Spanyolország továbbjutott, és megdöntötte a németek csúcsát

Vágólapra másolva!
2016.06.17. 20:45
null
Álvaro Morata az első duplázó az idei Eb-n (Fotó: AFP)
A Franciaországban zajló labdarúgó Európa-bajnokság D-csoportjában a spanyolok háromgólos győzelmet arattak a vártnál sokkal gyengébb teljesítménnyel előrukkoló törökök ellen, és ezzel a sikerrel bejutottak a legjobb 16 közé.

LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG
D-CSOPORT, 2. FORDULÓ

Spanyolország–Törökország 3–0 (2–0)
Nizza,
Allianz Riviera, 33 409 néző. Vezette: Mazsics (szerb)
SPANYOLORSZÁG: De Gea – Juanfran, Piqué, S. Ramos, Jordi Alba (Azpilicueta, 81.) – Fabregas (Koke, 71.), Busquets, Iniesta – David Silva (Bruno Soriano, 64.), Álvaro Morata, Nolito. Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque
TÖRÖKORSZÁG: Babacan – Gökhan Gönül, Mehmet Topal, Hakan Balta, Caner Erkin – Ozan Tufan, Selcuk Inan (Yunus Malli, 70.), Oguzhan Özyakup (Olcay Sahan, 62.) – Hakan Calhanoglu (Nuri Sahin, a szünetben), Burak Yilmaz, Arda Turan. Szövetségi kapitány: Fatih Terim
Gólszerző:
Morata (34., 48.), Nolito (37.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

KORÁBBAN
Csehország–Horvátország 2–2
(Skoda 76., Necid 94. – 11-esből, ill. Perisic 37., Rakitic 59.)

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Spanyolország 2 2 4–0 +4 6
2. Horvátország 2 1 1 3–2 +1 4
3. Csehország 2 1 1 2–3 –1 1
4. Törökország 2 2 0–4 –4 0

A spanyol válogatott ugyanabban az összeállításban lépett pályára, mint a csehek ellen, ám ezúttal nem kellett a 87. percig várni arra, hogy eldöntse a mérkőzést. A címvédő az első percektől kezdve beszorította a saját térfelére a törököket, s bár eleinte még hiba csúszott a befejezésekbe, a félidő hajrájában megtört a jég.

A 34. percben Nolito tökéletes beadása Álvaro Moratát találta meg, aki a kapunak háttal állva a bal felső sarokba csúsztatott (1–0). A törökök még ki sem heverték a találatot, máris megkapták a másodikat. Három perc elteltével Cesc Fabregas próbálta meg beívelni a labdát a védők mögé, ami végül sikerült is neki, mivel Mehmet Topal ahelyett, hogy felszabadított volna, ziccerbe hozta Nolitót, aki köszönte szépen a lehetőséget, és dropból a jobb alsóba helyezett (2–0).

Nolito estében lőtt a törökök kapujába (Fotó: Action Images)
Nolito estében lőtt a törökök kapujába (Fotó: Action Images)
SERGIO RAMOS EGYÉNI CSÚCSA

Sergio Ramos már az 58. másodpercben besárgult, ami az Európa-bajnokságok történetének negyedik legkorábban kiosztott sárga lapja volt – és nem mellesleg egyéni csúcs. Az Eb-ken a rekordot Abelardo tartja 1996-ból, amikor az angolok elleni meccsen 25 másodperc után figyelmeztették.

Nolito a spanyol válogatott történetének 35. játékosa, aki az Európa-bajnokságokon betalált, ezzel a hispánok megdöntötték a németek (34) rekordját. A Celta Vigo támadóját megelőzően csak Vladimír Weiss mondhatta el magáról az idei Eb-n, hogy egy meccsen belül az első félidőben gólt és gólpasszt is jegyzett. De hogy a törökökről is essen szó: az 1954-es világbajnokság óta először kaptak két gólt a szünet előtt világversenyen.

A második félidő harmadik percében aztán sikerült a spanyoloknak, ami ezen az Európa-bajnokságon eddig egyetlen csapatnak sem – harmadszor is betaláltak. A spanyol szurkolók által többször is éltetett Andrés Iniesta adott bámulatos mélységi passzt az egyébként lesről induló Jordi Albának, aki középre passzolt Moratához, a Juventus csatára közelről a kapuba passzolt (3–0) – az első duplát láttuk ezen az Eb-n.

A spanyolok tizennégy perc alatt lerendezték a meccset, a második félidő hátralévő szakaszában már nem kellett megszakadniuk. A törökök csapatkapitánya, Arda Turan a játékrész közepén kiintett saját szurkolóinak, akik ezt nem vették jó néven, és onnantól kezdve mindegyik labdaérintésénél kifütyülték.

Arda Turan nem csak a vereség miatt lehet csalódott (Fotó: Action Images)
Arda Turan nem csak a vereség miatt lehet csalódott (Fotó: Action Images)

A spanyolok magabiztos győzelmüknek köszönhetően bejutottak a legjobb tizenhat közé, de a horvátok elleni meccset nem veszíthetik el ahhoz, hogy megnyerjék a csoportot. A törökök matematikailag még nem estek ki, de tulajdonképpen már csak a számolgatás maradt nekik. Amennyiben nem győzik le a záró körben a cseheket, akkor az sem.

A címvédővel kapcsolatban további érdekesség, hogy 690 perce nem kapott gólt az Eb-n, és először kezdett két, kapott gól nélküli győzelemmel világversenyen.

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik