K. Zs.
P. K.
2022.11.30 07:11 Frissítve: 2022.11.30 08:41

Vb 2022: mikor esnek ki Messiék? Mi kell Laidouniék továbbjutásához?

A labdarúgó-világbajnokságon szerdán a C- és a D-csoportban is befejeződnek a küzdelmek. Ma akár az is előfordulhat, hogy Lionel Messi befejezi vb- és talán válogatott karrierjét is, ha Argentína kikap a lengyelektől, ugyanakkor a D-csoportban még az utolsó helyen álló, a ferencvárosi Aissa Laidounit is soraiban tudó Tunéziának is van matematikai esélye a továbbjutásra. A két csoportban csak az vehető biztosra, hogy Franciaország az 1–2. hely valamelyikén végez. Lássuk csapatról csapatra, kinek mi kell ahhoz, hogy a nyolcaddöntőben folytathassa szereplését! 

Lionel Messiék a lengyelek elleni meccset megelőző edzésen még jókedvűek voltak, de ha nem nyernek, ki is eshetnek (Fotó: AFP)

 

C-CSOPORT

 
 Számolgatás csoportról csoportra az utolsó kör előtt
 27 ország még álmodhat a továbbjutásról; kinek mi kell a nyolcaddöntőhöz?

LENGYELORSZÁG: győzelemmel vagy döntetlennel biztosan továbbjut. Ha kikap Argentínától, akkor pontazonosságba kerülhet Szaúd-Arábiával vagy Mexikóval, ez esetben a gólkülönbség dönt.
ARGENTÍNA: győzelemmel biztosan továbbjut, vereséggel biztosan kiesik. Ha döntetlent játszik Lengyelországgal, akkor a másik mérkőzés eredményétől függően tovább is juthat – (1) ha az a meccs is iksz (2) vagy Mexikó nyer, de a gólkülönbsége nem lesz jobb –, de ki is eshet (ha Szaúd-Arábia nyer).
SZAÚD-ARÁBIA:
 győzelemmel biztosan továbbjut, vereséggel biztosan kiesik. A döntetlen akkor lehet elég, (1) ha a másik mérkőzésen Lengyelország legyőzi Argentínát, (2) vagy ha az argentinok nyernek legalább három góllal és a lengyeleknek kevesebb lesz a szerzett góljuk, mint nekik.
MEXIKÓ: csak a győzelem érhet továbbjutást. Ha a mexikóiak legalább négy góllal megverik Szaúd-Arábiát, biztosan továbbjutnak. Ha kevesebbel győznek, de a másik meccset a lengyelek nyerik, akkor is; ha a másik meccs argentin győzelemmel vagy döntetlennel ér véget, a gólkülönbség dönt.

SZERDAI PROGRAM
20.00: Lengyelország–Argentína  (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.00: Szaúd-Arábia–Mexikó (Tv: Duna World) – élőben az NSO-n!

A C-CSOPORT ÁLLÁSA 
1. Lengyelország 2 1 1 2–0 +2 4
2. Argentína 2 1 1 3–2 +1 3
3. Szaúd-Arábia 2 1 1 2–3 –1 3
4. Mexikó 2 1 1 0–2 –2 1

 

D-CSOPORT

FRANCIAORSZÁG: már továbbjutott, és csak akkor nem lesz csoportelső, ha Tunéziától kikap, Ausztrália pedig legyőzi Dániát, és a két meccs eredménye alapján az ausztrálok ledolgozzák hatgólos lemaradásukat a gólkülönbséget illetően.
AUSZTRÁLIA: 
ha legyőzi Dániát, biztosan továbbjut. A döntetlen akkor elég, ha Tunézia nem veri meg a franciákat.
DÁNIA: csak győzelem esetén juthat tovább. Ha közben Tunézia is győz, akkor a két csapat között gólkülönbség rangsorol (jelenleg a dánok több szerzett góllal előzik meg az észak-afrikai csapatot).
TUNÉZIA: csak a franciák legyőzése esetén juthat tovább, ráadásul kizárólag akkor, (1) ha a másik mérkőzés döntetlent hoz, (2) vagy a dánok úgy verik meg Ausztráliát, hogy tunéziai, dán összevetésben a gólkülönbség nem az európai csapatnak kedvez.

SZERDAI PROGRAM
16.00: 
Tunézia–Franciaország  (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
16.00: Ausztrália–Dánia (Tv: Duna World) – élőben az NSO-n!

A D-CSOPORT ÁLLÁSA 
1. Franciaország 2 2 6–2 +4 6
2. Ausztrália 2 1 1 2–4 –2 3
3. Dánia 2 1 1 1–2 –1 1
4. Tunézia 2 1 1 0–1 –1 1

TOVÁBBJUTÁS A CSOPORTKÖRBŐL

Minden csoportból az első két helyezett jut tovább az egyenes kieséses szakaszba.
Azonos pontszámmal végző két vagy több csapat között a következő kritériumok rangsorolnak (ebben a sorrendben):
• gólkülönbség
• több szerzett gól
• az egymás elleni mérkőzések(en)
• • szerzett több pont
• • elért jobb gólkülönbség
• • szerzett több gól
• sportszerűségi pontszám a teljes csoportkörben (sárga lap: –1 pont; kiállítás második sárga lappal: –3 pont; azonnali piros lap: –4 pont; sárga lap és azonnali piros lap: –5 pont)
• sorsolás.

 

2023.01.05 21:56:56

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Nehéz összehasonlítani a 2022-es vb-aranyérmes argentin válogatottat az évtizedekkel ezelőtti csapatokkal.

2023.01.04 21:38:36

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A gazdasági érdekek mindig legyőzik a szakmai indokokat.

2022.12.31 00:19:21

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

ALAPVONAL. LUCIFER Hiú törekvés! Mert egyént sosem / Hozandsz érvényre a kor ellenében: / A kor folyam, mely visz vagy elmerít, / Úszója, nem vezére az egyén. / Kiket nagyoknak mond a krónika, / Azok mind, kik meghallották, mi a kor dala.