Sikerre éhesek a szerény németek, javítanának a szerbek

Vágólapra másolva!
2010.06.18. 09:55
null
Miroslav Klose és a fiatalok között kiváló az összhang
Sohasem szabad leírni a német labdarúgó-válogatottat – szól a közhely, amely ezúttal már a világbajnokság első körében is ült, hiszen a Nationalelf játszotta az első fordulóban a legszebb, legeredményesebb futballt.

Sokan féltették pedig Joachim Löw szövetségi kapitány csapatát, hiszen kiesett a gárda agya, Michael Ballack, az együttesbe bekerülő fiatalok pedig nemzetközi szinten zöldfülűnek számítanak (a Badstuber, Özil, Khedira, Müller, Neuer ötösnek összesen kevesebb mint harminc válogatottsága van).

 

 NSO VB-CSAPATMUSTRA
Németország
Szerbia

„Amit kértem tőlük, megvalósították, azaz jól bírták a nyomást – dicsérte az ifjakat Löw. – De nincs garancia a sikerre, ezért nagyon óvatosan kell a győzelmünkkel bánni, hiszen ez még csak az első meccsünk volt a tornán. Azt hiszem, fel tudjuk dolgozni jelenlegi helyzetünket, és fiataljaink is képesek kezelni a helyzetet. Sok tapsot kaptunk az előző produkciónkért, ám igyekeztünk ettől kicsit távol tartani futballistáinkat."

Sikerrel, hiszen a bayernes Thomas Müller például fontosnak tartotta megjegyezni, hogy egyáltalán nem alkotnak olyan fantasztikus csapatot, mint amilyennek sokan beállítják őket, és nagyon nem valószínű, hogy minden fellépésükön négy gólt rúgnak majd.

Kitért arra is a mindig hideg fejjel gondolkodó, csapatát rendkívül sikeréhesnek tartó Löw, hogy szinte az összes alapembere rossz formában zárta az idényt.

EGYMÁS ELLENI MÉRLEG

Ha a történelmi előzményeket nézzük, a felek 27 alkalommal találkoztak egymással, ezekből 16-szor a (nyugat-, illetve egységes) németek, hétszer pedig a szerbek (jugoszlávok, szerb-montenegróiak) győztek, míg négyszer döntetlen született. Amióta létezik az önálló szerb válogatott, egyszer találkoztak: 2008 májusában 2–1-re nyertek a németek. A góllövők (Oliver Neuville, Michael Ballack, ill. Bosko Jankovics) közül senki sem léphet ma pályára.

„Nem tudjuk, hogyan játszanak majd igazi nagy nyomás alatt a vébén, de a tehetségük megvan a sikerhez, és annyit megígérhetek, hogy abszolúte motiváltan állunk majd a kihívások elé" – vélekedett a szakember, aki nem győzte hangsúlyozni választottjainak, hogy az ausztrálok elleninél csakis sokkal nehezebb ellenfelek jöhetnek.

Például ma a szerbek.

Nem játszottak igazán jól Radomir Antics kapitány fiai Ghána ellen, szokásuk szerint az összpontosítással és a fegyelemmel is akadtak gondjaik, ezért is szenvedtek elsőre vereséget.

 ÁLLÍTSA ÖSSZE A NATIONALELFET!
 

A német válogatott az ausztrálok elleni 4–0-s győzelemmel kezdte a világbajnokságot. Joachim Löw helyében ön változtatna a győztes csapaton? Csapatösszeállító modulunk segítségével mondja el véleményét, ön hogyan állítaná össze a Nationalelfet Szerbia ellen!

„Bár úgy léptünk pályára Ghána ellen, hogy mindenképpen győzünk, a kudarc nem vette el az önbizalmunkat – nyilatkozta a nemrégiben a Liverpoolhoz aláíró gólerős szélső, Milan Jovanovics. – Sokan azért nehezen emésztették meg a vereséget. Egy nálunk gyengébb válogatottól kaptunk ki, és most pedig a németekkel nagyon nehéz dolgunk lesz. Az ausztrálok ellen teljes fordulatszámon pörgött a jól olajozott gépezetük, így ahhoz, hogy legyőzzük őket, a maximumhoz közeli teljesítményt kell nyújtanunk."

Löwnek nincs oka változtatni a múlt heti felálláson, míg Antics alighanem a kezdőbe jelöli a Borussia Dortmundban futballozó középső védőt, Neven Szuboticsot, hiszen az előző mérkőzésen azomn a poszton játszó Alekszandar Lukovics piros lapot kapott. A középpályáról kikerülhet az igencsak szerény produkcióval előrukkoló Nenad Milijas, aki szerint gyorsan el kell felejteni a Ghána ellen történteket, és csakis a németekre szabad gondolni.

Milijas játéka legalább ennyire sablonos volt az afrikaiak ellen, mint eme nyilatkozata, ezért is szerepel majd helyette minden bizonnyal a stuttgarti Zdravko Kuzmanovics, bár éppen az ő kezezése miatt ítéltek a ghánaiak javára büntetőt...

VB 2010
D-CSOPORT, 2. FORDULÓ
NÉMETORSZÁG–SZERBIA
13.30, Port Elizabeth, Nelson Mandela Stadion. Vezeti: De Bleeckere (belga)
Németország: Neuer– Lahm, Mertesacker, Friedrich, Badstuber – Schweinsteiger, Khedira –  Müller, Özil, Podolski – Klose
Szerbia: Sztojkovics – Ivanovics, Vidics, Szubotics, Kolarov – Kraszics, Sztankovics, Kuzmanovics, Jovanovics – Zsigics, Lazovics
A mérkőzéseket élő, szöveges tudósításunk, illetve folyamatosan frissülő cikkünk segítségével is figyelemmel kísérhetik!
PÁR(H)ARC

Több Bundesliga-légiós is helyet kapott a szerb keretben, így ismerős arcokban nem lesz hiány egyik oldalon sem. Gojko Kacsar például a Herthában keresi a kenyerét, ott, ahol német részről Arne Friedrich is, és ahonnan tavaly nyáron igazolt el négy idény után Marko Pantelics. Kuzmanovics egy klubban játszik Cacauval, Serdar Tascival és Sami Khedirával, míg Zoran Tosics az elmúlt szezonban az 1. FC Kölnt erősítette, Lukas Podolskival együtt. Danko Lazovics korábban megfordult a Leverkusenben, Antonio Rukavina pedig jelenleg is a Bundesliga 2-es 1860 Münchenben futballozik, ahová Dortmundból igazolt.

 

 


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik