Erste Liga: „Az idény végére a FEHA19 felzárkózott az élmezőnyhöz”

KAPOLCSI-SZABÓ BENCEKAPOLCSI-SZABÓ BENCE
Vágólapra másolva!
2023.02.28. 11:30
null
Arany Máté szerint biztató, hogy az idény végére összeállt a fehérvári csikócsapat játéka
Bár a FEHA19 kiesett az Erste Liga negyeddöntőjében, nincs oka szégyenkezni, hiszen a fiatal játékosokból álló keret söpréssel győzte le a DEAC-ot a rájátszás­kvalifikációban és a playoffban megszorongatta az alapszakaszt megnyerő BJA HC-t is. A fehérváriak másodedzőjével, Arany Mátéval beszélgettünk.

 

– Hogyan értékeli a bajnokságot, elérték a kitűzött célokat
– Azzal kezdeném, hogy az előző idény zárásával magasra tettük a lécet saját magunknak, mivel az akkori alapszakasz utolsó tíz meccsén a harmadik legtöbb pontot gyűjtöttük az Erste Ligában – mondta lapunknak Arany Máté, a FEHA19 másodedzője. – Nagyon jól ment akkor a csapatnak, és innen szerettük volna folytatni ebben az idényben is. Magasak voltak az elvárásaink azokkal a játékosokkal szemben, akik már legutóbb is az együtteshez tartoztak és a második idényüket kezdték a felnőttbajnokságban. Az alapszakasz nem úgy alakult, ahogy szerettük volna, összesen négy győzelmünk volt, a sok fejlesztés és befektetett munka, jeges és szárazedzések, videózások eredménye nem mutatkozott meg látványosan. Ugyanakkor a playoff­kvalifikációban a tavalyival ellentétben az idén mi söpörtük ki a DEAC-ot, ami hatalmas siker, főleg, mert senki sem számított rá. A rájátszás negyeddöntőjében a BJA HC-vel játszottunk, és négy-nullás összesítéssel a rivális ment tovább, de két meccs csak a hosszabbításban dőlt el. Azt gondolom, nemzeti akadémiaként teljesítettük a feladatunkat, ami egyértelműen a játékosok fejlesztése. Ilyen szempontból elértük a célunkat, hiszen 2023-ra beérett a munkánk gyümölcse, élvezetes meccseket játszottunk, és utolértük az élmezőnyt.

– Hiába ejtette ki söpréssel a FEHA19-et a BJA, sokkal szorosabb volt a párharc, mint ahogy az eredmény alapján arra gondolni lehetne. Ön is így látja?
– Egyetértek, nagyon szoros meccseket játszottunk. A legutóbbi találkozó után az ellenfelekkel is beszéltünk, akik egytől egyig azt mondták, hogy nagyon nehéz dolguk volt a fővárosiaknak, megszenvedtek velünk. A negyeddöntő első összecsapásán megvolt az az előnyünk, hogy lendületben voltunk, hiszen nem sokkal előtte játszottunk három pörgős meccset a DEAC-cal, a BJA pedig szünet után érkezett a rájátszásra. Mégis a párharc első két mérkőzésének elején megilletődötten hokiztak a srácok, túlságosan tisztelték az ellenfelet. Aztán rákapcsoltunk, a védjegyünkké váló gyors, energikus, ütközésekkel teli és letámadásra építő jégkorongot játszottunk, amellyel sokszor megzavartuk az ellenfelet. A harmadik mérkőzés az elsőhöz hasonlóan a hosszabbításban dőlt el, a negyediken pedig két gyors gólt kaptunk, kettő-egynél kapuvasat is lőttünk, utána viszont rögtön betalált a BJA, és azt már nem bírta el a csapat.

– A negyeddöntő harmadik mérkőzésén Alekszandr Moksancev, a csapat egyik húzóembere végleges fegyelmit, majd egymeccses eltiltást kapott. Mennyire nyomta rá ez az eset a bélyegét a párharc hátralévő részére?
– Amióta megérkezett, Alekszandr húzóembere volt a támadásainknak, az emberelőnyös helyzetekben is játszott, biztos, hogy tudott volna segíteni, ha jégre léphet. De nem gondolom, hogy fordulópont lett volna a kiesése, mert a többiek jól vették az akadályokat. Mindenki a következő lépésekre figyelt, nem a hibákon rágódtunk. Sok olyan esemény volt, amely lehetett volna fordulópont, de nem lett, mert jól reagáltunk a pályán történtekre.

– Miben kell fejlődnie a csapatnak ahhoz, hogy az ilyen szoros párharcok, meccsek a FEHA19 javára dőljenek el?
– A speciális egységek játékában. A szakértők is legtöbbször azt hangsúlyozzák, hogy a rájátszásban az emberelőnyös és az emberhátrányos egységeknek van kulcsszerepük, mert az öt öt elleni játék már végletekig kiegyenlített a bajnokság ezen szakaszában. Ez szinte minden bajnokságra igaz, az Erste Ligánál sokkal erősebbekre is. Emellett a minimumon kell tartanunk a kiállításaink számát, mert az idényben sokkal többször ítéltek ellenünk, mint szerettük volna. Az emberelőnyeinkkel is foglalkoznunk kell, hogy hatékonyabban használjuk ki azokat.

– A FEHA19-nek véget ért az idény. Hogyan folytatódik a munka, melyek a következő feladatok?
A kiemelt nemzeti akadémiák közül mi vagyunk az egyetlen, amely Erste Liga-csapatot is versenyeztet. A másik három is együttműködik Erste Ligában szereplő együttesekkel, de rájuk például nem érvényes az a szabály, amely ránk igen, hogy a keret hetvenöt százalékának U21-es játékosokból kell állnia. Minden meccsen, amelyet az idényben játszottunk, miénk volt a fiatalabb csapat. Az utánpótlás-játékosaink most visszatérnek a korosztályukba, hiszen az utánpótlás-rájátszásokat szeretnénk megnyerni, az idősebbekkel pedig évadértékelő megbeszélésünk lesz, amelyen mindenki megoszthatja a gondolatait és tapasztalatait az idényről, majd kitűzzük a céljainkat a jövőre. De mindez csak a jól megérdemelt pihenő után esedékes.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik