A törökök reményt adtak maguknak, és továbbküldték az északíreket!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.06.21. 20:53
null
Cech kétszer nyúlt maga mögé – ezzel minden idők legtöbb Eb-gólt kapó kapusa lett (Fotó: Action Images)
Törökország 2–0-s győzelmet aratott Csehország felett a labdarúgó Európa-bajnokság D jelű csoportjában, így megszerezte a harmadik helyet, egyben továbbjuttatta Észak-Írországot, amely biztosan befér a legjobb négy csoportharmadik közé! A csoport másik mérkőzésén Horvátország 2–1-re legyőzte Spanyolországot.

LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG
D-CSOPORT, 3. FORDULÓ

CSEHORSZÁG–TÖRÖKORSZÁG 0–2 (0–1)
Lens, Stade Bollaert-Delelis, 32 836 néző. Vezette: Collum (skót)
Csehország: P. Cech – Kaderábek, Sivok, Hubník, Pudil – Pavelka (Skoda, 57.), Daruda, Plasil – Dockal (Sural, 71.), Necid, Krejcí. Szövetségi kapitány: Pavel Vrba
Törökország: Volkan Babacan – Gökhan Gönül, Mehmet Topal, Hakan Balta, Ismail Köybasi – Ozan Tufan, Selcuk Inan – Emre Mor (Olcay Sahan, 69.), Arda Turan, Volkan Sen (Oguzhan Özkayup, 61.) – Burak Yilmaz. Szövetségi kapitány: Fatih Terim
Gólszerző:
Burak Yilmaz (10.), Ozan Tufan (65.)

Percről percre: ez történt a cseh–török meccsen!

A CSOPORT MÁSIK MÉRKŐZÉSÉN
Horvátország–Spanyolország 2–1

A D-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Horvátország
3
2
1

5–3
+2
7
2. Spanyolország
3
2

1
5–2
+3
6
3. Törökország 3 1 2 2–4 –2 3
4. Csehország 3 1 2 2–5 –3 1

A törököknek (illetve inkább: a cseh győzelem ellen) a félholdas-csillagosokon kívül leginkább az északírek szorítottak, az albánok pedig (rossz gólkülönbségük okán) egy iksznek drukkolhattak, ez ugyanis biztosította volna, hogy az egyik csoport 3. helyezettje csak két ponttal zár.

Az iksz tíz percig állt csak fent, ekkor egy remek akcióból megszerezte Törökország a vezetést: Emre Mor robogott el a jobb szélen, felnézett, okosan, pontosan Burak Yilmaz elé tette vissza a labdát, a törökök „csúcsragadozója" pedig kíméletlenül ki is használta az adódó ziccert (0–1). Ez volt Törökország első gólja a mostani kontinenstornán!

A cseh választ Tomás Sivok postázhatta volna, ám a 16. percben a kapufát találta el. Az élénk iramú mérkőzésen a csehek nagyon iparkodtak, hogy megszerezzék az egyenlítő gólt, ám a 31. percben Pavel Kaderábek révén közelről ziccert hibáztak, majd később Volkan Babacan kapus babrált ki velük.

A második félidő egy vérzivataros Gökhan Gönul–Pavelka csattanással (és hosszas ápolással) kezdődött, majd kisebb cseh helyzettel folytatódott. Az 58. percben a sebességével a cseh védőknek sok gondot okozó Emre Mor lőtt kevéssel fölé, majd a 65. percben jött a második: egy felívelés és egy lesgyanús szituáció után Ozan Tufan elé került a labda, a törökök 16-osa pedig irdatlan erővel a rövid felsőbe vágta a labdát. Mire Petr Cech reagált, már rég késő volt. 0–2

A törökök így már jobban álltak a csoportharmadikok közül az albánoknál, ám még két gól kellett volna nekik, hogy az északíreket is megelőzzék, ezzel bebiztosítsák továbbjutásukat.

Ez nem jött össze, mindenesetre Törökország a kétgólos győzelemmel Albánia elé ugrott a csoportok harmadikjainak összevetésében, és drukkolhat, hogy Svédország és Írország ne végezzen jobb mérleggel szerdán. Ez egyben azt jelenti, hogy Észak-Írország továbbjutott a legjobb 16 közé! Albánia még a matematikában reménykedhet – igaz, négy mérkőzésnek kellene számára kedvező eredményt hoznia szerdán.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik