Erste Liga: fordított a Ferencváros az Újpest elleni derbin

Vágólapra másolva!
2022.09.18. 21:50
null
Két góllal nyert a Fradi (Fotó: fradi.hu)
Az FTC-Telekom 5–3-ra legyőzte az Újpesti TE-t, míg a DVTK Jegesmedvék 6–1-re nyert a FEHA19 ellen a jégkorong Erste Liga 2022–2023-as idényének második fordulójában.

Még be sem fejezte első, nem éppen szalonképes, de a párharc történelméből adódóan érthető és helyén kezelendő szurkolói rigmusát a hazai tábor, egy gyors vendéggóllal már vezetett is az UTE az FTC-Telekom elleni derbin. Alekszandr Pereszunko a pálya jobb oldalán korcsolyázott egészen az ellenfél kapujának vonaláig, majd laposan középre tette a korongot, ott Benk András érkezett és lőtt biztos kézzel a kapuba Arany Gergely mellett. Történt mindez huszonnyolc másodperccel azután, hogy elkezdődött az összecsapás. Alig volt idő leírni ezeket a sorokat, máris érkezett a második vendégtalálat, ezúttal Pereszunko előkészítés helyett maga lőtt a kapuba, három perc játék után tehát már 2–0-ra vezettek a lila-fehérek. A Ferencváros – ahogy mondani szokták – fejben még az öltözőben volt a mérkőzés elején, a két gyors gól és a vezetőedző, Fodor Szabolcs időkérése azonban kijózanította a hazai csapatot, olyannyira, hogy nem egészen fél perccel a második kapott gól után már szépített is a Fradi. Az egyenlítés is sikerült még az első harmadban, mindkét gólt Kulmala Rasmus szerezte, így kezdődhetett minden elölről.

Amennyire álmosan kezdte az FTC a meccset, annyira elkapta a fonalat az időkérés után, hiszen még az első játékrészben fordított Brayden Low góljával. Az elsőhöz képest mindenképpen eseménytelenebbül kezdődött a második harmad, rengeteg ki nem kényszerített hiba és eladott korong jellemezte mindkét csapat játékát. A huszonkilencedik percben a hazaiak örömére megtört a jég – na nem a pályáé –, és Nagy Gergő harmadik gólpasszát követően Aku Kestilä gondoskodott róla, hogy az első után a második fordulóban is szerepeljen legalább négy lőtt gól a Fradi neve mellett. Derbihez méltó, feszültséggel teli küzdelem folyt a jégen, az újpestiek nem adták fel, és rövidesen ismét egy gólra csökkentették a két fél közötti különbséget. Több gól már nem született a középső játékrészben, így 4–3-as állásnál hangzott fel az újabb szünetet jelző dudaszó.

Ami a játékosoknak szünet, az a hazaiak kabalaállatának, a Fradi-sasnak munka, hiszen vele mérhették össze erejüket és gyorsaságukat a legifjabb szurkolók. Lábbal hajtós kisautóikkal versenyeztek, hogy a jó hangulat a kedvencek átmeneti hiányában is megmaradjon. Rövidesen visszatért a jégre a még ennél is élesebb küzdelem, hiszen az eddig látottak alapján abszolút nem volt egyértelmű, ki örülhet majd a találkozó végén. Egy-egy kihasználatlan emberelőny következett mindkét oldalon, de érezhető volt, a Fradi lezárni, az Újpest pedig megfordítani akarja a kiélezett meccset. Az eredmény egy üres kapus góllal az FTC-hívek örömére változott, így a Ferencváros a második győzelmét is megszerezte az Erste Ligában, és átvette ezzel a vezetést a tabellán is. Az Újpest továbbra is nyeretlen és egy szerzett ponttal negyedik.

Fodor Szabolcs: – Óriási karaktert mutat, hogy fel tudtunk állni kétgólos hátrányból az Újpest ellen, csakúgy, mint az előző, Debrecen elleni találkozón. Büszke vagyok ezért a csapatomra. Azt gondolom, jellemző ez a Fradira, hogy ha egymásra talál a csapat és a közönség, akkor belehajszolják egymást a győzelembe, teljesen mindegy, hogy mi az eredmény a második percben.

Virág Csaba: – Nagyon jól kezdtünk, de hatvan perc hosszú idő, pláne, ha ennyire korán vezetünk két góllal. A Fradi nagyon gyorsan visszakapaszkodott, ritmust tudott váltani. Ki-ki mérkőzés volt, mindkét gárdának megvoltak a helyzetei, ám ők többet lőttek be. Az emberelőnyös játékunknak javulnia kell, viszont az idény első mérkőzéséhez képest mindenképpen jobban teljesítettünk. Dolgozunk tovább, hogy meglegyen az első győzelmünk.

Nagy Gergő, az FTC-Telekom csatára:– Nagyon hálásak vagyunk mindenkinek, aki szurkolt nekünk. Mindenki túlpörgött, így nehéz volt megnyugodni a második újpesti gól után, s arra figyelni, mit mond az edző. Megviselt lelkileg is a két kapott gól, de azt mondta Fodor Szabolcs, hogy nyugodjunk meg, és játsszuk azt, amit megbeszéltünk, ez pedig győzelemre vezetett.

Tornyai Gábor, az UTE hátvédje:– Úgy gondolom, ahogy az eredmény is mutatta, nagyon jól kezdtünk, megleptük a Fradit, „rájuk léptünk”, ezután viszont magára talált, és hamar kiegyenlített, sőt, a vezetést is megszerezte. Sokáig teljesen egyenrangú ellenfélként küzdött a két csapat, fej fej mellett haladtunk. Az viszont biztos, hogy emberelőnyben jobbnak kell lennünk, nem engedhetjük meg magunknak, hogy ötből egyet se használjunk ki. Jók az alapok a csapatnál, tanulunk a vasárnapi kudarcból és dolgozunk tovább.

A DVTK és a FEHA19 mérkőzésén (6–1) a hazaiak oldaláról Vlagyiszlav Kulesov két gólt szerzett, de betalált Vas János, Valentyin Razumnyak, Kiss Roland és Vojtkó Mátyás is.

JÉGKORONG
ERSTE LIGA
DVTK JEGESMEDVÉK–FEHA19 6–1 (3–1, 2–0, 1–0)
Miskolc, 695 néző. V: Pálkövi, Tóth R., Kocsány, Sipos.
DVTK: Voris – SZIRÁNYI (2), Vojtko 1 / Kiss R. 1, Illés M / Skrabov (1), Ilvessuo / Jombik – Pecsét (1), Ritó, Vas J. 1 / Blasko, Miskolczi, Mattyasovszky / Galajda, KULESOV 2, LÖVEI (2) / Páterka, Razumnyak 1, Farkas M. Edző: Tokaji Viktor
FEHA: Tóth K. – Mingazov 1, Reiter (1) / Csollák, Kóger (1) / Dolinar, Salamon / Farkas I., Szabó P. – Cizas, Rétfalvi, Trastasenkovs / Ambrus Cs., Fekete A., Keceli-Mészáros / Mayer, Nagy Á., Farkas L. / Alapi, Dézsi, Németh Z. Edző: Anatolij Bogdanov
Kiállítások: 4, ill. 10 perc. Kapura lövések: 36–26
MESTERMÉRLEG
Tokaji Viktor: – Tudtuk, hogy nem lesz könnyű mérkőzés, mert láttuk a fehérváriak néhány edzőmeccsét. Játékosaik ügyesek, gyorsak, agilisak és technikásak. Igyekeztünk végig kontrollálni a találkozót, örülök, hogy sikerült is teljesítenünk a tervünket. Azt hozzáteszem, hogy nem feltétlenül volt ekkora különbség a két gárda között.
Anatolij Bogdanov: – Jobban kellett volna beleállnunk az idény első mérkőzésébe. Csináltunk néhány buta emberhátrányt, ez szó szerint megölte az energiánkat, és végül súlyos vereség lett a vége.

FTC-Telekom–UTE 5–3 (3–2, 1–1, 1–0)
Budapest, Tüskecsarnok, 1485 néző. V: Nagy Attila, Babic, Muzsik, Váczi.
FTC-Telekom: Arany – Nilsson, Marva (1) / Boros, Szorokin (1) / Seregély Máté, Kärmeniemi (1) / Komáromy, Kucsma – Kaijser, Low 1, Betteridge (1) / Kulmala 2 (1), Nagy Gergő 1 (3), Kestilä 1 (1) / Kozma, Kreisz, Tóth Adrián / Galántai, Farkas, Bán. Edző: Fodor Szabolcs
UTE: Rajna – Ville, Kiss Dániel / Kmec, Tornyai / Kiss P. J., Pokornyi / Balogh B. – Benk 1, Just, Pereszunko 1 (1) / Henttonen 1, Kiss Patrik (1), Shirley (1) / Kovács Alex, Nemes, Németh Attila / Kovács Sebestyén, Madácsi, Orbán. Edző: Virág Csaba
Kapura lövések: 35–33. Gól – emberelőnyből: 3/0, ill. 5/0.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik