Messze a rekord Marokkótól, de melyik volt a vb-k legjobb védelme?

Vágólapra másolva!
2022.12.11. 10:02
null
Munkában a nagy védelem (Fotó: AFP)
Szerencsére messze már az 1990-es világbajnokság soványka gólátlaga, a katari tornán a kieséses szakaszban is potyognak, vagy legalább csordogálnak a gólok (kivéve a spanyol–marokkói találkozót). Nagyon jók a támadók, nagyon gyengék a védelmek? Ezt majd eldöntik a rajongók és a szakértők, mi csak felidézzük a vb-történelem legjobb védelmét. Amely Svájcé.

Igen, Svájcé, azé az országé, amely sem az Európa-bajnokságokon, sem a vb-ken nem vitézkedett.

A svájci futball beírta magát a labdarúgás taktikai nagykönyvének Védekezés c. fejezetébe a svájci retesszel, amikor is Karl Rappan azt találta ki, hogy gyengécske csapata a kettő (!) helyett négy védővel lépjen pályára, akik közül hárman egy sorban helyezkednek el, egyikük pedig mögöttük „söpröget”, kijavítva a társak hibáit.

2006-ban Rappan kései utóda, Jakob Kuhn hasonló gondokkal küszködött, bár azért a topligás profikat rossz játékosnak semmiképpen sem nevezhetnénk. A kapuban Pascal Zuberbühler (FC Basel) állt, előtte a Philipp Degen (Borussia Dortmund), Patrick Müller (Olympique Lyon), Philippe Senderos (Arsenal), Ludovic Magnin (VfB Stuttgart) négyes tevékenykedett... és milyen prímán! A Thierry Henry, Franck Ribéry, Sylvain Wiltord csatárhármassal kiálló, Zinédine Zidane által irányított franciáktól, az Emmanuel Adebayorral támadó Togótól, az akkor a Pakokkal még támadó Dél-Koreától, majd a Szerhij Rebrov, Andrij Sevcsenko, Andrij Voronin trióval rohamozó Ukrajnától sem kaptak gólt. Igaz, 11-esekkel elbúcsúztak a legjobb 16 között, a védelem tengelyében immár az arsenalos Johan Djourouval, majd az őt váltó Stéphane Grichtinggel – és igen, négy mérkőzésen egyetlen gólt sem kapva estek ki!

Forrás: Sofascore
Forrás: Sofascore

Négy évre rá a minden hájjal megkent Ottmar Hitzfeld vezette a vébén a Natit, az ő kapusa a wolfsburgi Diego Benaglio volt, Grichting, Senderos és Magnin mellett a laziós Stephan Lichtsteiner, a berlini Steve von Bergen, a hannoveri Mario Eggimann és a sampdoriás Reto Ziegler is kerettag volt. Látjuk, ez sem az a tipikus világverő alakulat, előttük sem sorakoztak a klasszisok, de kezdésként a későbbi győztes spanyolokat 1–0-ra megverték, aztán Chilétől 1–0-ra kikaptak: Mark González a 75. percben talált be nekik. Ezzel egy különös rekord végére „tette ki a pontot” a szélső, ugyanis ezt megelőzően vb-ken 559 perce nem kaptak gólt a svájciak.

Forrás: Sofascore
Forrás: Sofascore

Ne számolgassanak: 1994-ben a spanyolok ellen kapituláltak azt megelőzően, a legendás kapus, Marco Pascolo hálóját Txiki Begiristain a 86. percben vette be, büntetőből (tehát nem a 11-espárbajban). Három kapus hozta össze a „nemzeti vb-rekordot” – akár így, akár úgy, nagyon nagy utat kell még megtennie a marokkói válogatottnak ahhoz, hogy megdöntse a svájciak csúcsát.

Visszatérve 2010-re: Svájc akkor a harmadik csoportmérkőzésen sem kapott gólt, Hondurastól, de nem is lőtt, így kiesett.

A futball nem írható le és nem magyarázható számokkal.

Szerencsére.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik