Beárazott bajnokság – S. Tóth János jegyzete

S. TÓTH JÁNOSS. TÓTH JÁNOS
Vágólapra másolva!
2024.04.11. 23:31


ÚJ BAJNOKOT AVATTAK a jégkorong Erste Liga 2023–2024-es sorozatának döntőjében: a Corona Brasov kisöpörte az FTC-Telekomot. Harmadik nekifutásra sikerült a barcasági együttesnek a csúcsra jutnia, a 2014-es és a 2021-es döntőt ugyanis elbukta. Ha kitart a lendület, a brassóiak három arannyal zárhatják az idényt, hiszen a Román Kupát már begyűjtötték a Gyergyó legyőzésével, a román bajnokság végjátéka pedig hátravan; a fináléban címvédőként a Csíkszeredával mérkőznek meg. A triplázás méltó tisztelgés lenne a jeles elődök előtt, hiszen január 27-én volt száz éve annak, hogy – épp Brassóban – lejátszották az első romániai hokimeccset.

Az erdélyi csapatok nemcsak a jégen uralták az Erste Ligát – a Brassó mellett a Csíkszereda és a Gyergyó is elődöntős volt, az anyaországot csupán a Fradi képviselte a legjobb négy között –, a nézettségi versenyben is maguk mögé utasították magyarországi riválisaikat. Más kérdés, hogy a kontinensünk hokiklubjait tömörítő szervezet (EHC) által monitorozott húsz liga együtteseinek rangsorában a legtöbb nézőt vonzó Csíkszereda is csak a 199. helyet tudta megszerezni 1664-es átlagnézőszámával. Az alapszakasz statisztikái alapján a Brassó és a Gyergyó mellett csak a DVTK átlagnézőszáma billent át az ezres határon. Különösen lehangoló a DAB 230-as adata annak fényében, hogy Dunaújváros évtizedeken át a magyar hoki fellegvára volt. Az Erste Liga az EHC rangsorában mindössze a 16. leglátogatottabb bajnokság (798 fő/meccs). Bármilyen eredményt hoz a Magyar Jégkorongszövetség május 30-ára tervezett tisztújító közgyűlése, a következő ciklus vezérkarának fontos feladata lesz az Erste Liga menedzselésének megújítása.

Hogy sportszakmailag mennyit ér a közös sorozat, hamarosan kiderül: április 28-án kezdődik a divízió 1/A-vb, a bolzanói hatosnak Magyarország és Románia is tagja; az aktuális magyar keretben nyolc erstés neve szerepel. Don MacAdam szövetségi kapitány a minap beárazta a ligát, szerinte „a sebessége és tempója elmarad azoktól a sorozatoktól, amelyekben leendő világbajnoki ellenfeleink játékosai edződnek”. S ha mindez nem lenne elég, csak kapusposzton három nevet (Hetényi Zoltán, Rajna Miklós, Vay Ádám) le kellett húznia a listájáról, Nagy Gergő és Pozsgai Tamás visszavonult a válogatottól, Bartalis István pedig lemondta a szereplést.

A korábbi évekkel ellentétben az elitbe kerülésről mostanság alig hallani.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik