Jégkorong: a FEHA19-nél megtanulnának nyerni

P. SZ.P. SZ.
Vágólapra másolva!
2023.09.03. 07:32
null
A felnőttválogatottban is szereplő Falus Ádám Székesfehérváron lépne a következő szintre (Fotó: Árvai Károly)
A székesfehérvári együttes szakmai igazgatója, ifjabb Kovács Csaba szerint a rutinos játékosok és a légiósok jelenléte segíti az akadémistákat, magabiztosabbá is teszi őket.

 

„Lehet, hogy a mostani keretünk még nem végleges, hiszen például sérülések bármikor közbeszólhatnak, de szeretnénk látni, hogy a jelenlegi állományunk mire képest – mondta a Nemzeti Sportnak a FEHA19 jégkorongcsapatának szakmai igazgatója, ifjabb Kovács Csaba. Menet közben aztán mindig kell új döntéseket hozni, a juniorokkal szereplő fiatalok is küzdenek a pozíciókért, és közel sem biztos, hogy néhány hónap múlva mindenkinek az addigi teljesítményével elégedett lehet az edzői stáb. Mindenesetre gyökeres változásra nem számítok.”

A nyár azonban komoly átalakulást hozott, a 2022–2023-as évadot tekintve a klub négy legjobb pontszerzője közül hárman – Kamil Mingazov, Alek­szandr Moksancev és Eriks Zohovs – távoztak. Kovács bízik benne, hogy a magyar fiatalok az előző idényhez képest előrelépnek, többet tesznek hozzá a támadójátékhoz. Kiemelte, az említett légiósok teljesítménye azzal járt, hogy anyagilag nagyobb ráfordítást igényelt volna a megtartásuk, amit a klub nem tudott és nem is akart vállalni. A helyükre pedig érkeztek új, fiatal külföldiek.

Kérdés, az akadémiaként működő székesfehérvári farmcsapatban előny vagy hátrány a húzóembernek számító légiósok jelenléte.

Ifj. Kovács Csaba (Fotó: Fehér Gábor)
Ifj. Kovács Csaba (Fotó: Fehér Gábor)

„Jégidő terén a magyar ifjak mindig is jól álltak nálunk, és látni kell, nem egyszerű a korosztályos jégkorongból a felnőttek közé beilleszkedni. Kell a tapasztaltabb játékosok segítsége, hogy a hazai nevelések kicsit magabiztosabbá váljanak, megtanulják jobban kezelni a nehéz helyzeteket – érvelt a külföldi, de még inkább a rutinos érkezők mellett a szakmai igazgató, s kitért két új szerzeményre, a válogatottban is számításba vett Falus Ádámra és a BJA-val tavasszal alapszakaszgyőztes Szita Donátra. – Falus hasonló helyzetben találta magát Svájcban, mint sokan idehaza az utánpótláskort maguk mögött hagyva, nem kapott elég szakmai támogatást és lehetőséget, amivel a következő szintre léphet. Tetszett neki a projektünk, sokat lesz jégen, reményeink szerint jó hatással lesz rá az a teher, ami eddig nem nehezedett a vállára. Szitára is húzóemberként számítunk, olyanra, aki képes felemelni a fiatalokat, az meg ráadás, hogy magyar.”

Kovács Csaba felidézte a 2022–2023-as évad kellemes meglepetését, a rájátszáskvalifikáció DEAC elleni sikeres teljesítését, majd megjegyezte, természetesen a következő idényre is vannak kitűzött sportszakmai célok, de a nagyobb hangsúlyt arra fektetik, hogy a magyar feltörekvő tehetségek fejlődjenek.

„Szeretnénk, hogy felhívják magukra a figyelmet, hívják be őket a juniorválogatottba, vagy kapjanak lehetőséget a Hydro Fehérvár AV19 csapatában – magyarázta Kovács. –  Emellett meg kell tanulni nyerni is, ezért egészséges nyomást helyezünk a játékosainkra, szeretnénk, ha úgy teljesítenének, mint az előző évad végén. Fontos, hogy ne legyen »kétarcú« a teljesítményünk, mint az elmúlt két esztendőben, amikor csak decembertől láthattunk jelentősebb fejlődést. Ennek oka, hogy időnként a teljesítmény kárára megy a megterhelő edzésmunka, de örülnék, ha ezúttal hamarabb megmutatkozna az eredménye és kiegyensúlyozottabb képet mutatnánk.”

A szakmai igazgató továbbá dicsérte az új lebonyolítási rendszert, amelynek értelmében 36 alapszakasz-mérkőzés után két csoportra osztják az Erste Liga tíz résztvevőjét, további nyolc meccset játszanak, ezzel alakítva ki a végleges sorrendet. Véleménye szerint indokolt a változtatás, ami a színvonal emelkedését eredményezheti. A tavaly bevezetett pontrendszerről azonban visszafogott kritikát fogalmazott meg: „Több fórumon zajlanak az egyeztetések, mert van mit finomítani. Mi elsősorban saját magunkkal szeretnénk foglalkozni, de remélem, folyamatos marad a kommunikáció, mert nem tartom szerencsésnek, hogy ilyen sok légiós játszhat a magyar klubokban, vannak kiskapuk is, amik személy szerint nekem nem tetszenek. Minél közelebb kell kerülnünk ahhoz az ideális állapothoz, amelyben a fejlődés fenntartható, a fiataloknak van helyük a felnőttmezőnyben is, de nem automatikusan, küzdjenek meg érte. Ez egy örök kihívás, de szerintem akkor cselekszünk helyesen, ha ezt a célt üldözzük.”

A FEHA19 kerete
Érkezett:  Balasits Barnabás (Vasas U21), Jan Blasko (cseh; DVTK Jegesmedvék), Bogesic Vedran (DEAC), Falus Ádám (Küsnacht Lions, svájci), Joseph Hazeldine (angol; Manchester Storm, angol), Gennagyij Koszinszkij (fehérorosz; Dinamo Mologyecsno, fehérorosz), Nyikita Melnyicsuk (orosz; Ketterä, finn), Szita Donát (BJA HC)
Maradt:  Alapi Márton, Ambrus Csongor, Bajkó Botond, Csollák Márkó, Dézsi Barnabás, Dobos Mihály Bendegúz, Farkas István Tamás, Farkas László, Fekete Alex, Keceli-Mészáros Mátyás, Márkus Levente, Németh Zalán, Roman Racsinszkij (kazah), Salamon Zoltán, Szabó Péter
Távozott:  Ugnius Cizas (litván; Narvik Hockey, norvég), Dobmayer Dominik (DEAC), Tim Dolinar (szlovén; HK Celje, szlovén), Györffy Szilárd (Háromszéki Ágyúsok, romániai), Kóger Balázs (?), Kamil Mingazov (orosz, DEAC), Alekszandr Moksancev (orosz, HK Mogiljev, fehérorosz) Nagy Ákos (visszavonult), Tóth Károly (DAB), Eriks Zohovs (lett; Cholet, francia)
Edző:  Anatolij Bogdanov (ukrán)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik