Dráma! Drogbáékon átok ül, a görögök történelmet írtak

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.06.24. 21:54
null
Görög öröm a köbön (Fotó: Reuters)
Görögország 2–1-re legyőzte Elefántcsontpartot, így története során először túljutott a vb csoportkörén.

 

GÖRÖGORSZÁG–ELEFÁNTCSONTPART 2–1 (1–0)
Fortaleza
, Estádio Castelao, 59 095 néző. Vezette: C. Vera (ecuadori)
GÖRÖGORSZÁG: Karnezisz (Glikosz, 24.) – Toroszidisz, Manolasz, Papasztathopulosz, Holebasz – Szalpingidisz, Maniatisz, Karagunisz (Gekasz, 78.), Kone (Szamarisz, 12.), Hrisztodulopulosz – Szamarasz. Szövetségi kapitány: Fernando Santos
ELEFÁNTCSONTPART: Barry – Aurier, K. Touré, Bamba, Boka – Tioté (Bony, 61.), Y. Touré, Die – Kalou, Drogba (Diomandé, 78.), Gervinho (Sio, 83.). Szövetségi kapitány: Sabri Lamouchi
Gólszerző: Szamarisz (42.), Szamarasz (93. – 11-esből), ill. Bony (74.)

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

BALSZERENCSÉS GÖRÖG KEZDÉS

Nem indult jól a görögök számára a mérkőzés, hiszen az első 25 percben két játékosukat is le kellett cserélni sérülés miatt: előbb a középpályás Panajotisz Konét, majd a kapus Oresztisz Karneziszt.

A játékrész első fele amúgy az elefántcsontpartiaké volt, de igazán nagy helyzeteket nem tudtak kialakítani. Gervinho két kisebb lehetőséget is elügyetlenkedett az aktívabban dolgozó jobb oldalon, míg a 23. percben Yaya Touré volt a hunyó, rossz ütemben indította a mellette nyargaló Didier Drogbát, aki nem is tudott mit kezdeni a labdával.

BEINDUL AZ EURÓPAI CSAPAT, A CSEREEMBER BETALÁL

A kényszerű vérfrissítés nem viselte meg a görög csapatot, nem is viselhette, a győzelmi kényszer nagyobb úr annál. És a 33. percben jött is a mérkőzés addigi legnagyobb helyzete: Szamarasz ugratta ki a pályát az átló mentén átszelő balhátvédet, José Holebaszt, aki a kiváló ütemben érkező labdát a jobb oldalra átkeveredve mintegy húsz méterről rászúrta – léc!

A kipattanónál egy lökés miatt szabadrúgáshoz jutottak a görögök a tizenhatos előterében, Karagunisz bal alsóra tartó labdáját Boubacar Barry magabiztosan magához ölelte. Ez volt az „elefántok” utolsó felhőtlen pillanata az első félidőben.

A 42. percben ugyanis jött a görög gól: Tioté elpasszolta a labdát a saját térfele közepén, a címzett Kolo Touré sem volt a helyzet magaslatán, a csereként beállt Andreasz Szamarisz lecsapott a lehetőségre, majd a Szamarasztól visszakapott labdát jobbal a kivetődő Barry fölött a hálóba emelte. 1–0

Így született az első görög gól (Fotó: Reuters)
Így született az első görög gól (Fotó: Reuters)

 

ELEFÁNTCSONTPART ERŐLKÖDIK, VESZÉLYES GÖRÖG ELLENCSAPÁSOK

Nem kezdődhetett másképp a második félidő, csakis elefántcsontparti rohamokkal. A görög védelemről legkésőbb a 2004-es Eb óta tudjuk, hogy jó napjain áttörhetetlen – vajon így lesz-e most is?

Tioté bemelegítésképp 25 méteres lövéssel tesztelte Glikoszt, a cserekapus átment a vizsgán. Odaát Hrisztodulopulosz egy lövőcsel után mellé szálló lövéssel rögvest jelezte, jó lesz vigyázniuk az „elefántoknak” a felelőtlen előre trappolással. Nem sokkal később egy Szalpingidisz-bomba nyomatékosította az üzenetet, Barry a kapu fölé tornászta a labdát.

S miközben Drogbáék támadásaiból továbbra is hiányzott az ötlet, Hrisztodulopulosz keresztlabdájával Toroszidisz akár a kapuig ügethetett volna, de inkább visszafelé cselezett, a kiprovokált szabadrúgásból pedig Karagunisz a sorfalba lőtt.

KISSÉ VÁRATLAN EGYENLÍTÉS, MÉG VÁRATLANABB VÁLASZCSAPÁS

És még mindig a görögök! Védelmük tanárian tette a dolgát, úgyhogy az arra kijelöltek bátran törhettek előre – egy ellenakció végén Karagunisz 35 méterről indított útjára egy rakétát, a labda a lécen csattant.

Jorgosz Szamarasz gólöröme (Fotó: Reuters)
Jorgosz Szamarasz gólöröme (Fotó: Reuters)

A hajrá kezdetén Bamba alig a kapu mellé szálló fejese jelezte, valami készül, és lőn! A 74. percben az addig remekül dolgozó görög védelem mintha álomport szippantott volna, az erőszakos Kalou remek labdát dobott ki balra Gervinhóhoz, aki villámgyorsan középre passzolt, és Wilfried Bony – itt is egy cserejátékos! – nyolc méterről laposan a hálóba lőtt. 1–1

A görögök nem törődtek bele a vereséggel felérő döntetlenbe, és egy Toroszidisz-beadás után újra remegett a kapufa. Odaát az „elefántoknak” lett volna lehetőségük arra, hogy bevigyék a döntő döfést, de hiába volt helyük kontrázni, nem éltek a lehetőséggel.

És jött a slusszpoén, a dráma csúcspontja: a 92. percben Jorgosz Szamarasz óriási rutinnal büntetőt harcolt ki, majd (már a 93. percben) félmagas lövéssel gólra is váltotta azt. 2–1

Elefántcsontpart válogatottja sorozatban harmadszor akadt fenn a világbajnokság csoportkörén, úgy fest, Didier Drogbán és korosztályán átok ül az elefántok földjén.

Görögország 331 perc után szerzett újra gólt vb-n, sőt mindjárt kettőt is, és ami az „elefántoknak" nem sikerült, a görögöknek összejött: történetük során először túljutottak a vb csoportkörén.

 

JAPÁN–KOLUMBIA ONLINE, SZÖVEGES ITT!

A C-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Kolumbia 3 3 9–2 +7 9
2. Görögország 3 1 1 1 2–4 –2 4
3. Elefántcsontpart 3 1 2 4–5 –1 3
4. Japán 3 1 2 2–6 –4 1

 

A döntő tizenegyest belövő Szamarasz az elefántcsontparti kapust, Barryt vigasztalja (Fotó: Reuters)
A döntő tizenegyest belövő Szamarasz az elefántcsontparti kapust, Barryt vigasztalja (Fotó: Reuters)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik