Laza, Newcastle-drukker és Porschéval jár: ő vezeti az Eb-döntőt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.07.08. 18:34
null
Clattenburg nem az a játékvezető, akivel nem lehet poénkodni (Fotó: AFP)
A mondás szerint a jó játékvezetőt nem lehet észrevenni. Ezt kiterjesztve a profi futballra, hozzá lehet fűzni: a jó játékvezetőről nem sokat tudni. Nos, ez nem áll Mark Clattenburgre, az Európa-bajnoki döntő játékvezetőjére, aki valóban kimeríti a sztárbíró fogalmát, már amennyiben egy bíró lehet sztár. A 41 esztendős játékvezetőt előszeretettel titulálják balhés bírónak, ami túlzásnak hat, bár tény, vannak viselt dolgai és nem feltétlenül felel meg a magas szintű játékvezetőkre szabott „átlagos fazon” képnek. Ebben az idényben viszont a csúcson jár.

Clattenburg tehetségét nehéz lenne elvitatni, 18 évesen állt játékvezetőnek, de 25 évesen – a világháború utáni időszak rekordereként – már a profik között, a Football League-ben vezetett, s alig múlt 30 esztendős, amikor megkapta a FIFA-jelvényt.

Haverkodós hangnemének köszönhetően általában jól megtalálja a hangot a legnevesebb játékosokkal is, ugyanakkor a közösségi térben gyakorlatilag minden egyes megkérdőjelezhető ítéleténél téma a piperkőcsége, Angliában a játékvezetők közül talán csak Howard Webb és Mike Riley nem létező hajkoronájával foglalkoztak annyit, mint a ő, rendszerint vakszolt frizurájával.

Koncertre (is) Porschéval a leggyorsabb
Koncertre (is) Porschéval a leggyorsabb

Clattenburg azonban az a bíró, aki nemcsak az ítéleteivel és a hajával került be a közbeszédbe. 2008-ban magánéleti ügyei miatt mintegy fél évre felfüggesztették a játékvezetéstől.

A műszerész végzettségű, ma már elvált (korábbi feleségétől egy fia van) sípmester érdekeltségébe tartozó két cég is jelentős pénzügyi nehézségekkel nézett szembe, és 60 ezer fontos (25.5 millió forint) tartozást halmozott fel.

Ezzel egy időben Clattenburg 40 ezer fontot (17 millió forint) kóstáló Porsche Boxster típusú autóját saját, Newcastle-i otthona előtt rongálták meg. Ezt követően a játékvezető egyik korábbi barátnőjét és üzleti partnerét őrizetbe vették, de a történtek Clattenburg hétvégi hivatására is hatással voltak.

A profi bírók egyik vezetőjének figyelmét állítólag névtelen levélben hívták fel Clattenburg magánéletbeli visszásságaira. A The Newcastle Evening Chronicle cikke szerint a levél szerencsejátékot, erőszakos viselkedést és drogot is emlegetett, ám ő tagadott.

Négy évvel később Clattenburg már a pályán történtek miatt került – a szokásosnál is nagyobb – bajba: a játékvezetőt azzal vádolták meg, hogy John Obi Mikelt, a Chelsea játékosát rasszista kifejezésekkel illette egy bírói hibáktól hemzsegő Manchester United elleni rangadón. Még nyomozás is indult az ügyben – pedig maga Mikel sem hallotta, hogy bármi sértőt hallott volna –, de Clattenburgöt felmentették.

„Tudni, hogy ártatlan vagyok egy ügyben, miközben mégis ott a lehetőség, hogy tönkremenjen a pályafutásom, igazán ijesztő volt. Remélem, egy játékvezetőnek sem kell hasonlón keresztül mennie a jövőben” – volt olvasható a játékvezető közleményében csupán néhány hónappal azt követően, hogy ő dirigálhatott a londoni olimpia fináléjában (ebben a minőségében a Pekingben fújó Kassai Viktor követője), Nyilvánvalóan tudatában lehetett mindenki annak, hogy Clattenburg pályafutása legrangosabb mérkőzései a következő néhány évben jöhetnek.

Clattenburgről azt állítani, hogy notórius szabálykövető lenne, jókora túlzás – és ezt ő sem állítja. 2014 év végén azért kapott egymeccses pihenőt, mert egy West Bromwich-meccs lefújása után közvetlenül – az előírásokkal szembemenve – asszisztenseit hátrahagyva autóba vágta magát, és a lefújás után percekkel már egy Ed Sheeran-koncertre tartott, ami nem sokkal később kezdődött Newcastle-ben.

CLATTENBURG KISZÓLÁSAI
„Hogy vagytok képesek Craig Bellamyval dolgozni egész héten?” – a Manchester City kispadjának egy meccsen, amelyen kiállította a walesit.
„Üdv Angliában!” – Jürgen Kloppnak a Chelsea–Liverpool után, azt követően, hogy a német szakember viccesen odaszólt neki egy riporteri kérdést hallva, hogy „máris a legjobb négybe várnak minket.”
„A testvérem Sunderland-bérletes, ezért Sunderland-meccseket sem vezethetek, de mivel ők a riválisaink, nem is szívesen vezetnék nekik amúgy” – egy igazi „szarka” minden körülmények között „szarka” marad.

Ellenségei egyébként is gyakran találják meg azzal, hogy Newcastle-szurkoló, holott ezt sosem tagadta. A város vonzáskörzetében született és élt mindig is, így ez nem meglepő, és karrierje során egyik legnagyobb megtiszteltetésének tartja, hogy 2006-ban ő vezethette Alan Shearer búcsúmeccsét és hogy pályára léphetett a St. James’ Parkban.

„Szívesebben látnám az FA-kupa fináléjában a Newcastle-t, mint magamat, de realista vagyok. Számtalan elődöntőt és döntőt átéltem szurkolóként, de a folyamatot látva, amin a klub átmegy, mostanában nem látok erre esélyt. De szorítok nekik, mert sosem lehet tudni. Egy kis szerencsével, jó sorsolással eljuthatnak a négy közé vagy a döntőbe, és ez esetben az sem lenne csalódás, ha én nem lennék ott a pályán” – mondta Clattenburg tavaly nyáron egy ausztrál televíziónak (a melbourni Real Madrid–Romát követően), miután a tengerentúlon kicsit lazított az angliai, „játékvezetőknek nyilatkozni tilos” szabályon.

Nos, akármennyire is szerette volna, a „szarkáknak” esélyük sem volt a kupafináléba jutni,sőt egészen pocsék szezonjuk volt, ellentétben a játékvezetővel, aki nemcsak az angolok első számú sípmesterévé nőtte ki magát, de ebben a szezonban a legmeghatározóbb európai játékvezető lett: az FA-kupa-döntőt és a Bajnokok Ligája-finálét követő kritikák ellenére a jó Eb-teljesítmény elég volt, hogy meggyőzze a döntéshozókat: érdemes rábízni az Európa-bajnokság fináléját is, így Pedro Proencát leszámítva az egyetlen játékvezető lesz, aki egy szezonban dirigálja a BL és Eb legfontosabb meccsét.

Jelen írásunk egy korábbi cikkünk frissített változata.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik