Marokkó fradisták nélkül – Deák Zsigmond jegyzete

DEÁK ZSIGMONDDEÁK ZSIGMOND
Vágólapra másolva!
2022.11.11. 00:04

Fogalmam sincs, Valid Regragui, a marokkói labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya látta-e a szerda esti Ferencváros–Paks magyar bajnokit, amelyen két honfitársa is szerepelt. Samy Mmaee-t kisebb sérülése miatt a 76. percben le kellett cserélni, öccse, Ryan kiharcolt és értékesített egy büntetőt, majd a legvégén piros lapot kapott. Gondolom, a kispadra a nyáron leülő tréner nem ez alapján döntött úgy, hogy a fradista fivéreket kihagyja a világbajnoki keretből, mindenesetre így tett.

Őszintén szólva nem vagyok teljesen otthon a marokkói nemzeti tizenegy (pontosabban „nemzeti huszonhat”, ha a vb-létszámot nézzük) jelenlegi erejével, azt tudom, épp a Mmaee tesók miatt, hogy az idei Afrikai Nemzetek Kupáján Marokkó simán megnyerte a csoportját, majd a nyolcaddöntőt, ám a negyeddöntő rangadóján kikapott Egyiptomtól. Akkor még a bosnyák Vahid Halilhodzic felelt a szakmai munkáért, aki támaszkodott a „mieinkre”, őt azonban a nyáron menesztették – hozzáteszem, utódja is játszatta a fivéreket.

Egészen eddig. Őszintén szólva nehezen találok magyarázatot rá, hogy az FTC-vel nemzetközi szinten szereplő, kifejezetten magas színvonalú teljesítményt nyújtó Samy miképpen nem fér be a bő marokkói védősorba, és műtétje után Ryan is újra megtalálta a csatárok felszerelésének legfontosabb elemét – a góllövő cipőjét. Mindketten folyamatosan játszottak a BL-selejtezőben, majd az Európa-ligában vitézkedő klubcsapatukban, ami az egyik legfontosabb tényező hasonló helyzetben. Persze Hakim Zijes nagyobb név, a Chelsea tagja, csak ebben az idényben eddig mindössze négy meccsen kapott (epizód)szerepet, hármon lecserélték, gólt nem szerzett. A többiek? Maradjunk annyiban, közöttük nincs szégyellnivalójuk a Mmaee testvéreknek, ami a klubjukat és a játékukat illeti. Mindegy, Regragui mesteré a felelősség, ő lesz a hős, ha Marokkó megismétli, mondjuk, az 1986-os világbajnoki teljesítményt, a nyolcaddöntőbe jutást (első afrikai gárdaként), s ő viszi el a balhét is, ha fiai bent ragadnak az F-csoportban Belgium, Horvátország és Kanada ellenében.

Tunézia péntekre ígérte kerethirdetését, kíváncsi vagyok, a szintén fradista Aissa Laidouni nagyobb szerencsével jár-e, mint csapattársai. Megérdemelné. Ő is.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik