Férfi jégkorong: szétlövésben verte Olaszország a mieinket

KAPOLCSI-SZABÓ BENCEKAPOLCSI-SZABÓ BENCE
Vágólapra másolva!
2023.11.10. 22:14
null
Nem sok hiányzott a sikerhez az olaszok ellen (Fotó: Dömötör Csaba) – a képre kattintva galéria nyílik<br />
Jobban játszott a magyar jégkorong-válogatott, mint Ukrajna ellen, de ez csak egy pontra volt elég pénteken az olaszokkal szemben a Sárközy Mátyás Emléktornán.

A tavalyi tornagyőztes Olaszország elleni mérkőzés semmiképp sem ígérkezett könnyűnek a Sárközy Tamás-emléktornán, főleg hogy csütörtökön az olaszok Szlovénia ellen is nyertek. A papírformát tekintve – ha csak hajszálnyival is – erősebb a rivális, hiszen a Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) világranglistáján Magyarország a 19., Olaszország pedig a 18. helyen áll. A válogatott kispadján második meccsén tevékenykedő Donald MacAdam még az Ukrajna elleni találkozót követően elmondta, a keret minden játékosának szeretne legalább két mérkőzésen lehetőséget adni, így az előző napi találkozóhoz képest borítékolhatóak voltak a változtatások.

Nos, a sorokat meg is variálta a szövetségi kapitány, de az egyetlen új arc Kovács Alex volt, aki pénteken debütált a felnőttválogatottban. Az első sorban azok kaptak lehetőséget, akik a csütörtöki meccsen jól teljesítettek, a három akkori gólszerző, Horváth Bálint, Varga Balázs és Nemes Márton támadott. Jól kezdtek a mieink, az első nagy helyzet és az első gól is a mieinké volt. Páterka Bence ugrott ki a védők közül, leheletfinom mozdulatokkal terelt néhány millimétert a korongon, és éppen ez zavarta meg az olasz kapust, akinek lábai között becsúszott a pakk a kapuba.


A gól után az ellenfél is éledezett, a magyar védekezőharmadban buli után szerzett korongot Olaszország, és jó ideig ott is tartotta a játékszert. Az eredménnyel elégedetlen rivális elkezdte kóstolgatni a magyar fiatalokat, de ez csak egy kiállítást eredményezett.

A második játékrész ijesztő jelenettel indult, Horváth Bálint halántékát találta el egy erős lövés után a korong. A támadó a jégre rogyott, azonnal érkezett a segítség, de szerencsére a csatár még a harmadban visszatért a jégre. Sokáig csak kisebb helyzetek adódtak mindkét kapu előtt, de szépen-lassan erősödött az olasz nyomás, Bálizs Bence segített a védéseivel, ám a 34. percben már ő is tehetetlen volt. Először a feje mellett csattant a pakk a kapuvason, majd a kipattanót az olaszok szerezték meg, a magyar kapus pedig nem tudta követni a gyors adogatást és a lövést, kiegyenlített Olaszország.

A rendes játékidőben nem született több gól, hiába volt mindkét csapatnak lehetősége eldönteni a meccset, hosszabbítás, majd szétlövés következett. Az idegek harcában Olaszország az ötödik rávezetése után betalált, a mieink közül viszont minden lövő hibázott, így szoros meccsen, de másodszor is kikapott a tornán a magyar válogatott.



JÉGKORONG
SÁRKÖZY TAMÁS EMLÉKTORNA (TÜSKECSARNOK)
Olaszország–Magyarország 2–1 (0–1, 1–0, 0–0, 0–0, 1–0) – szétlövéssel

Tüskecsarnok, 1580 néző.V: Nagy A., Kicsa (ukrán), Kis-Király, Szabó D.
 OLASZORSZÁG: Bernard – PIETRONIRO 1 (1), Trivellato (1) / Gazzola, Spornberger / Seed, Miglioranzi / Gios, Casetti – Zanetti, Morini, Deluca / Brunner, Sanna, Petan / Misley, Marchetti, SALINITRI 1 / Felicetti, Mantinger, Frank. Edző: Michael Edward Keenan
MAGYARORSZÁG: BÁLIZS – Kiss R., STIPSICZ / Horváth M., Hadobás / Szabó B., Fejes (1) / Falus, Szabó D. – Horváth B., Nemes M., Varga B. / Nagy Krisztián, Galló, Terbócs / Páterka 1, Lövei (1), Kovács Alex / Németh K., Schlekmann, Mihály Ákos. Edző: Donald MacAdam
Kapura lövések: 38–24.  Emberelőny-kihasználás:  2/0, ill. 4/0
MESTERMÉRLEG
Michael Edward Keenan:  – Nagy iramú meccs volt, mindkét csapat jól játszott, és a kapusok is nagyszerűen teljesítettek. A speciális egységek jól működtek, főleg a védekező oldalon. Azt hiszem, amikor öt a három ellen nem kaptunk gólt, akkor dőlt el, hogy nyerhetünk ezen a találkozón.
Donald MacAdam:  – Már most látszik, hogy fejlődtünk az első meccshez képest. Okosabban játszottunk, támadásban és védekezésben is jobbak voltunk, mint Ukrajna ellen, ráadásul nagyon erős csapat ellen. A fiatalok megint kiemelkedőek voltak, és ahogy minden meccsen, úgy most is szükségünk volt a kiváló kapusteljesítményre.

A másik mérkőzésen     
Szlovénia–Ukrajna 5–4

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik