JUDI ÁDÁM
2022.12.03 10:24 Frissítve: 2022.12.03 19:33

Vb 2022: Aki mer, az nyer! – Lionel Scaloni a nyolcaddöntő előtt

Lionel Scaloni, Argentína szövetségi kapitánya előszeretettel cserélgeti játékosait, ami eddig bejött, jó kérdés, az Ausztrália elleni nyolcaddöntőben is eredményes lesz-e ez a fajta taktika.

Az argentinok Lioneljei: Lionel Scaloni (balra) szövetségi kapitány az oldalvonal mellől, korábbi játékostársa, Lionel Messi (10) pdig a pályán tehet sokat a csapat sikeréért (Fotó: AFP)

Nem fél változtatni. Lionel Scaloni, az argentin válogatott szövetségi kapitánya bátran variál a kezdő tizenegyen, ám egyvalami biztos: Lionel Messi érinthetetlen. Éppen ezért nehéz megtippelni, milyen kezdőcsapatot jelöl az Ausztrália elleni nyolcaddöntőre, kiket jelöl az általa csodált hétszeres aranylabdás mellé.

 Lionel Messi először nyerne a lengyel bíróval
Olyasmire készül Lionel Messi, ami eddig nem sikerült neki: győzni Szymon Marciniak bíráskodása mellett. A 41 éves lengyel játékvezető eddig három olyan találkozón fújta a sípot, amelyen az argentin sztár pályára lépett, ezeken egy döntetlen mellett kétszer kikapott Lionel Messi aktuális csapata. A 2018-as vb-n Izland ellen a csoportkörben 1–1 lett a végeredmény, a Bajnokok Ligája 2016–2017-es kiírásában pedig kétszer vezetett a még a Barcelona színeiben játszó hétszeres aranylabdásnak. Előbb a PSG elleni nyolcaddöntő odavágóján, amikor 4–0-ra nyert a francia együttes, majd a negyeddöntő első meccsén a Juventus otthonában, ahol 3–0-ra győztek a torinóiak.

A sorsdöntő, Lengyelország elleni csoportmérkőzésen szívfájdalom nélkül a cserék közé jelölte Lautaro Martínezt, a helyére Julián Álvarezt tette, aki góllal hálálta meg a bizalmat – még az sem érdekelte Scalonit, hogy az Internazionale csatára kapitánysága alatt 21 góllal a második legeredményesebb játékosa. Bejött a húzás, ahogy akkor is, amikor a Szaúd-Arábia elleni mérkőzést (1–2) követően öt helyen változtatott Mexikó ellen (2–0), majd a második mérkőzés után négyet cserélt a kezdőben Lengyelország ellen (2–0).

Bátran ülteti cserepadra a korábban meghatározó futballistának számító játékosokat, jó példa erre Leandro Paredes. Azonban a játékosok sem háborognak, hiába kap egy-egy futballista kevesebb lehetőséget, hiába a szaúdiaktól elszenvedett vereség, az öltöző mindvégig egységes maradt, a csapat pedig mintha egyre jobban teljesítene.

A 44 éves szakembert Argentínában Carlo Ancelottihoz hasonlítják, fiatal kora ellenére nyugodt, jó taktikus, s közel áll a játékosokhoz.

Nem a katari világbajnokság az első torna, amelyen erős rotációt alkalmaz, a 2021-es Copa Américán is így tett, akkor az elődöntőhöz képest öt helyen változtatott a döntőre, amelyet 1–0-ra meg is nyert Argentína Brazília ellen.

„Huszonhat futballista van a keretben, mindenkiben maximálisan megbízom  – idézte a Clarín a szövetségi kapitányt. – Van, amikor sérülések miatt kell rotálni, ám előfordul, hogy taktikai oka van. Tudom, hogy akit pályára küldünk, mindent megtesz a győzelemért, s elhisszük, hogy mi vagyunk a legjobbak. Ha jól sül el egy változtatás, az a fiúkat dicséri, mert azt jelenti, hogy jó munkát végeztek. Nem vagyunk a vb favoritjai, ám erős csapatunk van, s a végsőkig harcolunk.”

Ángel Di María a hírek szerint nem harcol szombaton Ausztrália ellen, ugyanis a Juventus játékosa combsérülést szenvedett, ám továbbjutás esetén a negyeddöntőben már bevethető lesz.
Régi törvény a futballban, hogy győztes csapaton ne változtass, azonban ez Lionel Scalonira nem vonatkozik. Úgy tűnik, ha ő változtat is, csapata győztes marad.

INGYENES LESZ A TÖMEGKÖZLEKEDÉS SYDNES-BEN

Ausztrália másodszor jutott vb-nyolcaddöntőbe, aminek köszönhetően futball-láz tört ki az országban. Emlékezhetünk, micsoda ünneplés volt az utcákon Mathew Leckie dánoknak lőtt győztes góljának pillanatában, pedig helyi idő szerint hajnali három órakor esett a találat. A kormány ezért úgy döntött, Sydney-ben több helyre óriáskivetítőt helyez ki, így az Argentína elleni mérkőzésen együtt szurkolhatnak a drukkerek. Helyi idő szerint reggel hat órakor kezdődik a találkozó, Sydney-ben hajnali négytől ingyenes lesz a tömegközlekedés, így könnyebb lesz eljutni a szurkolói zónákba.

 Milos Degenek, az ausztrál válogatott védője
„Talán a történelem legjobb játékosának csapatával játszunk, ám nem csak Lionel Messire kell figyelnünk. Tele van sztárokkal az argentin válogatott, ott van például Paulo Dybala vagy Lautaro Martínez. Elképesztő együttes, azonban nyomás nélkül játszhatunk.”

Forrás: Clarín

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
NYOLCADDÖNTŐ

20.00: Argentína–Ausztrália, al-Rajjan (Ahmad bin Ali Stadion) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

2023.01.05 21:56:56

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Nehéz összehasonlítani a 2022-es vb-aranyérmes argentin válogatottat az évtizedekkel ezelőtti csapatokkal.

2023.01.04 21:38:36

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A gazdasági érdekek mindig legyőzik a szakmai indokokat.

2022.12.31 00:19:21

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

ALAPVONAL. LUCIFER Hiú törekvés! Mert egyént sosem / Hozandsz érvényre a kor ellenében: / A kor folyam, mely visz vagy elmerít, / Úszója, nem vezére az egyén. / Kiket nagyoknak mond a krónika, / Azok mind, kik meghallották, mi a kor dala.