A finn kapitány vesztét okozhatja egy magyarok elleni kudarc

Vágólapra másolva!
2010.10.05. 22:21
null
Baxternek eddig nem volt oka örülni - csapata gyenge szereplése kiránthatja alóla a kispadot (Fotó: Action Images)
Könnyen elképzelhető, hogy a magyar labdarúgó-válogatott megbuktathatja a finn szövetségi kapitányt, Stuart Baxtert – már ha pontot vagy pontokat szerez Helsinkiben, a jövő hét keddi Eb-selejtezőn. Baxter sok bírálatot kap azért, mert ragaszkodik idős, rutinos játékosaihoz, a finnek rosszul kezdték a kvalifikációs sorozatot, és a szakember maga is érzi: nem teljes a támogatottsága.

Baxter már az első két Eb-selejtező (vereség Moldova és Hollandia ellen) után a bírálatok kereszttüzébe került, ráadásul a korábbi szövetségi kapitány, Antti Muurinen tett egy szerencsétlen kijelentést a hollandok elleni meccs előtt, mondván, elvállalná az irányítást, „ha Baxtert kirúgnák".

KÉNYSZERŰ VÁLTOZTATÁS

A finnek kapitánya kényszerűségből változtatott a magyar válogatott elleni kereten: a hosszú szünet után a nemzeti csapatba visszahívott Miika Koppinen sérülése miatt nem tudja vállalni a játékot Helsinkiben, így Joona Toivio, a svéd Djurgardenben légióskodó hátvéd került a helyére. A 22 esztendős, az U21-eseknél alapembernek számító Toivio személyében újoncot avathatnak az északiak.

Baxter dühösen válaszolt a HJK-val hétfőn bajnoki címet szerzett Muurinennek („erről a kérdésről a szövetségnek kell döntenie, és Antti küldje be az önéletrajzát, ha ennyire akarja a munkámat..."), aki finomított is kijelentésén. Végül Petri Jakonen, a szövetség szakmai igazgatója nyugtatta a kedélyeket azzal, hogy elmondta: Baxter pozíciója biztos.

Ehhez képest a skót szakvezető egy interjúban jelezte: érzi, hogy nem teljes a bizalom iránta.

„Őszintén válaszolok: nem tudom, biztos-e a támogatottságom. Szeretném ezt hinni, de nem lehetek biztos benne, és egyébként is: ha egy edző azt hallja, hogy biztos a pozíciója, egy héten belül általában menesztik..." – mondta a Veikkaajának, az Ilta-Sanomat napilap sportmagazinjának.

A FINNEK 2010-ES MECCSEI
Dél-Korea (s) 0–2 felkészülési
Málta (i) 2–1 felkészülési
Észtország (i) 0–2 felkészülési
Lengyelország (i) 0–0 felkészülési
Belgium (o) 1–0 felkészülési
Moldova (i) 0–2 Eb-selejtező
Hollandia (i) 1–2 Eb-selejtező
(o): otthon, (i): idegenben, (s): semleges pályán
7 mérkőzés, 2–1–4, 4–9

„Ha a szövetség úgy gondolja, hogy van, aki nálam jobban végzi a munkát, velem nem lesz gond: elsétálok. Tudom, hogy a médiából nem mindenki támogat. Hogy a játékosok mellettem vannak-e? Ha nem, akkor már holnap lemondok" – tette hozzá Baxter, aki jelezte: tisztában van azzal, hogy a Magyarország elleni selejtező eredménye sorsdöntő lehet számára.

Baxtert 2008-ban nevezték ki a finn válogatott élére és 2009 januárjában meghosszabbították szerződését a 2012-es Eb-selejtezősorozat végéig. A szövetségi kapitány mérlege nem túl jó: 27 mérkőzésen 8 győzelem, 5 döntetlen és 14 vereség (29.6 százalékos győzelmi mutató). A finnek a 2010-es vb-selejtezőket a 4. csoport harmadik helyén zárták 18 pontot szerezve – Németország és Oroszország előzte meg a fehér-kékeket. A finnek 2010-es mérlege 2–1–4, Hyypiäék elsősorban a gólszerzéssel szenvednek, csak négyszer találtak be ebben az évben. Persze ha a statisztikákhoz fordulunk, figyelmeztető jel is van: Finnország legutóbbi 13 hazai mérkőzésén mindössze egyszer szenvedett vereséget (Spanyolország, Németország, Wales és Belgium sem tudta legyőzni például a válogatottat), Oroszország vitte el a három pontot Helsinkiből egy vb-selejtezőn.

A FINN VÁLOGATOTT KERETE

Kapusok: Otto Fredrikson (Szpartak Nalcsik), Peter Enckelman (St. Johnstone), Jukka Lehtovaara (TPS Turku).


Védők:
Veli Lampi (Willem II), Markus Heikkinen (Rapid Wien), Niklas Moisander (AZ Alkmaar), Petri Pasanen (Werder Bremen), Sami Hyypiä (Bayer Leverkusen), Joona Toivio (Djurgarden), Jukka Raitala (Paderborn).


Középpályások:
Tim Sparv (Groningen), Mika Väyrynen (Heerenveen), Roni Porokara (Örebro), Roman Eremenko (Dinamo Kijev), Kasper Hämäläinen (Djurgarden), Daniel Sjölund (Djurgarden), Perparim Hetemaj (Brescia).


Csatárok:
Jari Litmanen (FC Lahti), Jonatan Johansson (TPS Turku), Mikael Forssell (Hannover), Alexei Eremenko Jr (Kilmarnock), Shefki Kuqi (Derby County).

 AZ E-CSOPORT OKTÓBERI PROGRAMJA
2010.10.08 Magyarország–San Marino 19, Budapest, Puskás Ferenc Stadion
2010.10.08 Moldova–Hollandia 20.30, Chisinau, Zimbru Stadion
     
2010.10.12 Hollandia–Svédország 20.30, Amszterdam, ArenA
2010.10.12 Finnország–Magyarország 17.30, Helsinki, Olimpiai Stadion
2010.10.12 San Marino–Moldova20.30, Serravalle, Olimpico
AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Svédország 2 2 8–0 +8  6
2. Hollandia 2 2 7–1 +6  6
3. MAGYARORSZÁG 2 1 1 2–3 –1  3
4. Moldova 2 1 1 3–2 +1  3
5. Finnország 2 2 1–4 –3  0
6. San Marino 2 2 0–11 –11  0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik