Jégkorong: a román szövetség feljelentette a sportminisztert

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2023.02.14. 18:57
null
Novák Eduárdot hivatali visszaéléssel vádolják (Fotó: Szabó Miklós)
Feljelentette a legfőbb ügyészségen Novák Eduárd sportminisztert a Román Jégkorong Szövetség (FRHG), amely azzal vádolja a tárcavezetőt, hogy hivatali visszaélést követett el, amikor felfüggesztette az FRHG határozatait és rendkívüli közgyűlést hívott össze a Romániában működő hokiklubok számára – közölte kedden az Agerpres hírügynökség.

Alexandru Halauca, az FRHG elnöke a hírügynökségnek kifejtette: a miniszter szerinte törvénytelenül járt el, amikor „csak bizonyos sportegyesületek számára” hirdetett rendkívüli közgyűlést, amelyre a szövetség választott tisztségviselőit nem hívta meg. Úgy vélekedett, a minisztérium át akarja venni az FRHG irányítását. Szerinte a „magyar vezetés alatt álló erdélyi klubok” nyomást gyakoroltak a minisztériumra, mert ők „csak a magyarországi jégkorong-bajnokságban akarnak részt venni”.

Halaucát tavaly szeptemberben a székelyföldi klubok képviselőinek és jelöltjeinek kizárásával megrendezett tisztújító közgyűlésen választotta újra elnöki tisztségébe a Román Jégkorong Szövetség. A romániai sportminisztérium – a szövetség finanszírozójaként és működése törvényességének ellenőrzőjeként – novemberben felfüggesztette a szeptemberi tisztújító küldöttgyűlés határozatainak hatályát. A döntést a tárca azzal indokolta, hogy a 2021–22-es idény versenyeiben szereplő 25 egyesület közül 12 nem kapott szavazati jogot a küldöttgyűlésen.

A Sportminisztérium januárban rendkívüli közgyűlést hirdetett február 15-re, amelyen csak azok a csapatok kapnak szavazati jogot, amelyek részt vettek a 2021–22-es romániai jégkorong-bajnokságban.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik