Friss
TOVÁBB AZ ÉLŐ HÍRFOLYAMRA
MTI/R. P. 2022.06.10 21:19 Frissítve: 2022.06.10 20:21

Vb 2022: a FIFA elutasította az óvást, Ecuador marad a mezőnyben

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elutasította a chilei szövetség (FFC) óvását, miszerint a selejtezőkön jogosulatlanul szerepelt egy játékos az ecuadori válogatottban, így utóbbi nem került ki a november 21-én kezdődő katari világbajnokság mezőnyéből.

Byron Castillo (sárgában), (Fotó: AFP)

 

A FIFA pénteken közölte, hogy alaposan kivizsgálta az érintett felek beadványait, majd azok mérlegelését követően a szervezet fegyelmi bizottsága úgy döntött, hogy lezárja az ecuadori szövetség (FEF) ellen kezdeményezett eljárást.

A chilei szövetség jelezte: nem fogadja el döntést, ezért a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordul.

Több mint egy hónappal a dél-amerikai selejtezősorozat lezárása után, május elején az FFC azt állította, hogy Byron Castillo valójában kolumbiai, ezért nem játszhatott volna Ecuador színeiben, márpedig tavaly szeptember elejétől nyolc vb-selejtezőn is pályára lépett.

A 23 éves hátvéd kálváriája 2017-ben kezdődött, amikor kizárták az ecuadori U20-as válogatottból, mondván, hogy Kolumbiában, az ecuadori határhoz közeli Tumaco városában született. Két évvel később azzal gyanúsították, hogy meghamisította a születési dokumentumát, majd tavaly februárban vizsgálat indult annak megállapítására, hogy ecuadori vagy kolumbiai származású-e. Végül tavaly áprilisban megerősítették az ecuadori állampolgárságát, és ezt követően bemutatkozhatott a válogatottban.

Ecuador 26 ponttal a tabella 4. helyén végzett – ezekből 14-et olyan meccseken gyűjtött, melyeken Castillo is játszott –, így a dél-amerikai kontinensről kijutott a tornára, amelyen a házigazda Katarral, valamint Hollandiával és Szenegállal lesz azonos csoportban. Chile hetedik lett – hét ponttal lemaradva Ecuadortól –, de az óvás kapcsán vb-részvételben reménykedett.

A FIFA szabályai szerint jogosulatlan játék esetén a vétkes csapat 3–0-s gólkülönbséggel elveszíti az adott mérkőzéseket. A 2018-as világbajnokság dél-amerikai selejtezőjében Bolívia két olyan meccset is utólag bukott el, amelyen jogosulatlanul játszott egy paraguayi születésű futballista. A bolíviai szövetség elveszítette a fellebbezést a nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS), amely szerint a FIFA-nak joga volt a vizsgálatot lefolytatni, még akkor is, ha az óvást hetekkel az érintett meccsek után nyújtották be.

(MTI)

2022.12.10 00:01:09

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Szembejön a lelátó egykoron skandált igazsága: „Nézzetek a táblára!”

2022.12.09 10:30:05

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

Wout Weghorst kétgólos hátrányból talpra állította csapatát, de ez sem volt elég a továbbjutáshoz.

2022.12.09 10:26:22

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

A brazilok szinte végig jobbak voltak, de Zlatko Dalic csapata kiejtette a legfőbb favoritot.