„Jött Puyol, mint egy vaddisznó, és gólt fejelt"

Vágólapra másolva!
2010.07.08. 00:26
null
Neuer tehetetlen, a spanyolok a sorsdöntő gólt ünneplik (Fotó: Reuters)
A spanyol labdarúgó-szurkolók egész életükben erre a pillanatra vártak: a selección története során először világbajnoki döntőt játszhat, a két finálét már elvesztő Hollandia ellen – új ura lesz a nemzetközi focivilágnak. Spanyolország mámoros, a németek sportszerűen elismerik: a jobbik csapat jutott tovább. A meccset meg egy „vaddisznó" döntötte el – Carles Puyol gól előtti berobbanását írta le így Xabi Alonso.

„Nagyon örülök a továbbjutásnak, keményen meg kellett küzdenünk egy kiváló ellenféllel szemben. Nagyon éretten játszottunk. Már csak egy apró lépésre vagyunk a dicsőségtől. Volt tíz perc, amikor odaszögeztük az ellenfelet a kapujához, de mégsem találtunk be. Aztán a végén jött Puyol, mint egy vaddisznó, és gólt fejelt" – mondta Xabi Alonso.

JÁTÉK A SZÁMOKKAL
Spanyolország vagy Hollandia lesz a labdarúgás történetének 8. világbajnoka
A spanyol együttes a vb-történet 12. döntőse
A selección utóbbi 42 mérkőzését megnyerte, amikor vezetést szerzett
Iker Casillas 313 perce nem kapott gólt; világbajnokságon még egyetlen spanyol kapus sem őrizte meg ilyen sokáig hálója érintetlenségét
Spanyolország lehet az első csapat, amelyik úgy nyer vb-t, hogy elbukta első mérkőzését
1994 óta mindig kiesett a következő körben az Argentínát az egyenes kieséses szakaszban kiejtő válogatott
A spanyol csapat a második válogatott, amelyik három egymást követő 1–0-s győzelemmel jut be a vb-döntőbe; az első Németország volt, 2002-ben

„A játékosok fantasztikus meccsen vannak túl. Összetartóak voltak, felülmúlták a németeket, beleértve a fizikai erőt is. Nagyon elégedettek vagyunk. Már csak egyetlen lépés van hátra, amelyre a lehető legjobban felkészülünk. Nyugodtnak kell maradnunk a Hollandia elleni meccs előtt, amely szintén nagy vébét játszik" – értékelt a selección szövetségi kapitánya, Vicente del Bosque.

„Amikor nálunk volt a labda, kényelmesen játszottunk. Ez volt a legjobb forgatókönyv a számunkra. Pedro azért kezdett, mert nyomást akartunk gyakorolni a németek bal oldalára, hogy Lahm ne léphessen fel. De nemcsak a védekezésről szólt a dolog, hanem a támadásról is. Pedro nagyon jól játszott, ahogy a többiek is. A kihagyott helyzetnél azt a döntést választotta, amelyet a legjobbnak ítélt. Nem az a játékos, aki túlcicomázza a dolgokat, hanem praktikus" – tette hozzá a mester. A BBC-nek dolgozó Gary Lineker mondjuk az említett esetről csak annyit mondott, életében nem hallott annyi szakértőt, aki azt ordítja: „Passzolj!!!"

„Nagyon jók voltunk. Nehéz volt betörnünk, de sikerült helyzeteket kialakítanunk. Mi uraltuk a meccset, a németek azonban kiválóan védekeztek. Nagy meccs volt ez Spanyolország számára, bízunk magunkban a döntő előtt. Már csak a finálé van hátra. Pedro megpróbálta azt tenni, amit gyakran szokott, de nem sikerült neki. Ennek ellenére hatalmas meccset játszott" – örvendezett a mezőny legjobbjának megválasztott, elképesztő hatékonysággal passzoló Xavi.  

„Ellenfelünk megérdemelten nyert – ismerte el Philipp Lahm, a németek csapatkapitánya, miközben alig talált szavakat a csalódottságára. – Rendkívül szomorú vagyok. Nehéz mérkőzés volt, talán túlságosan is nehéz... Spanyolország úgy jött a vébére, hogy a torna favoritja. Ezen az estén ellenünk is igazolta a képességeit. A védekezésünkkel nem volt különösebben gond, elöl azonban nem tudtunk annyi helyzetet kialakítani, amennyit szerettünk volna."

„Gratulálok a spanyoloknak! Azt hiszem, megnyerik a világbajnokságot, az elmúlt két-három évben ők voltak a legjobbak. Kiváló tornánk volt, de a spanyolok megmutatták, hol vannak a határaink" – mondta sportszerűen Joachim Löw, a Nationalelf szakvezetője.

„Sajnos már a meccs elejétől nehezen tudtunk támadásokat építeni, a spanyolok rendkívül jók labdatartásban, és remekül kihasználták ezt. Nem szereztünk elég labdát, és sok erőnket kivette az, hogy kergettük azt... Összességében gratulálok fiatal csapatomnak a vébén nyújtott teljesítményéért, de ma nem jött össze... Kár érte, szomorúak és csalódottak vagyunk, de Spanyolország kitűnő teljesítményt nyújtott" – tette hozzá.

„Keveset nyújtottunk támadásban, nagyon elkeseredett vagyok. Bíztunk a döntőbe jutásban, de túlságosan a védekezéssel voltunk elfoglalva, így nem jöhetett össze a siker" – vélekedett Miroslav Klose. A német középcsatárnak azért még két megvalósítható célja maradt a tornára: a gólkirályi cím elhódítása (ezzel kétszeres vb-aranycipős lenne, ez még senkinek sem sikerült!), valamint az élre ugrás a tornák góllövő-örökrangsorában.

„Próbáltunk ellenállni, de sajnos ellenfelünk a második félidőben fölénk kerekedtek. Úgy gondolom, nem érdemeltünk volna továbbjutást. Sajnálom, hogy nem tudtunk visszavágni a két évvel ezelőtti Európa-bajnokságon elszenvedett vereségért. Két év múlva a kontinenstornán újra megpróbáljuk" – mondta a csereként beálló Marcell Jansen.

Spanyolország a labdarúgótörténet harmadik válogatottja lehet, amely egyszerre birtokolja a vb- és az Eb-trófeát az NSZK (1972: Eb, 1974: vb) és Franciaország (1998: vb, 2000: Eb) után.

NÉMETORSZÁG–SPANYOLORSZÁG 0–1

 

 

 

 

A JEGYZŐKÖNYV ÉS A TUDÓSÍTÁS MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A  KÉPRE!
A JEGYZŐKÖNYV ÉS A TUDÓSÍTÁS MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik