Vb 2014: az Aranycsapatot felülmúlva jutott döntőbe Németország

Vágólapra másolva!
2014.07.09. 16:47
Történelmi vereséget mért Brazíliára a világbajnokság elődöntőjében Németország, sőt a jelenlegi csapat minden idők legjobb válogatottjává lépett elő, többek között az Aranycsapatot és sok korszakos együttest maga mögé utasítva.

Joachim Löw tanítványai több rekordot is megdöntöttek az futballvilág egészét sokkoló mérkőzésen, ennek tetejében az 1954-es világbajnoki döntőben elvérző (egyúttal többéves veretlenségét elveszítő) Aranycsapatot is felülmúlták, ami az elmúlt 60 évben egyetlen válogatottnak sem sikerült.az elmúlt 60 évben egyetlen válogatottnak sem sikerült.

Toni Kroos mutatja: első helyen a német válogatott (Fotó: Action Images)
Toni Kroos mutatja: első helyen a német válogatott (Fotó: Action Images)

A magyar-amerikai fizikus, dr. Élő Árpád által kifejlesztett – nem hivatalosan elismert – statisztikai mérőrendszer számításai alapján a kedd este látott német gárda minden idők legjobb válogatott futballcsapata lett.

Az Élő-pontrendszer eredetileg a sakkban, majd – a szintén kétszereplős játéknak számító – góban kifejlesztett rangsorolási rendszer, amelyben az egymáshoz viszonyított aktuális játékerőt mérik. A sakkjátszma – akárcsak egy futballmeccs – eredménye győzelem, döntetlen vagy vereség lehet. Ha egy játékos győz, a feltevés szerint ebben a játszmában jobban teljesít, mint ellenfele, ha veszít, akkor rosszabbul, döntetlen esetén pedig közel azonos szinten – írja vonatkozó cikkelyében a magyar Wikipédia.

Élő Árpád maga is aktív sakkjátékos volt, pontrendszerét 1960-ban vezette be az Egyesült Államok Sakkszövetsége, a nemzetközi szövetség (FIDE) pedig 1970 óta alkalmazza az Élő-pontszámítást.

Az Élő elveire épített pontrendszert manapság már más csapatjátékokban (pl. egyetemi amerikai futball, profi baseball) is, sőt a számítógépes játékok játékosainak az értékelésére is használják. A labdarúgásba Bob Runyan adoptálta 1997-ben.

A pontrendszer számítási mechanizmusát a FIFA nem alkalmazza a férfiaknál, de a női ág világranglistapontjainál a nemzetközileg ELO-rankingként ismert formulához hasonló szisztémát használnak. A Élő-ranglistánál olyan szempontokat vesznek alapul, mint a csapatok eredményei, a mérkőzések (torna) fontossága, a mérkőzéseken elért gólkülönbség és az eredmények alakulása az előzetesen várt kimenetelhez képest.

Magyarország, pontosabban az elsősorban Puskás Ferenc nevével fémjelzett Aranycsapat az 1954-es világbajnokság elődöntőjében Uruguay ellen aratott 4:2-es (hosszabbításban kiharcolt) sikerével érte el a valaha mért legmagasabb pontszámot. Ezt a 2166 pontos eredményt múlta felül a német válogatott 60 évvel később, a brazilok elleni vb-elődöntővel bezárólag elért 2180 ponttal, amely a július 13-ai fináléban tovább duzzadhat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik