Erste Liga: a Ferencváros hazai pályán legyőzte a címvédőt

Vágólapra másolva!
2023.11.26. 18:29
null
Brady szerezte a győztes gólt (Fotó: fradi.hu)
Legutóbb a tavaszi nagydöntő hatodik meccsén vizitált a Gyergyói HK a Ferencváros otthonában, s a zöld-fehérek ezúttal visszavágtak a székelyeknek az akkor nyerő helyzetből elszenvedett vereségért: a középső harmadban esett öt góllal 4–1-re nyertek.

Az elmúlt hat bajnoki meccsét egyaránt megnyerte Ferencváros, a Magyar Kupában kettős győzelemmel lépett túl a FEHA19-en, – csupán a Kontinentális Kupa harmadik csoportkörében elszenvedett két vereség rontja a legutóbbi tucatnyi FTC-meccs összképét – igazán remek formában fogadta tehát a zöld-fehér alakulat az Erste Liga címvédőjét. A Gyergyói HK-nál jelenleg nemcsak az előző 10 Erste Liga-meccsen elszenvedett 4 vereség miatt, de az Újpest elleni meccsen okozott súlyos sérülések miatt kapott eltiltások és a sérülések miatt sem volt könnyű dolga az edzői stábnak.

Ilyen előzmények után némileg meglepő, hogy az első felvonásban nem esett gól, s ez inkább a vendégeket dicsérte, a középső játékrészben viszont megtört a jég: Bán Károly bombáját Vincze Péter szép beleszúrással még kiegyenlítette emberelőnyből, Adam Brady viszont emberhátrányból a hazaiakat juttatta előnyhöz, s innen a GYHK-nak már nem volt visszaút. A harmad második felében Josef Hrabal is betalált, majd Rasmus Kulmala emberelőnyből volt eredményes a szünet előtt alig három perccel.

A záró harmadban aztán a Gyergyó mindent megpróbált, hogy felzárkózzon, Bodó Christopher és Brance Orbán helyzetei rendre kimaradtak, s hiába játszotta végig az utolsó másfél percet kapus nélkül a Gyergyó, nem sikerült a szépítés, így az FTC pontszámban beérte, s jobb különbségével meg is előzte a tabellán a nála öt meccsel többet játszó erdélyi alakulatot.

Nagy pofonba szaladt bele hazai pályán az éllovas Újpest, hiszen 6-2-re kikapott a Brassótól, míg a FEHA19 egygólos sikert aratott Dunaújvárosban a jégkorong Erste Liga alapszakaszában, vasárnap.
A bajnoki tabella élén álló Újpest ugyan négy perc után Benk András emberelőnyös góljával előnybe került a Brassót fogadva, ám a vendégek két percen belül egyenlítettek, majd a harmad végéig kétgólos előnyre tettek szert. A brassóiak a második felvonásban is folytatták gólgyártást, Kóger Dániel és Radim Valchar – második – gólja között nem telt el két perc a játékrész második felének elején. A bajnoki tabellát vereségük ellenére továbbra is vezető lila-fehéreknek túl sok minden nem jött össze ezen a napon, így legalább annak örülhettek, hogy a záró harmad elején kapott újabb vendéggólra válaszolva a harmadik 20 percet döntetlenre mentették – bár ennél vélhetően azért több sikerélményre vágytak Pokornyi Dávidék, a vége 6–2-es vendéggyőzelem lett.

A FEHA 19 a Dunaújvárosi Acélbikák vendégeként gyűjtötte be a három pontot, s ahogy a Tüskecsarnokban itt is csak a középső harmadban esett gól: Németh Zalán 32. percben szerzett találatával győzték le a dunaújvárosiakat a fehérvári fiatalok.

A nap utolsó meccse egyben a legfordulatosabbnak is bizonyult: a Budapest JA HC kilencgólos meccsen múlta felül a Csíkszeredát hazai pályán. Az első gólt ugyan Fodor Csanád révén a vendégek szerezték, ám Schlekmannék még az első szünet előtt fordítottak és 3–1-ggyel mehettek az öltözőbe. A középső felvonásban zárkózott az erdélyi csapat és a harmadot 2–1-re megnyerve bízhatott a pontszerzésben az utolsó 20 perc előtt. Annál is inkább, mert a záró harmad elején Rokaly Nándor révén egyenlített a Szereda, ám Ritter Zoltán a 49. percben gondoskodott róla, hogy a rendes játékidőben véget érjen a találkozó. A Budapest JA 5–4-es győzelmével a tabella élére ugrott

JÉGKORONG
ERSTE LIGA
ALAPSZAKASZ
FTC-TELEKOM–GYERGYÓI HK (romániai) 4–1 (0–0, 4–1, 0–0)
Budapest, Tüskecsarnok, 1062 néző. V: Haszonits, Korbuly, Kocsány, Sábián.
FTC: ARANY – HRABAL 1, Roth / Boros, CRESPI (2) / Bán 1, Kärmeniemi / Tóth Gergő, Haranghy – Kestilä, A. Brady 1, LaPorte / Turbucz (1), Nagy G. (1), KULMALA 1 (1) / Galajda, Nemec, Németh A. (1) / Turcotte, Farkas S., Banga. Edző: Fodor Szabolcs
GYERGYÓ: Mag – Haaranen (1), Jalonen / Mesikämmen, Fejes / Kozma Zs., Imre / Györfy – B. Orbán, Sylvestre, Bodó (1) / VINCZE P. 1, Császár, Sárpátki / Sándor-Székely, Silló, Szigeti / Bíró, Csiszer, Vincze G. Edző: Szilassy Zoltán
Kapura lövések: 48–40.
Emberelőny-kihasználás:
5/1, ill. 4/1
MESTERMÉRLEG
Fodor Szabolcs:
– Azért kértem időt a harmadik harmadban, mert kezdett romlani a játékosok teljesítménye. Elég feszített a versenynaptárunk, így természetes, hogy nem tudunk minden meccsen hiba nélkül játszani, ha egy-egy becsúszik, de tudjuk kezelni, akkor az nem óriási probléma. Ha hatvan percig még nem is, de ötvenig már tudunk jól játszani, ami mindenképp fejlődés.
Szilassy Zoltán: – Hét-nyolc perc alatt az egész mérkőzés elúszott. Voltak gólszerzési lehetőségeink, de a hatékonyságban javulnunk kell. A legnagyobb ellenségünk saját magunk vagyunk, túlságosan szeretjük, ha nálunk van a korong, és akkor sem szabadulunk tőle, amikor az vinné előre a játékunkat. Ilyen erős ellenfél ellen nem lehet ennyi korongot eladni.

ÚJPESTI TE–CORONA BRASOV (romániai) 2–6 (1–3, 0–2, 1–1)

Újpesti Jégcsarnok, 476 néző. V: Nagy A., Máhr-Stumpf, Kis-Király, Gebei B.
UTE:
Sági Máté – SILFVER 1 (1), Nyquist / Franyó, Pokornyi / Tornyai, Balázsi – Tiala, Metsävainio, Saarelainen / Kiss P. (1), Just, Ewanyk / Kovács S., Benk 1, Laskawy / Szabó R. (1), Nádasy (1), Simon L. Edző: Markus Juurikkala
BRASSÓ: DUBEAU – O. Williams, Piché (1) / Boriszenko, Lowney (1) / Bors, Holwell (1) – VALCHAR 2, CORNET (3), Van Wormer 1 (1) / Kóger D. 1, Blackwater (1), Zagidullin / Szabó K., Gajdó B. 1, Sills 1 / Rokaly-Boldizsár, Kovács M. Edző: Dave MacQueen
Kapura lövések: 31–45.
Emberelőny-kihasználás:
6/1, ill. 1/1
MESTERMÉRLEG
Markus Juurikkala:
– A jobb csapat nyert. Az első harmad nálunk is nagyjából rendben volt. A korongos jó játékunk hiányzott az este folyamán, és ezt egy ilyen csapat, mint a Brassó általában kihasználja, folyamatosan a védekezésre kellett koncentrálnunk.
Dave MacQueen: – Még mielőtt bármit mondanék, szeretnék jobbulást és mielőbbi felépülést kívánni Sam Coattának, aki a Gyergyó ellen szenvedett súlyos sérülést. Az Újpest cserepadja rövidebb volt a megszokottnál, több fiatal is volt nála, és szerettünk volna akkora nyomás alá helyezni őket, amennyire csak tőlünk telik. Az első és a második harmad rendben volt, a záró játékrészben a nagy előny miatt kicsit visszavettünk.

DUNAÚJVÁROSI ACÉLBIKÁK–FEHA19 0–1 (0–0, 0–1, 0–0)
Dunaújváros, 120 néző. Vezette: Varjú, Dósa, Dömötör, Vincze D.
DAB: Tóth K. – Svars, Léránt / Sziszak, Blomberg / Varga, Maarnela – Szalma, Lorraine, Dostálek / Elomaa, Koskinen, Sillanpää / Hadzinikolic, Nemes, Somogyi B. / Marosi, Pinczés O., Szabó Cs. Edző: Niko Eronen
FEHA19: MELNYICSUK – RACSINSZKIJ (1), Seregély / Falus, Salamon / Kaszinszkij, Bajkó – Zezelj, Dobos, Blasko / Salamon, Strazdins, Fekete / NÉMETH 1, Farkas L., Lászlóffy / Farkas I., Alapi, Bogesics. Edző: Anatolij Bogdanov
Kapura lövések: 27–32.
Emberelőny-kihasználás:
1/0, ill. 1/1
MESTERMÉRLEG
Niko Eronen: – Erősen kezdtünk, az első harmadban rengeteg lehetőségünk volt a gólszerzésre, de vagy rossz megoldást választottunk a kapu előtt, vagy a vendégek kapusa védett bravúrral. A második harmadtól kiegyenlítettebbé vált a játék, ők belőttek egy emberelőnyt, míg mi továbbra sem voltunk eredményesek. A harmadikban mentünk előre, de jól védekezett az ellenfél, a helyzetkihasználás döntötte el a párharcot.
Anatolij Bogdanov: – A nap hőse a kapusunk volt. Az első harmadra nagyon rosszul jöttünk ki, egyáltalán nem voltam elégedett, ahogyan kezdtünk, de a kapusunk életben tartott minket, aztán fordult a szerencse és sikerült belőnünk egy emberelőnyt. Próbáltunk szorosan védekezni, és ezt a harmadik harmadban meg tudtuk valósítani. Fontos három pontot szereztünk, nem feltétlenül azzal a játékkal, amit látni szerettünk volna, de a győzelem a lényeg.

BUDAPEST JÉGKORONG AKADÉMIA HC–SC CSÍKSZEREDA (romániai) 5–4 (3–1, 1–2, 1–1)

Vasas Jégcsarnok, 653 néző. Vezette: Tóth R, Soós, Gottlibet, Szabó D.
BJA HC:
Farkas R. – Szabó B. (1), Dóczi 1 (1) / Pozsgai, K. Varga / Vorobjov (1), Tóth Gergely / Teszlenko – Mozer 2 (1), Galoha (2), Weidemann / Sági Martin, Nagy Krisztián, Ritter 1 / Schlekmann 1 (1), Viikilä (1), Keresztes / Ravasz, Culigin (2), Molnár B. Edző: Kangyal Balázs
CSÍKSZEREDA: O’Connor – Kubát, Ferencz-Csibi (1) / Rutkowski, Gecse / Salló, Láday (1) – Reisz, Péter B., Részegh T. / Becze T., Milan (1), Levin 1 / Sofron, Welsh 1, Brown (1) / Casaneanu (1), Rokaly N. 1 (1), Fodor Cs 1. Edző: Václav Novák
Kapura lövések: 36–44.
Emberelőny-kihasználás:
1/0, ill. 2/0
MESTERMÉRLEG
Kangyal Balázs:
– Az első húsz percben nagyon jól játszottunk, előnybe is kerültünk. Tudtam, hogy így lesz, hiszen nagyon csalódott voltam a Gyergyó elleni meccs miatt. Nem a játékunkkal voltam elégedetlen, hanem a hozzáállásunkkal, és ennek hangot is adtam az öltözőben. Ez a meccs a csapatmunka diadala volt. Mindenki hozzátett, és akinek kellett, az változtatott azokon az elemeken, amikre felhívtuk a figyelmét. Az edző felelőssége, hogy egy olyan találkozó után, mint amilyen a Gyergyó elleni volt, megértesse a játékosokkal, mi az, ami nem stimmelt. Ha végrehajtják a kért változtatásokat, az már a játékosok sikere, ezért gratulálok a srácaimnak, példaértékű, ahogyan reagáltak az építő kritikára.

AZ ÁLLÁS

M GY HGY HV V L–K Gk P
1. Budapest Jégkorong Akadémia 18 8 2 4 4 71–56 +15 32
2. Újpesti TE 17 9 2 1 5 55–45 +10 32
3. FTC-Telekom 13 9 2 2 66–36 +30 31
4. Gyergyói Hoki Klub 18 8 3 1 6 66–54 +12 31
5. Corona Brasov 17 9 1 7 59–53 +6 29
6. DVTK Jegesmedvék 16 6 2 2 6 48–50 –2 24
7. Sport Club Csíkszereda 19 6 1 4 8 70–82 –12 24
8. FEHA19 18 4 3 2 9 39–62 –23 20
9. Debreceni EAC 16 4 2 1 9 42–58 –16 17
10. Dunaújvárosi Acélbikák 18 4 3 11 43–63 –20 15

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik