, 2–1)
Oroszország–Olaszország 10–0 (4–0, 4–0, 2–0)

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA

MGyHGy HV V LG–KG+/–P
1. Németország4
4



12–5
+7
12
2. Egyesült Államok42
1
1 17–10
+3 8
3. Finnország 3
2 1
9–6
+3 7
3. Kanada
3
2

1
15–8
+7
6
4. Dánia
311115–6+95
6. Szlovákia 4
1 3
13–14
–1
3
7. Franciaország 3 1 2
6–16–10 1
8. Nagy-Britannia 4
4
4–26–22 0
A B-CSOPORT ÁLLÁSA

MGyHGy HVV LG–KG+/–P
1. Oroszország
4
4



23–2
+21
12
2. Svájc4
4
20–2
+18 12
3. Svédország3
2


1
19–6
+13
6
4. Csehország 3
2 1
12–7+5 6
5. Lettország 3
2
1
9–5 +4 6
6. Ausztria 3 3
2–14–12 0
7. Norvégia4
4
6–25
–19 0
8. Olaszország
4



4
0–30
–30
0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik