Videójátékosból sztáredző? – A 30 éves Reims-tréner munkáját csodálja a futballvilág

Vágólapra másolva!
2023.03.12. 09:12
null
Will Still mérlege a Reims kispadján: 19 tétmérkőzés, 10 győzelem, 8 döntetlen, 1 vereség (Fotók: AFP, Imago Images)
A francia Ligue 1-ban szereplő Reims immár 18 bajnoki óta nem kapott ki, ez pedig a leghosszabb aktív veretlenségi sorozat az öt topligát tekintve. Mindez főképp a mindössze 30 esztendős, megfelelő edzői papírokkal nem rendelkező William Stillnek köszönhető, aki idény közben vette át a csapat irányítását. Bemutatjuk a modern kori labdarúgás egyik legnagyobb edzőreménységét, aki egy videójátéknak köszönhetően lépett a futballedzői pályára.

 

Football Manager – az online futballjáték, amely kulcsszerepet játszik William Still felfelé ívelő edzői pályafutásában. A 30 esztendős belga-angol szakember Belgiumban született, ott is nőtt fel és labdarúgónak készült, de már tinédzserkorában belátta, nincs esély rá, hogy profivá váljon. Azt, hogy edző lesz, 17 évesen döntötte el, bár akkor még csak barátkozott a szakmával, a rendkívül népszerű Football Manager játékkal játszott. Akkor még úgy ítélte meg a környezete, a kelleténél jóval többet.

„Abszolút átlagos fiatal voltam, aki imádott naphosszat ezzel a játékkal játszani. Nemegyszer előfordult, hogy este tíz órakor megígértem magamnak, az utolsó meccs következik, aztán hajnal négyig a gép előtt ültem” – mondta egy korábbi interjúban Still. A játék aztán valósággá vált, miután jelentkezett egy prestoni edzőképzésre, majd a Preston North End U14-es csapatánál lett segédtréner Angliában. Nem sokkal később visszatért Belgiumba, ahol újabb képzéseket végzett el, s mindössze 21 évesen kinevezték az akkor még belga másodosztályú St. Truiden videóelemzőjévé. Ezt követően egyre csak lépkedett előre a különböző ranglétrákon, miközben mindenhol ódákat zengtek róla.

A LIGUE 1 TÖRTÉNETÉNEK LEGFIATALABB EDZŐI
NÉV
KLUB
MIKOR, HÁNY ÉVESEN?
1. Sébastien DELMAS Montpellier 2004, 26 évesen
2. Jean-Marc FURLAN Stade Brest 1985, 27 évesen
3. Jean-Michel LARQUÉ Paris Saint-Germain 1977, 29 évesen
4. Will STILL Reims 2022, 30 évesen
5. Roland GRANSART Olympique Marseille 1984, 30 évesen


Számítottak szolgálataira a Standard Liege-nél, a Lierse-nél és a Beerschotnál is – hol videóelemzőként, hol scoutként, hol másodedzőként. Sőt, a Lierse néhány meccsre megbízott edzőnek is kinevezte, de a pro licenc hiányában végül „visszafokozta”. Tavaly aztán országot váltott, és a francia élvonalban szereplő Reims edzői stábjában kapott helyet, ahol Óscar García másodedzője lett. A spanyol tréner akkor már jól ismerte Stillt, hiszen korábban a Standard Liege-nél is együtt dolgoztak.

Will Still tavaly októberi kinevezése óta a Reims minden meccsén szerzett pontot…
Will Still tavaly októberi kinevezése óta a Reims minden meccsén szerzett pontot…


A Reims a bennmaradást tűzte ki célul a 2022–2023-as idényben, de nem kezdett jól, hiszen első kilenc bajnokijából csak egyet nyert meg, négyet pedig elvesztett. A 10. forduló előtt aztán Óscar García vezetőedző családi okokra hivatkozva nem tudott részt venni a Paris Saint-Germain elleni bajnokin, így William Still ült le a kispadra, s egyből bravúrral kezdett, hiszen csapata gól nélküli döntetlent ért el a Lionel Messivel, Kylian Mbappéval és Neymarral felálló párizsiak ellen. Néhány nappal a meccs után aztán a vezetőség bejelentette, meneszti Garcíát, a helyét pedig ideiglenesen a 30. életévét akkor betöltő belga-angol szakember veszi át. A francia sajtót valósággal elözönlötték a Stillről szóló cikkek, amelyek leginkább azt taglalták, olyan ember veszi át az irányítást egy francia élvonalbeli klubnál, aki sohasem volt profi labdarúgó, egy online játékon tanulta a szakmát, ráadásul megfelelő edzői papírjai sincsenek...


Huszonötezer euró, átszámítva nagyjából 11 millió forint. Ekkora büntetést fizet október közepe óta a Reims a Francia Labdarúgó-szövetségnek meccsenként, William Still ugyanis még edzői tanulmányait végzi, így még nincs meg az UEFA pro licence, ami alapelvárás egy topligás trénertől. Megéri? Nos, úgy tűnik, eddig nagyon is... A PSG elleni gól nélküli csörtét követően 16 bajnokit játszott le a Reims Still irányításával, mindezt veretlenül! (A csapat 18 mérkőzés óta tartó bajnoki veretlenségi szériája még Garcíával kezdődött.) A 30 éves – ezzel jelenleg a legfiatalabb topligás edzőnek számító – szakember mérlege nyolc győzelem és nyolc döntetlen. Igaz, a veretlenség „csak” a Ligue 1-re vonatkozik, hiszen a Francia Kupában egy győztes kört követően a nyolcaddöntőben kiesett a Reims a Toulouse ellen. A klubnak persze nem a kupa, hanem a bajnokság, azon belül is a bennmaradás a fontos, ez pedig jelen állás szerint tükörsimának tűnik. Amikor Still átvette az irányítást, a Reims kilenc fordulót követően mindössze a tabella 17. helyén állt, míg jelenleg a 8. (!) a csapat, immár 40 pontot gyűjtve, 18 pontra a kiesőzónától, mindössze 5 pontra az európai kupaindulástól...

…s a 30 éves edző a kiesőzónából a tabella első felébe vezette a piros-fehéreket
…s a 30 éves edző a kiesőzónából a tabella első felébe vezette a piros-fehéreket


De miből állhat össze a Will Still-titok? Nos, a nemzetközi sajtóban róla megjelent cikkek ellenére is csak találgatni lehet egyelőre. Az biztos, hogy a videóelemzőből és játékosmegfigyelőből vezetőedzővé avanzsált tréner kiemelt hangsúlyt fektet a modern kori statisztikákra és azok analizálására, s az így megszerzett tudását igyekszik átadni játékosainak. Azt azonban egyelőre nem tudjuk, mi hangzik el az öltözőben, hogyan motiválja játékosait, milyen pedagógus. Az eddig látottak alapján nem mondhatjuk, hogy megreformálta volna a játékot, nincsenek sohasem látott taktikai újításai, nem variál túlzottan sokat a játékrendszerekkel, de igyekszik mindig az ellenfél gyengéire játszani, és remekül nyúl bele a meccsekbe változtatásokkal, cserékkel. Az persze jó kérdés, hogyan bánik majd az egókkal, ha a Reimsnél töltött sikeres időszaka után majd egy topcsapat is igényt tart a szolgálataira, de az biztos, hogy eddig több mint ígéretes a teljesítménye.


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. március 11-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik