Neymar halványuló csillogása – Szeli Mátyás jegyzete

SZELI MÁTYÁSSZELI MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2022.06.29. 23:02

Amikor öt éve Párizsba igazolt, azt mondta, nem a pénz motiválja, csak az, hogy történelmet írjon a klubbal. Fél évtizeddel később az összkép felemás, azt pedig egyre több forrás állítja, a PSG-nek nincs ellenére, hogy minden idők legdrágább futballistája távozzon.

Miközben a 222 millió eurós vételár keltette elvárás mellett (a világklasszisokhoz hasonlóan) sokszor igaztalan kritikák érték, Neymarnak nem volt olyan periódusa Párizsban, amikor egyértelműen kijelenthető volt, ő a világ legjobb labdarúgója. Az Aranylabda-, illetve a FIFA év játékosa szavazáson legutóbb 2017-ben került a három közé, akkor még az év első felét a Barcelonánál töltötte. Mondhatjuk, ezek sokszor szimpátia­szavazások, de az sem jött össze, ami igazán számított volna – a Bajnokok Ligája-győzelem –, és még a minimumnak tekintett francia bajnoki címet sem sikerült minden évben megnyerni. A PSG minden gondját-baját persze nem varrhatjuk a nyakába, ám státusza miatt érthetően erősebb rajta a ref­lektorfény, a kritikákból is több jut neki.

Öt év elteltével Lionel Messi „utolérte” Párizsban, ez persze nem volt különösebben ellenére, sőt 2019-ben állítólag visszatért volna Barcelonába, ám kútba esett az üzlet. Mostanra vélhetően inkább örül, hogy ismét együtt futballozhat az argentinnal, de nem is az ő „árnyéka” vetül rá, a PSG koronaékszere ma már Kylian Mbappé, a párizsiak kis túlzással a csillagokat is lehozták volna az égről, csak hosszabbítson. Neymar mostanra nem számít ilyen fontos láncszemnek.

Mindeközben a támadó élvezi az életet, aminek közösségi oldalain is tanúbizonyságát adja, ezt viszont sokan hajlamosak úgy értelmezni, nem profi mentalitású. Hogy ez igaz-e vagy sem, nem tudjuk, de ezek a vélemények is befolyásolják az összképet, és sokak szerint neki is szólt Nasszer el-Kelaifi klubelnök nyilatkozata, amelyben lényegében jobb munkamorált vár el néhány párizsi játékostól.
Ha a pályán mutatott teljesítményt nézzük, persze kritizálni lehet, de kudarcként elkönyvelni túlzás lenne a párizsi időszakát. Az mindenesetre tény, hogy sérülései miatt egy idényében sem játszott harminc tétmérkőzésnél többet (Kylian Mbappé egyszer játszott negyvennél kevesebbet), ami szintén nem javít a megítélésén.

A helyzetet bonyolítja, hogy harmincéves futballistáról van szó, aki évi nettó harmincmillió eurót keres, és hosszú időre szóló szerződés köti a klubjához. Ez azt is jelenti, hogy egyrészt nehezen mozdítható, ha a PSG valóban szabadulna tőle (ráadásul nem ingyen), másrészről elképzelhető, hogy le kellene adnia az igényeiből, ha neki megfelelő csapathoz szerződne.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik